Civilizáció

Greta Thunberg: „Rossz irányba haladunk”

Greta Thunberg: „Rossz irányba haladunk” az éghajlati válság tekintetében.

Exkluzív: A klíma harcos az ENSZ csúcstalálkozó előtt beszél a párizsi megállapodás óta eltelt öt évről.

Greta Thunberg elutasítja az „üres szavakat” az új klíma válság felhívás – videóban.

A világ rossz irányba száguld az éghajlati válság kezelésében – mondta Greta Thunberg, az ENSZ csúcstalálkozó előtt, amelyen a nemzeti vezetőket arra kérték, hogy növeljék a kibocsátás csökkentésére vonatkozó ígéreteiket.

Thunberg, akinek az önálló iskolai sztrájkja 2018-ban globális ifjúsági mozgalommá vált, azt mondta, hogy a kezdeti helyzet, a teljes tagadás átfordult az azonnali intézkedés szükséges állapotra, azonban a vezetők csak távoli ígéreteket és üres szavakat adtak.

A párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulója két héttel ezelőtt szombaton volt, és az országoknak új terveket kellett volna kitűzniük a globális felmelegedés 2°C és 1,5°C közötti hőmérsékleti szinten tartására. A jelenlegi ígéretek katasztrofális 3°C-os hőmérséklet emelkedést jelentenének.

De a tervezett csúcstalálkozót a koronavírus-járvány miatt elhalasztották jövő novemberre, és helyette egy virtuális ENSZ-találkozóra kerül sor, amelybe akár 70 világvezető is bevonható. Az Európai Unió egy új 2030-as kibocsátási célról is megpróbált megállapodni pénteken egy brüsszeli csúcstalálkozón.

Thunberg közzétett egy videót, amely számon kéri a vezetőket azért, mert nem tudták visszafordítani a növekvő szén-dioxid kibocsátást. „Még mindig rossz irányban haladunk” – mondta. „A párizsi megállapodást követő öt év az eddigi öt legforróbb év volt, és ez idő alatt a világ több mint 200 milliárd tonna CO2-t bocsátott ki.”

„Távoli hipotetikus célokat tűznek ki, és nagy beszédeket tartanak” – mondta. „Mégis, amikor a szükséges azonnali cselekvésről van szó, még mindig a teljes tagadás állapotában vagyunk, mivel pazaroljuk az időnket, új kiskapukat hozunk létre üres szavakkal és kreatív könyveléssel.”

A Guardian-nak azt mondta: „A vezetőknek meg kell mondaniuk az igazat: hogy vészhelyzet előtt állunk, és közel sem teszünk eleget. Elsőbbséget kell adnunk annak a cselekvésnek, amelyet itt és most kell megtenni, mert a szén-dioxid-büdzsének éppen most érünk a végére.”

„Meg kell állítanunk a 2030-as vagy 2050-es célokra és célkitűzésekre történő összpontosítást” – mondta. “Ma kell megteremtenünk az éves kötelező szén-dioxid költségvetést.”

Thunberg elmondta hogy az Egyesült Királyság legutóbbi ígérete – a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig 68% -kal történő csökkentése az 1990-es szinthez képest – valamint Kína, Japán és Dél-Korea ígérete a nettó szén dioxid zéró szint elérésére a fejlődés érzetét keltette, azonban hozzátette: „Ez nagyon veszélyes forgatókönyv, mert természetesen nem jó irányba haladunk. Ez ellen tennünk kell”.

De Thunberg, aki az ENSZ korábbi éghajlati csúcstalálkozóin beszédet mondott, videoüzenetét azzal fejezi be, hogy: „Van remény … mi vagyunk a remény – mi, emberek.”

Azt mondta: „Számomra a remény a demokráciában rejlik – az emberek rendelkeznek hatalommal. Ha elég sok ember áll össze, és megismétli ugyanazt az üzenetet, akkor nincsenek korlátai annak, amit elérhetünk.”

Az ifjúsági klíma harcosok Péntekek a Jövőért Mozgalma, több mint 2500 tüntetést vár péntekre, bár Thunberghez hasonlóan, sokan online lesznek a Covid-19 korlátozásai miatt.

Adélaïde Charlier, a Belgium Jövőjéért mozgalom pénteki napirendjéről elmondta: „Minden most meg nem hozott döntés, visszaterhelődik generációnk vállára. A [koronavírusnak] hatalmas hatása volt, ezt nem tagadhatjuk. De ami hihetetlen, látni azt az energiát egy mozgalomban, amely nem akar meghalni, de továbbra is nyomulni akar hogy áttörést érjen el.”

Vanessa Nakate, a Péntekek Uganda Jövőjéért mozgalomból, szintén éles üzenetet küldött a vezetőknek: „Ön már meghatározta a jelenünket, ami nyilvánvalóan katasztrofális. Most javítsa ki a jövőt, és kezdje el azonnal. Mindene megvan, amire szüksége van, hogy megállítsa ezt a háborút a bolygó és az emberek ellen. De csak nem fogja megtenni. Most mély változásokat akarunk Öntől.”

„A reményt a fiatalokban látom, akik a világ különböző pontjain szólalnak fel” – mondta Nakate. „De csak úgy erősíthetjük ezt a reményt, ha folyamatosan felhívjuk a figyelmet az előttünk álló kihívásra, hogy mindenkit bevonjunk.”

A szülők klíma akció csoportjai az ENSZ és az EU csúcstalálkozóinak előkészítésekor is támadják a vezetőket. Legutóbb Lengyelország és Magyarország fenyegetett az egyezmény elfogadásának megakadályozásával.

Marzena Wichniarz, a Szülők a jövő Lengyelországáért munkatársa elmondta: „A párizsi megállapodás aláírásakor terhes voltam a lányommal. Elképesztő üzenet volt ez a világ számára: a vezetők ígéretet tettek arra, hogy harcolni fognak minden gyermek jobb jövőjéért. De csalódottak, sőt dühösek vagyunk a lengyel kormányra.”

Agnes Imgart, a Szülők a Föld Jövőjéért mozgalom munkatársa elmondta: „Gyermekeink annyira megváltoztak az elmúlt öt évben, de a párizsi megállapodás még mindig csak vánszorog.”

Forrás: The Guardian | Fordította: Rasid Said


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago