Bulgária: nehéz a szénről való átállás

A megújuló energiákra való átállás komoly nehézséget okoz a főként szénerőművekkel rendelkező Bulgáriának.

 

A balkáni ország legnagyobb ipari komplexumának 240 négyzetkilométeres területen négy erőmű üzemel. Az egyik az ország legrégibb erőműve, egy másik viszont az egyetlen, amely a kommunizmus bukása után épült.

Utóbbiban már kontrollálják a károsanyagkibocsátást, a tisztább energia viszont nem olcsó. A 2011-ben beüzemelt erőmű 1,3 milliárd eurós összköltséggel épült. Három fő rendszerének egyike a mérgező kén-dioxid kibocsátás újrahasznosításán alapul.

A károsanyagkibocsátásra vonatkozó hatékonysági koefficiensük esetenként eléri a 98-99 százalékot. Ebből is el lehet képzelni, menyi kén-dioxidot hasznosítunk. A kén-dioxid mészkővel kerül kölcsönhatásba, az eljárás ipari gipszet eredményez – magyarázza Az AES Bulgaria igazgatója Ivan Cankov.

A légszennyező, savasesőt is eredményező kén-dioxid-kibocsátást jelentősen mérsékelték Bulgáriában az ország 2007-es EU-csatlakozása óta.

Az Európai Bizottság szerint azonban nem eléggé, ezért tavaly eljárás indult az Európai Legfelsőbb Bíróságon.

Szakértők úgy vélik, a légszennyezésre vonatkozó európai korlátozások Bulgáriát szinte megoldhatatlan feladat elé állítják az egyre inkább elöregedő szénerőművek miatt.

A nemzetközi környezetvédő civilszervezet, a World Wide Fund for Nature (WWF) helyi klímaszakértője, Georgi Sztefanov azt mondja, az erőművek többsége 50- 60- 70 éves, lassan használhatatlanok lesznek.

– Intenzív az üvegházhatású gázkibocsátás, ami alig csökken, mert kevesebb áramot fogyasztunk – teszi hozzá a klímaszakértő.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a kőszén világpiaci ára, ami a Sztara Zagorától 60 kilométerre lévő, állami tulajdonú Marica Iztok-2 erőművet térdre kényszerítette.

Az erőműnek több száz millió eurós adóssága van, miközben az előállított áram eladása egyre nehezebb,

Helyszíni tudósítónk, Damjan Vogyenyicsarov arról számolt be, hogy télen a Marica Iztok-2 Bulgária áramszükségletének felét állítja elő, viszont az EU egyik legnagyobb légszennyezője. Ha leállna teljesen, vagy akár csak a modernizálása idejére, sokak megélhetése kerülne veszélybe. A szakszervezetek szerint gazdaságilag több mint 100 ezer ember függ az erőműtől, ezért az energiaügyi minisztérium keresi a módját, hogy a működését 2050-ig meghosszabbítsa.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.