Az maradhat fönn aki hallgat a saját ökológusaira

Míg Japánban a Tokugawa-periódus alatt fölülről szerveződve sikerült elkerülni a túlnépesedés és erdőirtás súlyosabb következményeit azáltal, hogy a külvilágtól elszigetelt, dinasztinájának hatalmát stabilnak érző shugunátus a hosszútávú érdekeket is szem előtt tarva elkezdett hallgatni a szakértőkre, addig Tikopiában és Új-Guineában az egymással nem versengő közösségeknek alulról szerveződve, saját józan eszüket és hosszútávú céljaikat követve sikerült stabilizálniuk az erőforrásokat, amikre civilizációjuk épült.

Az maradhat fönn aki hallgat a saját ökológusaira - ClimeNews

Mindkét sikertörténethez hozzátartozik, hogy miután fölismerték szigetük korlátait, nem csak az erőforrásokat kezdték el felelős módon használni, de lényegében megállították a népességnövekedést is (Japánban pl. a bezárkózás 200 éve alatt mindössze 1 millióval nőtt a népesség, 26-ról 27 millióra).

A Föld a globalizált világ „szigete”, ugyanakkor a várható olajárrobbanás miatt egyre inkább az egyes országok fognak szigetként működni, mivel elkerülhetetlenül meg fog drágulni az áruszállítás (és mivel élelmiszertermelésünket a kőolajra alapozzuk, így az élelmiszerek ára is). A Föld erőforrásait túlterheljük, a fosszilis erőforrásokat pedig kimerítjük.[1] A fogyasztás és a népesség mindenképpen csökkenni fog, ezért ezeket nem a mostani, hanem a várhatóan alacsonyabb jövőbeli termelékenységhez és eltartóképességhez célszerű igazítani. Ha pedig önként vállaljuk a fájdalommentes csökkenést, akkor paradox módon még magasabb is lehet a fogyasztás és a népesség, mintha hiú módon egyre többet fogyasztanánk és görcsösen próbálnánk növelni a népességet (mint ahogy most tesszük). Az ökológusok arra hívják föl a figyelmet, hogy a jelenlegi kilátások mellett arra kellene büszkének lennünk, hogy (átmenetileg) fogy a népességünk, és azt kellene szégyellnünk, hogy nő a gazdaságunk, nem pedig fordítva. Megjegyzés: USA 215%-ban terheli túl saját területét, míg hazánk “csak” 130%-ban.[2] Amíg ezek a számok nem csökkennek 100% alá, addig elkerülhetetlen az összeomlás.

Sztella Nóra Kántor

[1] http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse
[2] http://www.footprintnetwork.org/content/documents/ecological_footprint_nations/

 

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.