Multnomah megye 17 ezer milliárd forintot követel

Beperelte egy amerikai megye a nagy olajvállalatokat a klímaváltozásban játszott szerepük miatt.

Az Oregon államban lévő Multnomah megye több mint 50 milliárd dollárt, vagyis nagyjából 17 ezer milliárd forintot követel az Exxon, a Chevron és más nagy olaj- és szénvállalattól, valamint az iparági szervezetektől, a szélsőséges időjárás által okozott károk ellensúlyozására.

Multnomah megye 17 ezer milliárd forintot követel

A Multnomah megyei hivatal a portlandi állami bíróságon benyújtott keresetében kifejtette, hogy a fosszilis üzemanyagot gyártó vállalatok és kereskedelmi szervezetek, mint például az Amerikai Kőolaj Intézet, termékeik elégetésének veszélyeivel kapcsolatban évek óta szándékosan félrevezették a nyilvánosságot.

A megye szerint a vállalatoknak és a kereskedelmi szervezeteknek meg kell fizetniük a múltban történt, és a jövőben bekövetkező szélsőséges időjárásból adódó károk egy részét, ideértve a Csendes-óceán északi partvidékén 2021-ben több tucat ember halálát okozó hőhullámot is.

A keresetben leírtak szerint ahelyett, hogy a fosszilisüzemanyag-ipar elismerte volna a klímaváltozás veszélyeit, “áltudományos módon, koholt kétségeket megfogalmazva és jól finanszírozott, folyamatos PR-kampánnyal munkálkodott azért, hogy aláássa a probléma körül kialakult tudományos konszenzust és saját álláspontját népszerűsítse”.

A megyei hivatal továbbá a McKinsey tanácsadócéget is felelőssé teszi, amiért olyan stratégiai tanácsokat ad a nagy olajvállalatoknak, amelyek segítségével lekicsinylik vagy tagadják a szén-dioxid-kibocsátás és a szélsőséges időjárás közötti összefüggést.

A Chevron multinacionális olajtársaság ügyvédje, Theodore Boutrous közleményében kifejtette, hogy a csütörtökön benyújtott per és az ehhez hasonló jogi eljárások “a várttal ellentétes hatásúak”, és elterelik a figyelmet a hatékony nemzetközi politikai megoldásokról. Állítása szerint a megye követelései “alaptalanok” és az Egyesült Államok alkotmánya is tiltja azokat.

Az Amerikai Kőolaj Intézet szóvivője megalapozatlannak nevezte a keresetet, hozzátéve, hogy a pereskedés az amerikai adófizetők pénzét pazarolja. A McKinsey tanácsadó cég nem reagált azonnal a megkeresésre.

A Multnomah megyei hivatal szerint már tapasztalhatók náluk a klímaváltozás okozta károk, ideértve a 2021-es hőhullámot is, amelynek következtében a megyében, beleértve Portland városát is a hőmérséklet 46,6 Celsius-fokra emelkedett. Mivel a térséget enyhe időjárás jellemzi, a helyi lakosok légkondicionálók hiányában nem voltak felkészülve az extrémmagas hőmérsékletre, amely 69 ember halálát okozta a megyében.

A beadvány szerint a hőhullámok és az erdőtüzek “közvetlen és előrelátható következményei” a fosszilisüzemanyag-ipar azon döntésének, amellyel évtizedeken át értékesítette a fosszilis üzemanyagokat annak ellenére, hogy tisztában volt azok ártalmasságával.

A megye 50 millió dollárt (17 milliárd forint) kér a hőhullámok és természeti tüzek okozta anyagi károk megtérítésére, ezen kívül 1,5 milliárd dollárt (510,9 milliárd forint) a jövőbeni károk rendezésére, és legalább 50 milliárd dollárt (17 ezer milliárd forint) egy olyan kárenyhítési alap számára, amely segít a klímaváltozással összefüggő károk csökkentését célzó tanulmányok és intézkedések kidolgozásában és végrehajtásában.

A Multnomah megye által tett jogi lépés az Egyesült Államok-szerte számos állam és önkormányzat által benyújtott, az üvegházhatású gázokat termelő iparág ellen indított több tucatnyi perhez csatlakozik, amelyek általánosságban éghajlati hatások által okozott károkra hivatkoznak, ideértve az extrém időjárási jelenségeket is.

Forrás: Euronews | Andrea Hajagos és MTI


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.