Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza

A politikusok nyaralnak, a gyerekek meg dolgoznak, mert ég a ház!

Greta Thunberg hétfőn más fiatal aktivistákkal Lausanne-ban. (Jean-Christophe Bott / Keystone) - ClimeNews

Svájcban múlt héten tartott Lausanne-i Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza meg!

Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza | ClimeNewsHéten át tartó éghajlati csúcstalálkozót tartottak diák aktivisták Svájcban azzal a céllal, hogy elindítsanak egy európai polgári kezdeményezést, amely további intézkedéseket követel a kibocsátások csökkentése érdekében. Greta Thunberg befolyásos aktivista is részt vett a találkozón.

Lausanne városában a „Smile for Future” csúcstalálkozó hétfőn kezdődött, és Európa-szerte ifjúsági aktivisták gyűltek össze az éghajlatváltozás kezelésének témájú műhelytalálkozókra és megbeszélésekre.

38 országból több mint 450 fiatal – köztük a svéd aktivista Greta Thunberg, aki előző vasárnap este vonattal érkezett – és részt vett a Lausanne-i Egyetemen megrendezésre került egész héten át tartó csúcstalálkozón, amely péntek délután sztrájkkal záródott le.

A cél a szervezők szerint az volt, hogy a közelmúltbeli éghajlati csapásokból származó fiatal lendületet építsék arra, hogy a politikusokat ambiciózusabb célok kitűzésére kényszerítsék.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Thunberg azt mondta:

Úgy gondolom, hogy ez a [csúcstalálkozó] nagyszerű lehetőséget kínál a világ vezetőinek, hogy megmutassák, tényleg meghallgattak minket és a tudományt … Most ezt be is kell bizonyítaniuk.

A politikusok meggyőzése érdekében az aktivisták elindítanak egy európai polgári kezdeményezést, a külső kapcsolatot, amely egy viszonylag új eszköz a jogalkotási ötletek bemutatására az EU Bizottságához Brüsszelben.

Kezdeményezésük négy fő igényre összpontosít:

  1. 2035-ig váljon minden karbonsemlegessé az EU-ban;
  2. szén-dioxid-adót vessenek ki az Európába belépő nem karbonsemleges termékekre;
  3. ne legyenek hajlandóak aláírni kereskedelmi megállapodások olyan országokkal, amelyek nem vállaltak egyetértést a globális hőmérséklet 1,5°C-ra való emelkedésének korlátozására;
  4. és egész Európára kiterjedő oktatási anyagokat készítsenek, amely megoldásokat kínál a polgárok számára az éghajlatváltozáshoz.

Egymillió aláírásra van szükség ahhoz, hogy a politikusok Brüsszelben íróasztalhoz üljenek ezzel kapcsolatban! (Készüljenek! a szerk.)

Az eseményről beszámolt az Euronews is, ahol elhangzik, hogy három alapelvet is megfogalmaztak:

  1. Klímaigazságot mindenkinek;
  2. Maximum 1,5°C-os globális felmelegedést;
  3. És kövesd a tudományt!

Bárki bármit gondolhat, de ez már túlnőtt Greta Thunbergen, az FFF önálló életre kelt, és a tudomány képviselői velük vannak. Egyre nagyobb és meghatározó erővé váltak a fiatalok a klímavédelem terén a világban. Ennek így kell történnie, kár a gőzért a karaktergyilkossággal próbálkozó médiáknak és megmondóembereknek. A szeptember 27-e péntekre meghirdetett 3. globális klímasztrájk a feje tetejére fogja állítani a világot, ha addigra meg nem borul magától.

Rampasek László
Forrás: SWI

Az eseményről így számolt be az Euronews:

Felvonulással zárult a Mosolyogj a Jövőért nevű rendezvény Svájcban, melyen ott volt Greta Thunberg is. Az 5 napos eseményen a Friday for Future mozgalom 450 aktivistája vett részt 38 különböző országból azért, hogy a mozgalom jövőjéről és céljairól egyeztessenek. Azt mondták, nem várhatnak tovább a politikusokra, cselekedniük kell. Három alapelvet fogalmaztak meg, amit az európai kormányok elé fognak terjeszteni: Klímaigazságot Mindenkinek, maximum 1,5 ‘C fokos globális felmelegedést , és Kövesd a Tudományt. Azaz a kormányok hallgassák meg és hallgassanak a tudósokra.


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.