Élőben követheti a Dorian hurrikán útvonalát (frissítve)

Különböző hírcsatornák és a YouTube jóvoltából élőben követhető az időközben 5-ös fokozatúvá fejlődött Dorian hurrikán útvonala.

Nyomon követés a Windy látványos, online meteorológiai szoftver segítségével:

Megérkezett a Bahamákra vasárnap a Dorian ötös erősségű hurrikán. Óránkénti 280 kilométeres széllökései azt jelentik, hogy ennél erősebb hurrikán még soha nem érte el a szigetcsoportot. 1950 óta az Atlanti-óceán térségében nem pusztított ennél erősebb szélvihar.„Egyike a valaha látott legnagyobb hurrikánoknak. Hatását a centrumától több száz mérföldre is érezni lehet már jóval azelőtt, hogy partot érne. Azzal számolunk, hogy az ország keleti partját éri el, néhány helyen nagyon-nagyon súlyosan. Kormányom szorosan együttműködik az állami és a helyi hatóságokkal” – hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök.

A bahamai hurrikánközpont vasárnap arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy életveszélyes a helyzet, mindenki azonnal keressen menedéket és ne mozduljon ki onnan, ha a vihar epicentruma a közelben halad át.

A videón is jól látható katasztrofális pusztítást okozott a Dorian hurrikán a Bahamákon a beszámolók szerint is.

Amerika keleti partját célozza meg a Dorian hurrikán. Florida állam összes városa most készül fel a várhatóan 4. kategóriába tartozó horror viharra. Florida tisztviselői folyamatosan figyelmezteti a lakosságot, hogy ideje felkészülni, figyeljék a kiszámíthatatlan vihar fokozódását és ha szükséges el kell hagyniuk a lakóhelyüket.

Az úgynevezett Saffir–Simpson-féle hurrikánskála a trópusi viharok osztályozására szolgál, hosszan tartó szeleik erőssége, és a romboláson, valamint a partot érést követő árvizek alapján.

Az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy a jelenlegi 2-es fokozat, ami elkerülte már Puerto Rico-t és áthaladt az amerikai Vigin szigeteken, néhány tetőfedő elem, ajtó és ablak sérülését, a növényi környezet és lakókocsik jelentős sérülését okozza, az árvíz lerombolja a gyengébb mólókat és elszakítja a hajóköteleket. A várható 3-as vagy 4-es fokozat, – ami miatt rendkívüli állapot van már elrendelve Floridában -, az összes lakóház és ipari létesítmény tetőszerkezete várhatóan megsemmisül. Egész házakat tesz tönkre az erős szél. Az árvíz nagyobb károkat okoz az alacsonyabb szinteken. A lakókörzeteket kitelepítik. Szóval a következő négy napban ezt figyelve kiderül mi lesz.

A Dorian az űrből a NASA által közzétett felvételekről:

5-ös fokozatú Dorian 2019. szeptember 1.

4-es fokozatú Dorian 2019. augusztus 31.

3-as fokozatú Dorian

Rampasek László

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

24 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago