Civilizáció

Jóvátételt követelünk a következő generációnak

Miközben sokan tűzijátékkal és sörrel ünneplik majd augusztus 20-át, néhányan azt kérdezik, mit jelent valójában szabadnak lenni, és hogyan lehet olyan világot teremteni, amely biztosítja ezt a szabadságot mindenki számára, egyenlő esélyekkel, a kisebb és hatékonyabb demokráciákban való érdemi szerepvállalással, valamint a másoktól – és az éghajlati válságtól – való függetlenséggel, amelyet a természetben vagy a nem emberi világban találunk.

Ilyen szabadságot jelentenek az emberi jogok és a konszenzuson alapuló kormányzás, és ezt úgy érhetjük el, ha mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítunk az életkezdésre. A méltányos kezdésű családtervezés egy ténylegesen működő társadalmi szerződést hoz létre, és semmi sem gyakorol nagyobb hatást a ma előttünk álló válságokra.

Ideje szembenézni a valósággal, hogy mi zajlik körülöttünk. Hogyan gondolkodnak mások? Miért van az, hogy Magyarországon majdnem mindenki kapaszkodik még felfelé vakon, miközben észre se veszi, hogy lefelé csúszik már régóta. Lehet, hogy nem ő, de a gyerekei biztosan. Nézzünk bele egy kicsit mi van előkészítés alatt a közeljövővel kapcsolatban.

ExxonMobil tüntetés idén ősszel

A Fair Start Mozgalom őszi demonstrációjának tervei már készülnek, Ők követelni fogják, hogy az Exxon korábbi és jelenlegi vezetői nyilvánosan ismerjék el, hogy kötelesek kártérítést fizetni a jövő generációinak, tekintettel az általuk okozott és évtizedeken át tagadott éghajlati károkra.

Kötelesek helyrehozni ezt a hibát az éghajlat helyreállító projektek finanszírozásával, hogy minden gyermeknek ökoszociális, igazságos életkezdést biztosítsanak. Ez a kötelezettség olyan erkölcsi tény, amelynek intézményesítésére az ENSZ-t is sürgetik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 16. cikkének helyes értelmezése révén.

A környezeti igazságosság éghajlati jóvátételt jelent, mely magába foglalja a karbonsemlegesítési kötelezettséget is.

Ez minden nagy szén-dioxid kibocsátóra igaz. Magyarországon kb. 200 cégről van szó, akik a legnagyobb mértékű éghajlati katasztrófáért felelősek, miközben a lakosságot szolgálják ki olcsón, a gyermekek jövőjét feláldozva. Ehhez pedig a fogyasztók a vásárlásaikon keresztül asszisztáltak. Így működtek évtizedeken keresztül. Senki nem mondhatja el, hogy nem felelős a történtekért, nem mutogathat másra, nem tolhatja a felelősséget másra. Kiemelt bűnözők viszont azok, akik tudtak erről és szándékosan tönkretettek környezetvédelmi mozgalmakat, tagadják a globális felmelegedést, az éghajlatváltozást és folyamatosan dezinformálnak erről.

Kelet-Európában nagyon meleg van!

Akció a COP26-on

Az őszi COP26-ra is készül a fent említett szervezet egy “Mondd el az igazat” akcióval, és tüntetést is fontolgatnak. A klímakockázatok nyilvánosságra hozataláról szóló törvény koncepcióját továbbfejlesztve arra fogják kérni a világ vezetőit, hogy hozzák nyilvánosságra a családtervezési politikájuk klímára gyakorolt hatását, valamint vegyék figyelembe a népességnövekedés múltbeli multiplikátorhatását a sikertelen klímavédelmi politikájukban. Ez a közzététel lehetővé teszi számunkra, hogy méltányos jóvátételt kérjenek a gyermekeik számára.


Az éghajlati válság a legnagyobb fenyegetés a gyermeke jövőjére nézve. A kormányok csak rontanak a helyzeten. Ön készen áll arra, hogy fellépjen gyermekeiért és jövőjükért? Mit tenne azért, hogy minimalizálja a klímaváltozás által okozott károkat? Mit fog mondani nekik, hogy mit tett azért, hogy megvédje őket?

A minimum amit megtehet és ez adhat mindenkinek reménységet, hogy van megoldás, – még ha rövid idő is áll rendelkezésre hozzá – mert karbonsemlegesítheti az életviteléből adódó környezeti lábnyomát.

„Az egyetlen módja a közvetlen felelősségvállalásnak a kibocsátásainkért, hogy lehetővé tesszük, hogy valahol máshol a világban azzal megegyező mennyiségű károsanyag ne kerüljön a légtérbe. Röviden, ellentételezzük azt.” /Martin Wright, Guardian Sustainable Business/

Rampasek, László A.

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago