Na, korrupt vén marhák! Mit kezdtek 1,3 milliárd elszánt fiatallal?!

Már vagy tizedik éve követem az ENSZ háttérszervezetének, a Világgazdasági Fórumnak január végén szokásos davosi konferenciáit. Erre meghívják a világ legbefolyásosabb gazdasági és politikai döntéshozóit, szakértőit, vagy nyolc-kilencszáz embert (egy ideje magyart nem látni közöttük).

Na, korrupt vén marhák! Mit kezdtek 1,3 milliárd elszánt fiatallal?! | ClimeNews

Hihetetlen mennyiségű, izgalmas elemzést tesznek hozzáférhetővé a következő évek kilátásairól már az előkészítés során, majd később az ott született állásfoglalások értékeléséről. Egyetemi oktatóknak fantasztikus kincsesbánya, politikusoknak pedig döntési szamárvezető (lehetne). Idén január 21-24. között zajlott le a fórum, egy rahedli anyagot töltöttem le a kapcsolódó honlapokról, és hol van még a vége? Most jönnek majd az értékelések, meg azok nyomán (remélhetőleg) a javaslatokat megvalósító programok.

Na, korrupt vén marhák! Mit kezdtek 1,3 milliárd elszánt fiatallal?! | ClimeNewsFeltehetőleg sokszor, és sokat fogok még némelyikről csevegni, de most csak egy érdekes jelenséget említek, amire felfigyeltem. Tavaly nagy port vert fel a 16 éves klímavédő Greta Thunberg, aki meghívott előadóként keresetlen szavakkal osztotta ki az impotens döntéshozókat, akik csak pofáznak, de semmit sem tesznek. Hogy a konzervatív médiától a szerepléseiért milyen karaktergyilkossági támadásokat kapott (és kap folyamatosan), azt tudjuk – magam is tartottam előadásokat erről a jelenségről. Dacára annak, hogy stílusa (indulatosan provokatív), fiatal kora (nem tiszteli a konzervatív, tekintélyes időseket), speciális betegsége (Asperger-szindróma – az autizmus enyhe válfaja) megosztja a közvéleményt – 2019-ben az év embere lett a Time-magazinnál.

A konzervatív(nak hazudott) média felhányta (itthon is!), hogy persze, ugyanez a magazin az év emberének választotta 1938-ban Hitlert, majd 1939-ben Sztálint is, de mielőtt ennek a médiának az „emlőin” szocializálódók rácuppanának erre („na, ugye!”), jeleznék valamit. A Time-ban az év embere lett például 1956-ban „A magyar szabadságharcos”, 1962-ben XXIII. János pápa, 1994-ben II. János Pál, 2013-ban Ferenc pápa. Erről bezzeg hallgatnak a „tárgyilagos közszolgálat” keresztény értékeket követő, konzervatív bajnokai. Szemérmesen (szemérmetlenül?) azt is elhallgatják, hogy a Time annak adományozza ezt az elismerést, akivel az adott évben a média legtöbbet foglalkozott, legnagyobb hatású volt. Ennyit a „tárgyilagos manipuláció” iskolapéldájáról, de tudnám sorolni hosszan még… A karaktergyilkossági kísérletek alapvető oka az lehet, hogy a populista vadbarmok (azon túl, hogy alázattal szolgálják a globális nagytőkét) elkönyvelték: a klímaválság ballib hiszti, mintha lenne jobb-, vagy baloldali globális válság bármilyen területen is. Osztom az indián mondást, miszerint „a madár jobb, és bal szárnya ugyanahhoz a madárhoz tartozik.”

Na, korrupt vén marhák! Mit kezdtek 1,3 milliárd elszánt fiatallal?! | ClimeNews

Kétségtelen, Thunberg intenzív, eredményes médiaszereplése nem megy profi szakmai háttér, és finanszírozók nélkül – de hát ezt a közpénzekben (és „közpénz jellegét elveszített” forrásokban) dúskáló közmédia is pontosan tudja. Csakhogy abszolút nem mindegy, ezek a pénzek közérdekeket, vagy szűk lobbyérdekeket szolgálnak. Itt a feltételeket a klímavédő (és nem „migránssimogató”!) mozgalmak, illetve a Világgazdasági Fórumhoz (és az ENSZ-hez) hasonló nemzetközi szervezetek teremtik meg. És persze a média, meg a közvéleménynek az a része, amely fontos ügynek tekinti ezt a törekvést. Már rájöttek, hogy egyetlen személyre kihegyezni egy ilyen, az emberiség számára sorsdöntő ügyet nem szabadna – túl könnyű célpont. Miután a célt elérték (a klímaügy bekerült a közvélemény fókuszába), ráadásul a fiatal generációt a klímaválság pillanatok alatt összerántotta, globális mozgalommá szervezte, tovább is léptek. Megosztva Greta Thunberg terhét és felelősségét számtalan, ígéretes fiatalt állítottak csatasorba. Ők a klímaválságon túl hasonlóan fontos fenyegetésekre is felhívják a figyelmet. Közülük jónéhányan most is ott ültek már a dobogón Thunberg mellett, hatásos beszédeket tartottak – ugyancsak tinédzserek, elkötelezettek, értelmesek, és határozottan indulatosak. De például nincs Asperger-szindrómájuk, egy támadási felülettel kevesebb. És a döntéshozók impotenciáját nem azért bírálják tiszteletlenül, mert az illetők öregek, hanem mert csak pofáznak, de nem lépnek. Lásd: https://24.hu/kulfold/2020/01/22/davos-vilaggazdasagi-forum-fiatalok-greta-thunberg-klimavalsag-tinedzser/ A csatolt képen egy csoportjuk látható, köztük Thunberggel.

Szemben a konzervatív média terjesztette hazugsággal ezek a fiatalok pontosan tudják, hogy a globális fenyegetések legfőbb okozói (70-75%-ban!) nem az egyszerű emberek, hanem a leggazdagabb 20 ország, meg a legnagyobb 100 vállalat. Őket kellene elsősorban a sarokba állítani! De hogyan lehetne, ha az erre egyedül képes döntéshozók az ő tenyerükből esznek?! Természetesen cserébe eljátsszák az

ügyeletes vén marhák

(miniszterelnökünk Lenintől származó idézete szerint: hasznos idióták) szerepét. Viszont nem számolnak egy dologgal: ez a mai tinédzser (10-19 éves) generáció okos telefonnal a kezében, és az Internet-be bekötve született! Előttük nincs titok, minden információhoz hozzáférnek. A simlis politikai játszmákat is jól látják, ennek megfelelően a mai korrupt politikai „elit” nagy része totálisan hiteltelen számukra. Pillanatok alatt mozgalmakká képesek szerveződni. A statisztika szerint globális létszámuk 1,3 milliárd fő (ENSZ, 2020), ami évente 340 millió fővel növekszik. 10 éven belül ők dominálják a munkaerő piacot (meg a politikai választásokat is). Ezt jól érzékelik a pozícióikat tíz körömmel védő konzervatívok, de lejárató kampányokon túl mást nem tudnak kezdeni velük.
Na, erre kössünk gombot, kedves kortársaim, meg a globális változásokat országhatárok mögé húzódva megállítani kívánó, populista döntéshozóink!

Dr. Dinya László – egyetemi tanár


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.