Szakmailag súlyosan hiányos lesz a NKNS új verziója?

A fogamzásgátlás tabusítása miatt szakmailag súlyosan hiányos lesz a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia új verziója is?

Szakmailag súlyosan hiányos lesz a NKNS új verziója? | ClimeNews - Hírportál

1.

A Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia első változatának 1998-ban még a bocs.hu adott webhelyet, mert akkoriban még nemigen volt weboldaluk a szervezeteknek, Máig is elérhető: http://bocs.hu/kornev/strateg/strat.htm

A népesedés (pláne: túlnépesedés), családtervezés, fogamzásgátlás, teherbeesés, nemzés, foganás, szex, gyermekvállalás, szülés, születés, szerelem, szeretkezés szavak nem szerepelnek benne. Pedig van külön Család, háztartás, életmód; és külön Egészségnevelés c. fejezet is.

Az Egészségnevelés fejezet 8 nemzetközi programot és világkonferenciát sorol fel 1987-1997 közt, de a Kairói Népesedés Világkonferencia (1994) és a szexuális és reproduktív egészség téma hiányzik, kivéve (a másfélszáz oldalas dokumentumban) egyetlen helyen, egy felsorolásban szerepel:
“- szexuális felvilágosítás, felelős nemi magatartás alakítása… nemi úton terjedő betegségek megelőzése”

Szakmailag súlyosan hiányos lesz a NKNS új verziója? | ClimeNews - Hírportál2.
A NKNS legutóbbi, harmadik, 2010-es verziója: https://mek.oszk.hu/13400/13463/13463.pdf

A Család, háztartás, életmód c. fejezet (Nagy Andrea, Könczey Réka) kétszer is ajánlja a BOCS Alapítvány anyagait (az ökolábnyom számítás ill. Jövő nemzedék ombudsman témában) és a Források közt az “Igazán szeretne egy gyermek nálunk és most megfoganni?” c. szöveggyűjteményünket. S a szerzőknek köszönhetően a 307 oldalas anyag egyetlen (!) bekezdésében előkerül a tabu témakör is:

” A család szuverén döntése, hogy fogadja a gyermekáldást, avagy születésszabályozáshoz fordul. Tudjuk, hogy globálisan a túlnépesedés a környezet első problémája, míg a magyar társadalomban ez érzékeny kérdés, mert folyamatosan a nemzet elfogyásának veszélye áll fenn. A tudatos családtervezés azonban mind a gyermekek biztonsága, mind a környezet szempontjából elkerülhetetlen.”

Továbbá az Egészségfejlesztés fejezet javaslat felsorolásában, ahol a korábbi változatban is szerepelt:

” szexuális felvilágosítás, a felelős nemi magatartás alakítása, családtervezés;
• fertőző betegségek, nemi úton terjedő betegségek megelőzése; “

Ezeken felül a népesedés, túlnépesedés, családtervezés, fogamzásgátlás, teherbeesés, nemzés, foganás, szex, gyermekvállalás, szülés, születés, szerelem, szeretkezés szavak a harmadik verzióban sem szerepelnek.

Szakmailag súlyosan hiányos lesz a NKNS új verziója? | ClimeNews - Hírportál3.
Mivel a Föld túlterhelésének (1970) kezdete óta az emberiség fejenkénti ökolábnyoma nem nőtt (a fejlett államokban még bőven csökkent is), a népesség viszont több mint duplájára robbant, az ökológiai válság oka nyilvánvalóan a túlnépesedés.

Föld-túlzsugorítás Nap van júl. 29-én, nem túlfogyasztás nap!

Több százmillió szegény nő nem jut hozzá a fogamzásgátlási lehetőségekhez, amit pedig az ENSZ már 1968-ban az emberi jogok közé sorolt és a 2015-re kitűzött MDG5 célban (5. Millenniumi Fejlesztési Cél) is szerepelt. Naponta kb. 100000 olyan gyermek születik, akit szülei nem akartak. Az emberi nemzések közel fele baleset, amit a pár nem akart (Európában is!).

Ha nem lenne ökológiai válság, nyomor, erőszak – egy ideális világban is minden gyermeknek joga, hogy felkészült szülők felelős döntéséből foganjon meg szerető otthonba. A fogamzásgátlás joga, kompetenciája és eszközeinek elérhetősége a 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Célok közt – SDGs 3.7 (Egészség) és 5.6 (Nők egyenlősége) – is szerepel.

Valójában tehát a fogamzásgátlás segítése alapvető humanitárius, emberi jogi és nők egyenlősége kérdés, de emellett a messze leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem – mutatja ki az amerikai Drawdown jelentés, száz környezetvédelmi cselekvési lehetőség összehasonlításából:

100 közül a leghatékonyabb klímavédelem, amiről mégsem hallasz

4.
A népességrobbanás meghatározó jelentőségének fényében nyilvánvaló, hogy az NKNS-nek sokkal szélesebb látókörűnek és szakmaibbnak, tabumentesnek kell lennie, értenie a világhelyzetet és az ökológiát ahhoz, hogy jelentősebb szerepet játszhasson az emberiség végveszélyének elhárításában, enyhítésében.

A környezeti (ill. az SDGs fényében ma már sokkal szélesebben: fenntarthatóságra) nevelés tágabb rendszerét a 2005-ös párizsi, összeurópai Global Education Forumra az alábbi írásomban foglaltam össze:

Globális Képzés

5.
David Attenborough-t a NKNS-t gondozó Magyar Környezeti Nevelés Egyesület (MKNE) annakidején tiszteletbeli tagjának választotta, ezért érthetetlen, hogy a túlnépesedésről szóló egy órás BBC filmje, amelyhez tíz éve megcsináltuk a magyar feliratozást, az MKNE-ben is agyon lett hallgatva:

6.
A magyar népességfogyástól pánikolók talán örültek, amikor az oktatási jogok ombudsmanja megállapította (2009-ben), hogy a magyar közoktatás elszabotálja a szexuális felvilágosítást. Pedig a népességfogyást talán mégse a felkészületlen tinédzserek baleset-teherbeeséseivel kellene megállítani. Inkább büszkének kellene lennünk, hiszen az egész emberiség népességfogyásra van ítélve és az jár kevésbé rosszul, aki hamarabb kezdi:

A WWF vakon hibáztatja a magyarokat?

A téma tabusításának legrosszabb hatása talán nem is itthon jelentkezik, hanem a magyar külpolitikában. Pl. Dániának külön alapja van az afrikai fogamzásgátlás segítésére, azzal a nyílt indoklással, “hogy enyhüljön az Európára nehezedő migrációs nyomás”.
A magyar közgondolkodás ezzel szemben nemigen ismeri a globális népességrobbanás visszafordításának hatékony külpolitikai lehetőségét, a nemzetközi fejlesztést. S mivel a téma kényes és nincs támogatottsága, a szegény országok segítésére költött sok tízmilliárd forintból (most épp Ugandának 5 milliárd Ft) kb. semmi nem megy a fogamzásgátlási lehetőségek megteremtésére, pedig ez alapvető nemzeti érdek is lenne.

A NKNS-nek alapvető feladata lenne a szegény népek és a magyarság és a jövő generációk alapvető közös érdekét szolgáló, azaz a fogamzásgátlás emberi jogát segítő magyar külpolitika társadalmi támogatottságának növelése.

Simonyi, Gyula I.

BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
BOCS BLOG
https://www.facebook.com/bocs.alapitvany.5
A globális válságra felkészítés 1975 óta (Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002)