Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza

A politikusok nyaralnak, a gyerekek meg dolgoznak, mert ég a ház!

Greta Thunberg hétfőn más fiatal aktivistákkal Lausanne-ban. (Jean-Christophe Bott / Keystone) - ClimeNews

Svájcban múlt héten tartott Lausanne-i Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza meg!

Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza | ClimeNewsHéten át tartó éghajlati csúcstalálkozót tartottak diák aktivisták Svájcban azzal a céllal, hogy elindítsanak egy európai polgári kezdeményezést, amely további intézkedéseket követel a kibocsátások csökkentése érdekében. Greta Thunberg befolyásos aktivista is részt vett a találkozón.

Lausanne városában a „Smile for Future” csúcstalálkozó hétfőn kezdődött, és Európa-szerte ifjúsági aktivisták gyűltek össze az éghajlatváltozás kezelésének témájú műhelytalálkozókra és megbeszélésekre.

38 országból több mint 450 fiatal – köztük a svéd aktivista Greta Thunberg, aki előző vasárnap este vonattal érkezett – és részt vett a Lausanne-i Egyetemen megrendezésre került egész héten át tartó csúcstalálkozón, amely péntek délután sztrájkkal záródott le.

A cél a szervezők szerint az volt, hogy a közelmúltbeli éghajlati csapásokból származó fiatal lendületet építsék arra, hogy a politikusokat ambiciózusabb célok kitűzésére kényszerítsék.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Thunberg azt mondta:

Úgy gondolom, hogy ez a [csúcstalálkozó] nagyszerű lehetőséget kínál a világ vezetőinek, hogy megmutassák, tényleg meghallgattak minket és a tudományt … Most ezt be is kell bizonyítaniuk.

A politikusok meggyőzése érdekében az aktivisták elindítanak egy európai polgári kezdeményezést, a külső kapcsolatot, amely egy viszonylag új eszköz a jogalkotási ötletek bemutatására az EU Bizottságához Brüsszelben.

Kezdeményezésük négy fő igényre összpontosít:

  1. 2035-ig váljon minden karbonsemlegessé az EU-ban;
  2. szén-dioxid-adót vessenek ki az Európába belépő nem karbonsemleges termékekre;
  3. ne legyenek hajlandóak aláírni kereskedelmi megállapodások olyan országokkal, amelyek nem vállaltak egyetértést a globális hőmérséklet 1,5°C-ra való emelkedésének korlátozására;
  4. és egész Európára kiterjedő oktatási anyagokat készítsenek, amely megoldásokat kínál a polgárok számára az éghajlatváltozáshoz.

Egymillió aláírásra van szükség ahhoz, hogy a politikusok Brüsszelben íróasztalhoz üljenek ezzel kapcsolatban! (Készüljenek! a szerk.)

Az eseményről beszámolt az Euronews is, ahol elhangzik, hogy három alapelvet is megfogalmaztak:

  1. Klímaigazságot mindenkinek;
  2. Maximum 1,5°C-os globális felmelegedést;
  3. És kövesd a tudományt!

Bárki bármit gondolhat, de ez már túlnőtt Greta Thunbergen, az FFF önálló életre kelt, és a tudomány képviselői velük vannak. Egyre nagyobb és meghatározó erővé váltak a fiatalok a klímavédelem terén a világban. Ennek így kell történnie, kár a gőzért a karaktergyilkossággal próbálkozó médiáknak és megmondóembereknek. A szeptember 27-e péntekre meghirdetett 3. globális klímasztrájk a feje tetejére fogja állítani a világot, ha addigra meg nem borul magától.

Rampasek László
Forrás: SWI

Az eseményről így számolt be az Euronews:

Felvonulással zárult a Mosolyogj a Jövőért nevű rendezvény Svájcban, melyen ott volt Greta Thunberg is. Az 5 napos eseményen a Friday for Future mozgalom 450 aktivistája vett részt 38 különböző országból azért, hogy a mozgalom jövőjéről és céljairól egyeztessenek. Azt mondták, nem várhatnak tovább a politikusokra, cselekedniük kell. Három alapelvet fogalmaztak meg, amit az európai kormányok elé fognak terjeszteni: Klímaigazságot Mindenkinek, maximum 1,5 ‘C fokos globális felmelegedést , és Kövesd a Tudományt. Azaz a kormányok hallgassák meg és hallgassanak a tudósokra.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.