Klímavédelmi tüntetők betörték az Európai Bizottság épületének ablakait

A múlthét végén betörték az Európai Bizottság épületének ablakait a klímavédelemért tüntetők Brüsszelben.

Klímavédelmi tüntetők betörték az Európai Bizottság épületének ablakait | ClimeNews

A klímasztrájkolók azért vonultak az Európai Unió jelképének számító épülethez, hogy hathatós cselekvést követeljenek a politikusoktól az éghajlatváltozás megakadályozásáért.

Szerte a világban több hónapja tartó klímasztrájkok, demonstrációk nemhogy csitulnának, inkább rendszeresekké váltak, viszont rendbontás eddig nem volt.

Köszönhetően a nem fősodrú médiáknak, hírportáloknak, filmeknek, amiken keresztül sikerült az üzenetet egyre szélesebb körhöz eljuttatni a klímaváltozás valódi kockázatairól, és veszélyeiről az emberek jobban megijednek a felismerés kapcsán, mint a képmutató vezetők, akik a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében az elmúlt 30 évben nem tettek semmilyen hathatós intézkedést ezen a területen. Intézkedéseket tettek, mert volt Kiotó Protokoll, 24 alkalommal összeültek a COP világméretű rendezvényeken (a legutóbbin kiderült, hogy egyetlen egy küldött nem volt közöttük aki tudta volna, hogy mi az a kérdőjeles (leghatékonyabb) klímavédelmi tett amivel megállíthatnák a klímakatasztrófát), több százszor összegyűltek különböző nemzetközi konferenciákon, és ENSZ rendezvényeken hiába! A globális CO2 kibocsátás folyamatosan növekedett és növekszik a mai napig.

A klímasztrájkolók, a klímáért aggódók, és a klímavédelemben dolgozó önkéntesek egyetértenek abban, hogy a döntéshozók valójában nem szálltak szembe hathatósan a globális klímaváltozással. Pedig ez az emberiség történetének legnagyobb katasztrófája lesz, amennyiben nem történik gyökeres változás a következő, már csak másfél évben.

Ha nem fentről kezdeményezik, akkor a szemünk előtt fog lezajlani a fejlett társadalmak összeomlása is, mert a klímasztrájk, a gyerekek klímasztrájkja el fog durvulni, amikor egyetlen egy gyereknek is bántódása esik a jogos követelésük miatt. A jogos követelés megértésének kulcsa a fenntarthatóság, a “fenntartható” kifejezés valós tartalmának megértése és alkalmazása lenne, ehelyett annak módszeres kiüresítése, kiforgatása, és kijátszása a zöldrefestések (greenwashing) módszeres alkalmazásával egyre erősebb.

Ugyanis, ha őket nem tudják megvédeni, akkor hogyan védhetnék meg a környezetünket, amelytől mindannyian függünk?

Rampasek László