Lángokban áll a Föld

Egy katasztrófafilm elejére emlékeztet, ami a napokban történik: az amúgy is klímaszorongásban élő emberiség egyszer csak ráébred, hogy világszerte lángolnak az erdők, Szibériában, Indonéziában, Kaliforniában, Dél-Európában, és ami a legnagyobb baj, a Föld tüdejét jelentő dél-amerikai esőerdők vidékén is.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

A tüzek megsemmisítik az oxigéntermelő faóriásokat és az erdők milliónyi lakóját, és tovább dúsítják a légkörben az üvegházhatású szén-dioxidot, erősítve a klímaváltozás hatásait. Péntek délelőtt olyan sokan nézik a NASA műholdas tűzfigyelő oldalát, hogy alig-alig működik.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este a Twitteren riadóztatott:

Ég a házunk. Szó szerint. Az amazóniai esőerdő – a tüdő, amely bolygónk oxigénjének 20 százalékát állítja elő – kigyulladt. Ez világválság. G7-tagok, vitassuk meg ezt a vészhelyzetet a találkozó első napirendi pontjaként két nap múlva.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

A klímaszkeptikus Jair Bolsonaro brazil elnök ugyancsak a Twitteren reagált: sajnálja, hogy Macron a maga hasznára akarja fordítani Brazília és a többi érintett dél-amerikai ország belügyét, és szenzációt kreál ebből. Szerinte a 21. században elfogadhatatlan gyarmatosítói gondolkodásra utal, hogy a francia elnök a G7-találkozón akarja megbeszélni az ügyet, az érintett államok részvétele nélkül. „Barbár és igazságtalan” kampányt folytatnak a nemzet ellen, mert nem tetszik nekik, hogy Bolsonaro újraépíti Brazíliát. Úgy látszik, ez a „környezetvédelmi válság” a baloldaliak utolsó fegyvere – tette hozzá kisvártatva Ernesto Araújo brazil külügyminiszter.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

Ahogy Macron sok kommentelője, a brazil vezetés is hazudozással vádolja a francia elnököt – mondjuk az nem segített, hogy Macron egy legalább hat évvel ezelőtti fotót választott mondandója illusztrálásához, lehet, hogy a közösségi médiában vadul terjedni kezdő kamutűzfotóknak esett ő is áldozatul. Ettől függetlenül a tények magukért beszélnek.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

Idén eddig 73 ezer tüzet jelzett a brazil űrközpont, az INPE, ami 84 százalékkal több, mint az előző évben, és 2013 óta a legmagasabb szám, de van olyan paleoökológus, aki szerint az emberiség történetében sem volt még hasonló. Az INPE vezetőjét egyébként augusztus elején rúgta ki Bolsonaro, miután a központ rámutatott, hogy az elnök előtti időkhöz képest 88 százalékkal több esőerdőt irtanak ki az országban.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

A NASA augusztus 20-án gyűjtött adatai alapján még nem merte kijelenteni, hogy rekordot döntött a tűzesetek száma Brazíliában. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a fokozódó erdőtüzek (az északi féltekén) felszabadíthatják az erdőkben és az erdei talaj mélyén tárolt szenet, és a szénciklus felborítása által tovább gyorsítják a klímaváltozást.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

Eric Holthaus meteorológus adatai szerint az égő esőerdők füstje fél Brazíliát beteríti, a legtöbb tűz Amazonas államban lángolt fel, de Mato Grosso, Pará és Rondonia államok is érintettek. Hétfőn a csaknem 3000 kilométerrel arrébb található Sao Paulóban is elsötétedett az ég egy órára, miután a hidegfront szele odahordta a füstöt.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

Bár az amazóniai esőerdő területén a júliustól szeptemberig tartó időszak hagyományosan száraz, az érintett területen a tüzek nagy többségét termőföldszerző emberi beavatkozás okozza, legalábbis Christian Poirier, az Amazon Watch nonprofit szervezet programigazgatója szerint. Hasonlóan nyilatkozott az INPE kutatója, Alberto Setzer, aki szerint a tűz terjedésének az időjárás kedvez, de a fellángolásukhoz emberi tényező kell. Környezetvédők erős összefüggést látnak Bolsonaro erdőirtást bátorító  politikája és a mostani helyzet között.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

Eközben a Föld számos további pontján is csendben lángolnak, vagy már kiégtek az erdők az elmúlt hetekben. A Kanári-szigetekről nemrég 8000 embert telepítettek ki, az Egyesült Államokban a tavalyi kaliforniai tűzvész után most relatíve kevesebb erdőtűz ég, de így is érintett Alaszka, Arizona, Colorado, Idaho, Texas, Új-Mexikó, Utah és Washington. Az északi sarkkör vidékét, beleértve Szibériát és Grönlandot, ugyancsak kiterjedt erdőtüzek sújtották idén nyáron. Augusztus közepén Görögországban dúltak erdőtüzek, és Törökországban is nagy területek estek áldozatul a lángoknak. Franciaországban is az erdőtüzek jegyében telik a hónap, Indonéziában pedig 2015 óta nem volt ilyen súlyos az erdőtűzszezon, az esőerdőkkel borított ország az amazóniaihoz hasonló ökológiai vészhelyzet küszöbén áll. Jellemző, hogy miután a világ most a dél-amerikai helyzettel foglalkozik, alig találni információkat a többi területről, amelyek vörösen izzanak a NASA fenti műholdas térképén, különösen, ami Afrikát illeti.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál

A Meteorológiai Világszervezet (WTO) Twitterén folyamatosan nyomon követi a füstfelhők mozgását, és csütörtökön a tűz által felszabaduló további mérgező gázokról – pl. szén-monoxid, nitrogén-oxidok – is szót ejtett. Az EU műholdas figyelő szolgálata, a Copernicus alábbi, egy hónapot felölelő videója azt mutatja, ahogy július 22-e körül megjelennek az első füstfelhők az amazóniai esőerdő fölött, majd augusztus 14-e környékén egészen megnövekednek.

Csütörtökön már Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára is aggódott, csakúgy, mint Leonardo DiCaprio, Madonna és más hírességek. A környezetvédelem és a klímaváltozás ügyét jó ideje következetesen képviselő DiCaprio szerint „többre van itt szükség, mint imára” – mert persze hasít a #PrayForTheAmazon hashtag. A színész a következőket javasolja azoknak, akik szeretnének segíteni:

  • támogassák rendszeresen a Föld legsebezhetőbb esőerdőit, köztük az amazóniait is védő Rainforest Alliance civil szervezetet, amely az érintett közösségek erőfeszítéseit igyekszik összehangolni, ezáltal hatékonyabban tud fellépni DiCaprio szerint.
  • Továbbra is kövessék a híreket, és osszák meg a fejleményeket széles körben.
  • Váljanak tudatos fogyasztóvá, keressék a felelős beszállítói láncokkal dolgozó cégek termékeit. Egyenek kevesebb marhahúst, mert a marhatenyésztés az esőerdők pusztulásának legfőbb oka.
  • Válasszanak olyan vezetőket, akik felfogták a helyzet súlyosságát, és hajlandóak tenni is ellene.

Lángokban áll a Föld | ClimeNews - Hírportál
Forrás: QUBIT.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.