Még gyengébb – Magyarország a 47. helyezést érte el

Még gyengébb - Magyarország a 47. helyezést érte el | ClimeNews - HírportálA CCPI szerint világszerte látható javuló tendenciák az országok teljesítményében, de számos, éghajlatvédelemben elméletileg élenjáró ország gyengén teljesít, derül ki a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóból (CCPI 2020). Magyarország visszacsúszott az egy évvel korábbi 42. helyről a 47. helyre, Chile csatlakozásával mostanra az 57 ország klímaharcában mutatott teljesítményét sorba állító listán.

Még gyengébb - Magyarország a 47. helyezést érte el | ClimeNews - HírportálForrás: https://www.climate-change-performance-index.org

A CCPI tizennégy éve pontozza 14 kategóriában mostanra 57 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét. Az első három helyen nem szerepelhet senki, a most kiadott mutató (CCPI 2020) szerint az összesített listát ismét Svédország vezeti, 5. helyre nagyot lépve előre feljött Dánia, Marokkó az hatodik, a hetedik helyen pedig Anglia.

A rendkívül gyengén teljesítő országok:

48. ▲ Turkey
49. ▼ Bulgaria
50. ▼ Poland
51. ▼ Japan
52. – Russian Federation
53. ▼ Malaysia
54. ▼ Kazakhstan
55. ▼ Canada
56. ▼ Australia
57. ▲ Islamic Republic of Iran
58. ▼ Korea
59. ▼ Chinese Taipei
60. – Saudi Arabia
61. ▼ United States

Éghajlatváltozási teljesítményindex 2020 kiemelt megállapításai:

  • Csökkenő kibocsátások 57 magas kibocsátású országból 31-ben – a globális szénfogyasztás csökken;
  • Több ambícióra és gyorsított fellépésre van szükség;
  • Az Egyesült Államok először kerülte el Szaúd-Arábiát, mint legrosszabb teljesítményű országot;
  • Svédország továbbra is vezet, Dánia jelentősen előrébb került a rangsorban

Magyarország a gyengén teljesítő kategória utolsó helyére került a 47. helyezésével. Magyarországot nem emelték ki a szöveges értékelésben, csupán kétszer szerepel a felsorolásban: az Összesítésben a legutolsó gyenge 47. és a Klímapolitika – minősítési táblázatban pedig a nagyon gyenge részben az 53. helyen.

Bontásban Magyarország értékelése:

  • Összesített eredmények: 47. alacsony
  • ÜHG-kibocsátás: 36. alacsony
  • Megújuló energiák alkalmazása: 47. alacsony
  • Energiafelhasználás: 30. közepes
  • Klímapolitika: 53. nagyon alacsony

Még gyengébb - Magyarország a 47. helyezést érte el | ClimeNews - Hírportál
A CCPI a nemzetközi éghajlati politika átláthatóságának növelésére irányuló eszköz.
Célja, hogy politikai és társadalmi nyomást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek eddig nem tettek nagyra törő intézkedéseket az éghajlat védelméről. Célja továbbá, hogy kiemelje azokat az országokat, ahol a legjobban alkalmazzák az éghajlati politikákat. Szabványos kritériumok alapján az index értékeli és összehasonlítja már 57 ország és az EU klímavédelmi teljesítményét, amelyek együttesen felelősek a globális üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának több mint 90% -áért.

 

Forrás: CCPI

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.