Jogos elvárás a karbonsemlegesség

Olyan vállalást tett egy magyar város, ami felszámolná a légszennyezettséget. Nyolc európai város – köztük Budaörs – tűzte ki azt a célt maga elé, hogy az évszázad közepére nullára csökkenti ingatlanállománya karbonemisszióját, egyebek mellett a globális felmelegedés és a légszennyezettség mérséklése érdekében.

Jogos elvárás a karbonsemlegesség | ClimeNews - Hírportál

A vállalás keretében a városok együttműködve fejlesztenek és vezetnek be egy, az épített környezet felújítására és korszerűsítésére vonatkozó keretmegállapodást, amelynek fő célja a karbonemisszó – amelynek zömét a szén-dioxid-kibocsátás adja – drámai csökkentése. A terv ugyanakkor a helyi gazdaság és a lakók jólétének javítását is szolgálná.

A megállapodás értelmében a következő években a városok a helyi adatokra hivatkozva az országos politikai döntéshozóknál is lobbiznának annak érdekében, hogy hasonlóan ambiciózus szabályozást dolgozzanak ki az országos épületállományra is.

Jogos elvárás a karbonsemlegesség | ClimeNews - HírportálA vállalás összhangban áll az Egyesült Nemzetek Szervezetének Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által meghatározott céllal, mely szerint 2050-ig nullára kell csökkenteni a globális karbonemissziót annak érdekében, hogy az évszázad végéig a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

A WorldGBC szerint a cél elérése további járulékos előnyökkel járna, mint például az energiaszegénység mérséklése, a települések és a lakások levegőjének minőségjavulása, valamint az egészségügyi és szociális rendszerekre nehezedő nyomás csökkenése.

A vállalásban a következő nyolc város vett részt:

→ Leeds, Egyesült Királyság

→ Dublin, Írország

→ Velika Gorica, Horvátország

→ Budaörs, Magyarország

→ Padova, Olaszország

→ Madrid, Spanyolország

→ Wroclaw, Lengyelország

→ Eskisehir, Törökország

A Build Upon2 című vállalást a Zöldépítési Világtanács (World Green Building Council – WorldGBC) hívta életre. A program megvalósítását, illetve a WorldGBC-t a városok zöldépítési tanácsai is támogatni fogják, az Európai Klímaszövetség és a Buildings Performance Institute Europe (BPIE) kutatóintézet mellett.

Forrás: NRGREPORT