Klímacsúcs: a mostani évtized kritikus jelentőségű

Jövő év végéig meg kell erősíteniük a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében vállalt céljaikat az országoknak – egyebek mellett ez áll a glasgow-i klímakonferencia megállapodás-tervezetében, amelynek szövegéről még tárgyal az eseményen résztvevő több mint 200 delegáció.

 

Sokan elégedetlenek az eddig megfogalmazott eredményekkel, és gyorsabb intézkedéseket sürgetnek.

A tervezetben az áll: a jelenlegi évtized végéig a 2010-ben mért mennyiséghez képest 45 százalékkal kell csökkenteni a világ széndioxid-kibocsátását ahhoz, hogy 2100-ig a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 fokot. A dokumentum szerint ugyanennek a célnak az eléréséhez az is szükséges, hogy az évszázad közepéig az egész világ nettó karbonsemlegessé váljon.

A határozati javaslat felszólítja a COP26-egyezményben részes országokat arra is, hogy szüntessék be a szén használatát energiatermelésre, és hagyjanak fel a fosszilis üzemanyagok kitermelésének támogatásával.

– A hétoldalas tervezet most először emeli ki annak szükségességét, hogy teljesen megszüntessék a szén és a fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Azt is írják: ahhoz, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozódjon – idézem – jelentős és hatékony cselekvésre van szükség már ebben a kritikus évtizedben. Korábban a csúcstalálkozó helyszíne előtt tüntetőkkel beszéltem, akik azt mondták, nem bíznak az itt lévő politikusokban, hogy valóban végrehajtják ezeket a jelentős és hatékony lépéseket – mondta az Euronews tudósítója, Meabh MC Mahon.

A tüntetők elégedetlenek a találkozó eddigi eredményeivel. Bár a találkozó eredményeit kritizálók közül sokan egyetértenek a célkitűzésekkel, de sokkal több konkrétumot és azonnal bevezethető intézkedéseket várnak a világ vezetőitől.

– A legtöbb dolog, ami a COP26-csúcson történt, nem elég. És nem érzem, hogy komolyan foglalkoznának a problémákkal. Azt mondják, hogy 2030-ra meg 2050-re megtesszük ezt vagy azt, csökkentjük az olajat meg a gázt, meg fogunk tenni különböző enyhítő dolgokat, és húzzuk az időt. Ez nem elég gyors – magyarázta egy kanadai aktivista, Judy Wilson.

– Hiszek az ENSZ-ben, de nem hiszek a világ vezetőiben. Sajnos, ezt kell mondanom. Jelenleg nem törekednek túlságosan az olaj és a gáz csökkentésére, és a zöld iparágak támogatására, és ez kár, mert csak erre van szükségük, ez az ami segíthetne, hogy 2 Celsius fok alatt maradjon a felmelegedés – tette hozzá Steen Winther Christensen, a norvég Nagypapák a klímáért nevű szervezet vezetője.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.