Greta Thunberg: „Rossz irányba haladunk”

Greta Thunberg: „Rossz irányba haladunk” az éghajlati válság tekintetében.

Exkluzív: A klíma harcos az ENSZ csúcstalálkozó előtt beszél a párizsi megállapodás óta eltelt öt évről.

Greta Thunberg elutasítja az „üres szavakat” az új klíma válság felhívás – videóban.

A világ rossz irányba száguld az éghajlati válság kezelésében – mondta Greta Thunberg, az ENSZ csúcstalálkozó előtt, amelyen a nemzeti vezetőket arra kérték, hogy növeljék a kibocsátás csökkentésére vonatkozó ígéreteiket.

Thunberg, akinek az önálló iskolai sztrájkja 2018-ban globális ifjúsági mozgalommá vált, azt mondta, hogy a kezdeti helyzet, a teljes tagadás átfordult az azonnali intézkedés szükséges állapotra, azonban a vezetők csak távoli ígéreteket és üres szavakat adtak.

A párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulója két héttel ezelőtt szombaton volt, és az országoknak új terveket kellett volna kitűzniük a globális felmelegedés 2°C és 1,5°C közötti hőmérsékleti szinten tartására. A jelenlegi ígéretek katasztrofális 3°C-os hőmérséklet emelkedést jelentenének.

De a tervezett csúcstalálkozót a koronavírus-járvány miatt elhalasztották jövő novemberre, és helyette egy virtuális ENSZ-találkozóra kerül sor, amelybe akár 70 világvezető is bevonható. Az Európai Unió egy új 2030-as kibocsátási célról is megpróbált megállapodni pénteken egy brüsszeli csúcstalálkozón.

Thunberg közzétett egy videót, amely számon kéri a vezetőket azért, mert nem tudták visszafordítani a növekvő szén-dioxid kibocsátást. „Még mindig rossz irányban haladunk” – mondta. „A párizsi megállapodást követő öt év az eddigi öt legforróbb év volt, és ez idő alatt a világ több mint 200 milliárd tonna CO2-t bocsátott ki.”

„Távoli hipotetikus célokat tűznek ki, és nagy beszédeket tartanak” – mondta. „Mégis, amikor a szükséges azonnali cselekvésről van szó, még mindig a teljes tagadás állapotában vagyunk, mivel pazaroljuk az időnket, új kiskapukat hozunk létre üres szavakkal és kreatív könyveléssel.”

A Guardian-nak azt mondta: „A vezetőknek meg kell mondaniuk az igazat: hogy vészhelyzet előtt állunk, és közel sem teszünk eleget. Elsőbbséget kell adnunk annak a cselekvésnek, amelyet itt és most kell megtenni, mert a szén-dioxid-büdzsének éppen most érünk a végére.”

Greta Thunberg: „Rossz irányba haladunk” | ClimeNews - Hírportál

„Meg kell állítanunk a 2030-as vagy 2050-es célokra és célkitűzésekre történő összpontosítást” – mondta. “Ma kell megteremtenünk az éves kötelező szén-dioxid költségvetést.”

Thunberg elmondta hogy az Egyesült Királyság legutóbbi ígérete – a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig 68% -kal történő csökkentése az 1990-es szinthez képest – valamint Kína, Japán és Dél-Korea ígérete a nettó szén dioxid zéró szint elérésére a fejlődés érzetét keltette, azonban hozzátette: „Ez nagyon veszélyes forgatókönyv, mert természetesen nem jó irányba haladunk. Ez ellen tennünk kell”.

De Thunberg, aki az ENSZ korábbi éghajlati csúcstalálkozóin beszédet mondott, videoüzenetét azzal fejezi be, hogy: „Van remény … mi vagyunk a remény – mi, emberek.”

Azt mondta: „Számomra a remény a demokráciában rejlik – az emberek rendelkeznek hatalommal. Ha elég sok ember áll össze, és megismétli ugyanazt az üzenetet, akkor nincsenek korlátai annak, amit elérhetünk.”

Az ifjúsági klíma harcosok Péntekek a Jövőért Mozgalma, több mint 2500 tüntetést vár péntekre, bár Thunberghez hasonlóan, sokan online lesznek a Covid-19 korlátozásai miatt.

Adélaïde Charlier, a Belgium Jövőjéért mozgalom pénteki napirendjéről elmondta: „Minden most meg nem hozott döntés, visszaterhelődik generációnk vállára. A [koronavírusnak] hatalmas hatása volt, ezt nem tagadhatjuk. De ami hihetetlen, látni azt az energiát egy mozgalomban, amely nem akar meghalni, de továbbra is nyomulni akar hogy áttörést érjen el.”

Vanessa Nakate, a Péntekek Uganda Jövőjéért mozgalomból, szintén éles üzenetet küldött a vezetőknek: „Ön már meghatározta a jelenünket, ami nyilvánvalóan katasztrofális. Most javítsa ki a jövőt, és kezdje el azonnal. Mindene megvan, amire szüksége van, hogy megállítsa ezt a háborút a bolygó és az emberek ellen. De csak nem fogja megtenni. Most mély változásokat akarunk Öntől.”

„A reményt a fiatalokban látom, akik a világ különböző pontjain szólalnak fel” – mondta Nakate. „De csak úgy erősíthetjük ezt a reményt, ha folyamatosan felhívjuk a figyelmet az előttünk álló kihívásra, hogy mindenkit bevonjunk.”

A szülők klíma akció csoportjai az ENSZ és az EU csúcstalálkozóinak előkészítésekor is támadják a vezetőket. Legutóbb Lengyelország és Magyarország fenyegetett az egyezmény elfogadásának megakadályozásával.

Marzena Wichniarz, a Szülők a jövő Lengyelországáért munkatársa elmondta: „A párizsi megállapodás aláírásakor terhes voltam a lányommal. Elképesztő üzenet volt ez a világ számára: a vezetők ígéretet tettek arra, hogy harcolni fognak minden gyermek jobb jövőjéért. De csalódottak, sőt dühösek vagyunk a lengyel kormányra.”

Agnes Imgart, a Szülők a Föld Jövőjéért mozgalom munkatársa elmondta: „Gyermekeink annyira megváltoztak az elmúlt öt évben, de a párizsi megállapodás még mindig csak vánszorog.”

Forrás: The Guardian | Fordította: Rasid Said


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.