Az maradhat fönn aki hallgat a saját ökológusaira

Míg Japánban a Tokugawa-periódus alatt fölülről szerveződve sikerült elkerülni a túlnépesedés és erdőirtás súlyosabb következményeit azáltal, hogy a külvilágtól elszigetelt, dinasztiájának hatalmát stabilnak érző shugunátus a hosszútávú érdekeket is szem előtt tartva elkezdett hallgatni a szakértőkre, addig Tikopiában és Új-Guineában az egymással nem versengő közösségeknek alulról szerveződve, saját józan eszüket és hosszútávú céljaikat követve sikerült stabilizálniuk az erőforrásokat, amikre civilizációjuk épült.

Az maradhat fönn aki hallgat a saját ökológusaira | ClimeNews - Hírportál

Mindkét sikertörténethez hozzátartozik, hogy miután fölismerték szigetük korlátait, nem csak az erőforrásokat kezdték el felelős módon használni, de lényegében megállították a népességnövekedést is (Japánban pl. a bezárkózás 200 éve alatt mindössze 1 millióval nőtt a népesség, 26-ról 27 millióra).

A Föld a globalizált világ „szigete”, ugyanakkor a várható olajárrobbanás miatt egyre inkább az egyes országok fognak szigetként működni, mivel elkerülhetetlenül meg fog drágulni az áruszállítás (és mivel élelmiszer termelésünket a kőolajra alapozzuk, így az élelmiszerek ára is). A Föld erőforrásait túlterheljük, a fosszilis erőforrásokat pedig kimerítjük.[1] A fogyasztás és a népesség mindenképpen csökkenni fog, ezért ezeket nem a mostani, hanem a várhatóan alacsonyabb jövőbeli termelékenységhez és eltartóképességhez célszerű igazítani. Ha pedig önként vállaljuk a fájdalommentes csökkenést, akkor paradox módon még magasabb is lehet a fogyasztás és a népesség, mintha hiú módon egyre többet fogyasztanánk és görcsösen próbálnánk növelni a népességet (mint ahogy most tesszük). Az ökológusok arra hívják föl a figyelmet, hogy a jelenlegi kilátások mellett arra kellene büszkének lennünk, hogy (átmenetileg) fogy a népességünk, és azt kellene szégyellnünk, hogy nő a gazdaságunk, nem pedig fordítva. Megjegyzés: USA 215%-ban terheli túl saját területét, míg hazánk “csak” 130%-ban.[2] Amíg ezek a számok nem csökkennek 100% alá, addig elkerülhetetlen az összeomlás.

Kántor Sztella Nóra

[1] https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse
[2] https://www.footprintnetwork.org/content/documents/ecological_footprint_nations/

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.