A fejlődést a növekedés visszafordítja

A népességnövekedés globális erőltetése azt mutatja, hogy nem küzdünk az éghajlati válsággal.

A fejlődést a növekedés visszafordítjaA nézők megtöltik a székeket egy rögbimeccsen az új-zélandi Wellingtonban 2009-ben. (A kép forrása: Nikolay Loubet/Wikimedia Commons)

A fejlődést a növekedés visszafordítja, különösen az éghajlati válság elmélyülésével.

A Vlagyimir Putyin körüli hírekben könnyű lehetett volna figyelmen kívül hagyni, hogy nemrégiben felelevenítette a szovjet időkből származó, “Anyahősnő” elnevezésű politikát, amely a 10 vagy több gyermeket szülő nőknek jár, pénzügyi ösztönzőket és egyéb juttatásokat kínálva a népességnövekedés ösztönzése érdekében. Nincs egyedül: a hatalmi piramisok tetején ülő férfiak – Elon Musk-tól kezdve az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei Ajatollahon át a magyarországi erős ember, Orbán Viktor-ig – a hatalmi piramisok alapjának növelése és a csúcson lévő férfiak további felemelése érdekében a nők gyermekvállalását sürgetik.

Az Egyesült Államokban a vállalatok a célzott médián keresztül ugyanezt szorgalmazzák a nemzetet fenyegető gazdasági “babaválság” szenzációhajhászásával. Állítsuk szembe a médiában alig megjelenő tanulmányokat, amelyek azt mutatják, hogy a kisebb családok egyetemes etikája milyen hatalmas hatással lenne az éghajlati válságra, a mindenütt jelenlévő és nem is annyira lopakodó reklámokkal, amelyeket a népszerű médiaplatformokon látunk. A több munkavállaló, fogyasztó és adófizető folyamatos szükségességének retorikája túlmutat azon, hogy a nőket gyermekvállalásra ösztönzik, és támogatja a fogamzásgátlás és az abortuszok betiltására irányuló, nemrégiben sikeres lépéseket.

Nem segít, hogy a civil társadalmi szervezetek, amelyek a gyermekek, a méltányosság, az állatok, a környezet, az emberi jogok és a demokrácia védelmét tűzik ki célul, gyakran figyelmen kívül hagyják ezeket a kérdéseket, és inkább félnek a népesedési kérdések múltból származó csúnya kereteitől, minthogy a szociálisan és ökológiailag megújuló családreformok egzisztenciális igazságossága felé fordulnának. E szükségleti területek mindegyikén a fejlődés a növekedés miatt meghiúsul, különösen az éghajlati válság elmélyülésével.

Putyin és mások folyamatos növekedésre való törekvése – és számos nonprofit szervezet hallgatása a kérdéssel kapcsolatban – az éghajlati válság alapját képező hazugságról árulkodik: arról, hogy a népességnövekedés és az antropocén terjeszkedése fenntartható, sőt kívánatos.

Ez a hazugság alapvető, mert egzisztenciális, és megelőzi az olyan gyakorlatiasabb kérdéseket, mint például a kibocsátás korlátozása. Ez a hazugság (és az általa lehetővé tett növekedés) a növekedés hatalmába kerekedve teszi tönkre a kibocsátás korlátozására tett kísérleteket. A hazugság egy olyan egzisztenciális világnézetet foglal magában, amely a Földet emberi erőforrásnak tekinti, a gyermekeket, akik születésükkor nem érdemelnek különösebb jólétet (mint amilyeneket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye biztosítani kíván), a nyomasztóan szegénynek vagy ultragazdagnak születést inkább isteni cselekedetnek tekinti, mint az igazságtalan családtervezési politika termékének, és a demokráciát inkább egy elvont fogalomnak tekinti, mint egy tényleges folyamatnak, amelynek során az emberek érdemben befolyásolják azokat a szabályokat, amelyek szerint kénytelenek élni.

Annak, hogy a népességnövekedés nem fenntartható, fájdalmasan nyilvánvalónak kellene lennie most, amikor a népesség által okozott éghajlati válság kibontakozik, és világszerte embereket öl meg soha nem látott hőhullámokban.

Egyesek visszautasítják a népességnövekedés és az éghajlati válság közötti kapcsolatot, de ezek az elemzések a népességnövekedést pusztán számok kérdésének tekintik. A népességnövekedés a fent leírt igazságtalan hatalmi viszonyok súlyosbodását vonja maga után – a szülők és gyermekeik között, a gazdagok és szegények között, az emberek és politikai vezetőik között stb. -, amelyekben a hatalom felülről lefelé áramlik, nem pedig alulról felfelé, ahogyan azt a részvételi emberi jogok és a demokrácia valójában megkövetelik. A népességnövekedés azzal jár, hogy viszonylag kevesen veszik el a vagyont és a hatalmat a többségtől – ez ismét valami, aminek nyilvánvalónak kellene lennie, mivel gazdasági növekedésünk ökológiai költségei a kiszolgáltatott többségre, a jövő generációira hárulnak.

A növekedés önmagában véve kívánatos?

A növekedést az teszi lehetővé, ha nem biztosítjuk – például családtervezési ösztönzőkkel -, hogy minden gyermeknek minimális szintű jólétet biztosítsunk. Ez kívánatos? A növekedést az teszi lehetővé, hogy nem biztosítjuk a gyermekek számára az egyenlő életlehetőségeket. Ez kívánatos? A növekedést az teszi lehetővé, ha figyelmen kívül hagyjuk a részvételi demokrácia értékét, és megszüntetjük a demokratikus “képviselők” és a szabályaiknak alávetett emberek közötti minimális szintű kapcsolatot. Ez kívánatos?

A Putyin és mások piramisának alternatívája – amelyben kevesek a többség jogfosztása révén jutnak hatalomhoz – a hatalom áramlásának megfordítását jelenti, mindenekelőtt azáltal, hogy a családtervezést általánosan gyermekközpontúvá tesszük. Ez a lépés – a legalapvetőbb módon – valóban tekintettel tesz a másságra minket, és megváltoztatja a hatalom irányát, hogy a leendő szülők ne uralkodjanak a jövő nemzedékek és bolygónk ökológiája felett, hanem együtt dolgozzanak annak érdekében, hogy minden gyermek olyan társadalmi és ökológiai körülmények között szülessen, amelyek megfelelnek a Gyermekjogi Egyezmény követelményeinek. Ez a cselekedet – az alapvetően másként tekintővé válás – lehetővé teszi számunkra, hogy fizikailag szabad és egyenlő emberekként alkossuk meg a jövő közösségeit, a konszenzusos kormányzás eszményét, amelyet sok teoretikus elképzelt, de ritkán valósított meg.

A gyermekközpontú tervezés a megtestesítője annak, hogy a hatalom áramlását a hatalmon lévőkről a kiszolgáltatottakra – ami lehetővé teszi a kizsákmányolást – a kiszolgáltatottaktól a hatalmon lévők felé irányuló áramlásra tereljük, összehangolva a gyermekek érdekeit a születés és a fejlődés olyan feltételeivel, amelyek között boldogulni fognak, a nők érdekeivel az életet megzavaró pronatalizmus felszámolásában, az átlagemberek érdeke a nagyobb esélyegyenlőséghez az életben, valamint a kisebb és működőképesebb demokráciákhoz, ahol az átlagemberek ténylegesen felhatalmazást kapnak, a nem-emberek érdeke a nem-emberi élőhelyek helyreállításához, a helyreállító környezetvédelemhez és az állatokkal való jó bánásmódra hajlamos, empatikusabb emberekhez (amit a nem-emberek a legjobban értékelnek).

Hajlamosak lehetünk ellenállni az ilyen radikális reformoknak, mert a ma élő emberek többsége támogatná őket, és jó okunk van arra, hogy engedjünk a többségnek. Tekintettel arra, hogy az emberek többsége valójában azok a nekünk kiszolgáltatott emberek, akik a jövőben fognak élni, és ez a munka megmentené őket attól a zsarnoki kisebbségtől, amely a ma élő emberekből áll, akik kárt okoznak a jövőnek, ennek ellenkezőjét kellene gondolnunk.

Azért tudjuk ezt a munkát elvégezni, mert az, hogy szabadok vagyunk, megelőzi azt, hogy szabadok legyünk abban, amit teszünk – beleértve a kormányok megalakítását, hogy tulajdont rendeljünk a vagyonhoz, amelyet a költségek externalizálásával szereztünk, azáltal, hogy nem adjuk meg az anyáknak és a gyerekeknek azt, amire szükségük van.

A szabad emberek alapvetően korlátozni és decentralizálni fogják a hatalmat (beleértve a finom hatalmat, mint például a klímakibocsátás és a rossz szülői magatartás hatása a közösségekre), amellyel mások rendelkeznek felettük a Fair Start családi reformokon keresztül, mint például a klíma helyreállítása és a #birthequity babakötvények, hogy fizikailag demokráciát és konszenzusos kormányzást alkossanak, ahol az emberek valóban felhatalmazást kapnak arra, hogy meghozzák a végső szabályokat, amelyek szerint mindenkinek élnie kell. És erre igazából csak egy mód van: Szülői felkészültségi politikák, amelyek elkerülik az olyan dolgokat, mint hogy a szülők halálra kínozzák a gyermekeiket, a vagyon születési méltányossági újraelosztása a valódi esélyegyenlőség biztosítása érdekében, és a kisebb családok egyetemes etikája és alapértelmezése.

A hatalom áramlásának ilyen módon történő megváltoztatása alapvető, vagy egzisztenciális igazságosság a gyakorlatban. Ez az ellentéte Putyin azon lépésének, hogy a jövő nemzedékek kizsákmányolásával növelje és központosítsa az orosz hatalmat (vagy annak a lépésnek, amit Musk, Khamenei vagy mások próbálnak tenni), ehelyett a legalapvetőbb értékeinket veszi alapul, és arra használja őket, hogy a hatalmi viszonyokat a jövő többsége számára strukturálja, biztosítva, hogy egy igazságos és valóban befogadó helyről induljunk el.

Putyin politikája azt a hazugságot mutatja meg nekünk, hogy a növekedés fenntartható és kívánatos, ami az éghajlati és annyi más válság alapja. Ez a hazugság a legkiszolgáltatottabbak feletti felülről lefelé irányuló hatalmat takarja, és ez hozta létre azokat a válságokat, amelyekkel ma szembe kell néznünk. Töröljük meg ezt a hazugságot, és fordítsuk meg a folyamatot.

Carter Dillard, Independent Media Institute

Carter Dillard a Fair Start Mozgalom politikai tanácsadója. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumában a Honors Program jogászaként dolgozott, és egy nemzetbiztonsági jogi ügynökségnél is szolgált, mielőtt a Yale Human Rights and Development Law Journal számára átfogó beszámolót készített a családtervezés reformjáról.

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány 

Még több Carter Dillardtól:

2022. november 15-re 8 milliárd ember él a bolygón


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.