Fatális oka van az esőerdők felgyújtásának!

Charlie Hamilton James fotós még 2013-ban forgatott a BBC-nek, a Vettem egy esőerdőt című produkció felvételeit készítette. Ez idő alatt hetekig élt szarvasmarha-tenyésztőkkel Brazília nyugati esőerdőiben.

Pár napja közzétett egy akkoriban készült videót, amelyben megmutatja, hogyan gyújtják fel a tarra vágott erdős területeket.

A szarvasmarha-tenyésztők célja az, hogy legelőt teremtsenek az állatoknak. A felvételen egy olyan helyet lobbantanak lángra, amelyet előző évben kivágtak, a tűzzel pedig „megtisztítják” a területet.

Tabu volta miatt nagyon kevesen beszélnek az okokról, pedig ennek a környezeti katasztrófának is a brazíliai népességrobbanásban van a forrása. Ide tartozik, hogy a világban zajló migráció is a globális felmelegedés miatti éghajlatváltozásban gyökerezik, megkoronázva a kiinduló országokban zajló népességrobbanással. Kevesen beszélnek arról, hogy a Brazil lakosság évente több mint 1,5 millióval növekszik. Nekik is kell munka, egyre több élelem, és energia. Hát így oldják meg! Ez a folyamat nem csak Braziliára jellemző, globális szinten zajlik, és amennyiben nem értik meg a világ vezetői, egyenes út a civilizáció bukásához.

Fatális oka van az esőerdők felgyújtásának! | ClimeNews - Hírportál

James azt írja közösségi oldalán, hogy

amit most Amazóniában látunk, az hasonló folyamatok eredménye, melyek már évtizedek óta fennállnak. Szerinte nem szabad démonizálni az embereket, akiket a videóban hallunk „kedves fickók” voltak. Inkább új módszereket kell találni arra, hogy megfelelően kezeljük a globálisan fontos kérdéseket.

A tűzesethez kivonuló tűzoltó is először a tűz forrását állapítja meg (lokalizálja), majd azt gyorsan eloltja. Ezt követően védi a még nem égő szomszéd területeket, épületeket. Ezeket locsolja, hogy a tűz nehogy továbbterjedjen. Majd oltja a maradék tüzet, persze, ha van értelme és maradt hozzá elég oltóanyag.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy hiábavalóság mindenféle környezetvédelmi tett, vagy erőfeszítés amennyiben a népességrobbanás nem megy át népességcsökkenésbe úgy, hogy ezt az emberek maguk szabályozzák le tabuk nélkül, a dogmák, és az ezzel kapcsolatos félreértések tisztázásával. Ezzel párhuzamosan a leggyorsabban karbonsemlegesíteni kell a gazdaság, és az élet minden területét, a lehető legrövidebb időn belül. Teljesen felesleges bármi másról beszélni a jelenlegi helyzetben. Idézve David Attenborougt, ha ezt nem teszük meg, megteszi majd helyettünk a természet.

Rampasek László
Forrás: Charlie Hamilton James | National Geographic fotós és ösztöndíjjas | Instagramm

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.