Felelőtlen társaságok

Elképesztő környezetszennyezés a kriptovaluták mögött!

Általában a kriptovaluták létrehozása és a velük végzett műveletek mögött hatalmas mennyiségű számítási feladatok húzódnak.

Ezeket a feladatokat – erre optamalizált processzorokkal rendelkező – számítógépekből összeláncolt informatikai parkok végzik. Sok esetben több ezer számítógép együttes erőforrás kapacitása ellenőrzi, hogy a globális tranzakciók rendben vannak-e. Fenntarthatósági oldalról kezd olyan lenni, mint az olajkorszak vége időszak, legfőképpen az alábbiak miatt.

Nincs mód a coinokat-bányászó hálózat teljes energiahasználatának kiszámítására, ám ez nem mindenkit tartott vissza attól, hogy megpróbálja. Még 2013 áprilisában különféle sajtóhíradások azt közölték, hogy például a bitcoin naponta 131,000 megawattórát fogyasztott, aminek napi költsége 19,7 millió dollár volt. Hónapokkal később Guy Lane, egy ausztrál környezetvédő kutató előállt a BitCarbon módszerével a bitcoin karbonlábnyomának kiszámítására. Azon feltételezésére alapozva, miszerint egy bitcoin-bányász a bitcoin értékének átlagosan 90 százalékát elektromos áramra költi, Lane kiszámolta, hogy egy 1000 dolláros bitcoin-árfolyam évente 8,2 millió széndioxid-kibocsátást eredményezne, ami megfelel Németország éves kibocsátásának. Ha a bitcoin árfolyama valaha elérné az 1 millió dollárt – ami egyesek szerint elképzelhető, amennyiben a bitcoin válna az uralkodó fizetési móddá a világon – a hálózatának karbonlábnyoma 8,2 milliárd gigatonna lenne, ami az emberiség jelenlegi teljes kibocsátásának 20%-a.

Sajnos az iparág húzódik Kínába, azon belül is oda ahol a legolcsóbb a villamosenergia. Viszont az ottani energiamixnek a legnagyobb részét még a mai napon is a legolcsóbb szénből termelt energia fedezi.
Persze ez nem fenntartható, de ezzel senki nem törődik… A digitális valutákba való befektetés “csak egy játék” és játszani szabad.

Rampasek, A. László

 

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago