Civilizáció

Fatális oka van az esőerdők felgyújtásának!

Charlie Hamilton James fotós még 2013-ban forgatott a BBC-nek, a Vettem egy esőerdőt című produkció felvételeit készítette. Ez idő alatt hetekig élt szarvasmarha-tenyésztőkkel Brazília nyugati esőerdőiben.

Pár napja közzétett egy akkoriban készült videót, amelyben megmutatja, hogyan gyújtják fel a tarra vágott erdős területeket.

A szarvasmarha-tenyésztők célja az, hogy legelőt teremtsenek az állatoknak. A felvételen egy olyan helyet lobbantanak lángra, amelyet előző évben kivágtak, a tűzzel pedig „megtisztítják” a területet.

Tabu volta miatt nagyon kevesen beszélnek az okokról, pedig ennek a környezeti katasztrófának is a brazíliai népességrobbanásban van a forrása. Ide tartozik, hogy a világban zajló migráció is a globális felmelegedés miatti éghajlatváltozásban gyökerezik, megkoronázva a kiinduló országokban zajló népességrobbanással. Kevesen beszélnek arról, hogy a Brazil lakosság évente több mint 1,5 millióval növekszik. Nekik is kell munka, egyre több élelem, és energia. Hát így oldják meg! Ez a folyamat nem csak Braziliára jellemző, globális szinten zajlik, és amennyiben nem értik meg a világ vezetői, egyenes út a civilizáció bukásához.

James azt írja közösségi oldalán, hogy

amit most Amazóniában látunk, az hasonló folyamatok eredménye, melyek már évtizedek óta fennállnak. Szerinte nem szabad démonizálni az embereket, akiket a videóban hallunk „kedves fickók” voltak. Inkább új módszereket kell találni arra, hogy megfelelően kezeljük a globálisan fontos kérdéseket.

A tűzesethez kivonuló tűzoltó is először a tűz forrását állapítja meg (lokalizálja), majd azt gyorsan eloltja. Ezt követően védi a még nem égő szomszéd területeket, épületeket. Ezeket locsolja, hogy a tűz nehogy továbbterjedjen. Majd oltja a maradék tüzet, persze, ha van értelme és maradt hozzá elég oltóanyag.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy hiábavalóság mindenféle környezetvédelmi tett, vagy erőfeszítés amennyiben a népességrobbanás nem megy át népességcsökkenésbe úgy, hogy ezt az emberek maguk szabályozzák le tabuk nélkül, a dogmák, és az ezzel kapcsolatos félreértések tisztázásával. Ezzel párhuzamosan a leggyorsabban karbonsemlegesíteni kell a gazdaság, és az élet minden területét, a lehető legrövidebb időn belül. Teljesen felesleges bármi másról beszélni a jelenlegi helyzetben. Idézve David Attenborougt, ha ezt nem teszük meg, megteszi majd helyettünk a természet.

Rampasek László
Forrás: Charlie Hamilton James | National Geographic fotós és ösztöndíjjas | Instagramm

 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

18 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago