Categories: Felelős társaságok

Jogos elvárás a karbonsemlegesség

Olyan vállalást tett egy magyar város, ami felszámolná a légszennyezettséget. Nyolc európai város – köztük Budaörs – tűzte ki azt a célt maga elé, hogy az évszázad közepére nullára csökkenti ingatlanállománya karbonemisszióját, egyebek mellett a globális felmelegedés és a légszennyezettség mérséklése érdekében.

A vállalás keretében a városok együttműködve fejlesztenek és vezetnek be egy, az épített környezet felújítására és korszerűsítésére vonatkozó keretmegállapodást, amelynek fő célja a karbonemisszó – amelynek zömét a szén-dioxid-kibocsátás adja – drámai csökkentése. A terv ugyanakkor a helyi gazdaság és a lakók jólétének javítását is szolgálná.

A megállapodás értelmében a következő években a városok a helyi adatokra hivatkozva az országos politikai döntéshozóknál is lobbiznának annak érdekében, hogy hasonlóan ambiciózus szabályozást dolgozzanak ki az országos épületállományra is.

A vállalás összhangban áll az Egyesült Nemzetek Szervezetének Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által meghatározott céllal, mely szerint 2050-ig nullára kell csökkenteni a globális karbonemissziót annak érdekében, hogy az évszázad végéig a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

A WorldGBC szerint a cél elérése további járulékos előnyökkel járna, mint például az energiaszegénység mérséklése, a települések és a lakások levegőjének minőségjavulása, valamint az egészségügyi és szociális rendszerekre nehezedő nyomás csökkenése.

A vállalásban a következő nyolc város vett részt:

→ Leeds, Egyesült Királyság

→ Dublin, Írország

→ Velika Gorica, Horvátország

→ Budaörs, Magyarország

→ Padova, Olaszország

→ Madrid, Spanyolország

→ Wroclaw, Lengyelország

→ Eskisehir, Törökország

A Build Upon2 című vállalást a Zöldépítési Világtanács (World Green Building Council – WorldGBC) hívta életre. A program megvalósítását, illetve a WorldGBC-t a városok zöldépítési tanácsai is támogatni fogják, az Európai Klímaszövetség és a Buildings Performance Institute Europe (BPIE) kutatóintézet mellett.

Forrás: NRGREPORT

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago