A 178 méter hosszú OS 35 ömlesztettáru-szállító hajó Gibraltár keleti oldalán partra futott, miután összeütközött egy LNG-tartályhajóval.

Tegnap reggel egy speciális búvárcsapat által végzett szemrevételezéses vizsgálat megerősítette, hogy az OS 35 gömbölyű orra jelenleg 1,2 méter mélyen a homokos tengerfenékbe süllyedt.

A hajó a Szikla keleti oldalán érte el a partot, miután az ADAM LNG tartályhajónak ütközött, amikor az előbbi az öbölből való kilépéshez manőverezett.

A hajó jobb oldalán jelentős károk keletkeztek, többek között egy körülbelül tíz méterszer négy méteres hasadék a hajó közepén, a vízvonal alatt.

A legénység minden tagja biztonságban van, sérülésekről nem érkezett jelentés, és a fedélzeten maradtak.

Az ütközést követően a hajót a kikötői hatóság az East Side-ra irányította, a hajót és legénységét fenyegető kockázatok minimalizálása érdekében.

A hajó orra a tengerfenéken fekszik a 17 méteres vízben, és csak három fokkal dől jobbra, mintegy 200 méterre a Katalán-öböltől.

A 24 fős legénység a hajó kapitányának kérésére a fedélzeten marad, bár a hajó szükség esetén evakuálható.

 

A hatóságok elővigyázatosságból, az olaj terjedését gátló, 200 méter hosszú bójasort telepítettek, hogy az esetleges kiszivárgó üzemanyagot össze tudják gyűjteni a víz felszínéről.

Az OS 35 Tuvalu lobogója alatt hajózik, és jelenleg acél és betonacélokkal van megrakodva.

A 183 tonna nehézolajjal, 250 tonna gázolajjal és 27 tonna kenőolajjal megrakott hajó Gibraltárt elhagyva a hollandiai Vlissengenbe tartott, amikor ütközött a 289 méter hosszú, földgázt szállító Adam LNG tankerrel.

A kikötői hatóság folyamatosan vizsgálja a helyzetet, a Készenléti Tanácsot összehívták, a kormányzó, a főminiszter és a kikötőért felelős miniszter pedig a kikötőkapitánytól kapott tájékoztatást.

Úgy tűnik, hogy az ADAM LNG hajó nem szenvedett jelentős károkat, kivéve egy felületes horpadást a gömbölyű orrán.

Algeciras kikötője szoros együttműködésben dolgozik a gibraltári kikötői hatósággal, a Luz de Mar vontatóhajó és a Salvamar Denebola a helyszínen van. Algeciras felhatalmazást kapott arra is, hogy eszközöket, köztük egy Salvamento Maritimo helikoptert is bevethessen az OS 35 légi felmérésére.

Hajósoknak szóló értesítést adtak ki, és az OS 35 körül már 200 méteres tilalmi zóna van érvényben. Ez további értesítésig érvényben marad.

Forrás: GBC News


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago