Fatális oka van az esőerdők felgyújtásának!

Charlie Hamilton James fotós még 2013-ban forgatott a BBC-nek, a Vettem egy esőerdőt című produkció felvételeit készítette. Ez idő alatt hetekig élt szarvasmarha-tenyésztőkkel Brazília nyugati esőerdőiben.

Pár napja közzétett egy akkoriban készült videót, amelyben megmutatja, hogyan gyújtják fel a tarra-vágott erdős területeket.

A szarvasmarha-tenyésztők célja az, hogy legelőt teremtsenek az állatoknak. A felvételen egy olyan helyet lobbantanak lángra, amelyet előző évben kivágtak, a tűzzel pedig „megtisztítják” a területet.

Tabu volta miatt nagyon kevesen beszélnek az okokról, pedig ennek a környezeti katasztrófának is a brazíliai népességrobbanásban van a forrása. Ide tartozik, hogy a világban zajló migráció is a globális felmelegedés miatti éghajlatváltozásban gyökerezik, megkoronázva a kiinduló országokban zajló népességrobbanással. Kevesen beszélnek arról, hogy a Brazil lakosság évente több mint 1,5 millióval növekszik. Nekik is kell munka, egyre több élelem, és energia. Hát így oldják meg! Ez a folyamat nem csak Braziliára jellemző, globális szinten zajlik és amennyiben nem értik meg a világ vezetői, egyenes út a civilizáció kipusztulásához.

Fatális oka van az esőerdők felgyújtásának! | ClimeNews - Hírportál

James azt írja közösségi oldalán, hogy

amit most Amazóniában látunk, az hasonló folyamatok eredménye, melyek már évtizedek óta fennállnak. Szerinte nem szabad démonizálni az embereket, akiket a videóban hallunk „kedves fickók” voltak. Inkább új módszereket kell találni arra, hogy megfelelően kezeljük a globálisan fontos kérdéseket.

A tűzesethez kivonuló tűzoltó is először a tűz forrását állapítja meg (lokalizálja), majd azt gyorsan eloltja. Ezt követően védi a még nem égő szomszéd területeket, épületeket. Ezeket locsolja, hogy a tűz nehogy továbbterjedjen. Majd oltja a maradék tüzet, persze, ha van értelme és maradt hozzá elég oltóanyag.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy hiábavalóság mindenféle környezetvédelmi tett, vagy erőfeszítés amennyiben a népességrobbanás nem megy át népességcsökkenésbe úgy, hogy ezt az emberek maguk szabályozzák le tabuk nélkül, a dogmák, és az ezzel kapcsolatos félreértések tisztázásával. Ezzel párhuzamosan a leggyorsabban karbonsemlegesíteni kell a gazdaság, és az élet minden területét, a lehető legrövidebb időn belül. Teljesen felesleges bármi másról beszélni a jelenlegi helyzetben. Idézve David Attenborougt, ha ezt nem teszük meg, megteszi majd helyettünk a természet.

Rampasek László
Forrás: Charlie Hamilton James | National Geographic fotós és ösztöndíjjas | Instagramm


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.