Jóvátételt követelünk a következő generációnak

Miközben sokan tűzijátékkal és sörrel ünneplik majd augusztus 20-át, néhányan azt kérdezik, mit jelent valójában szabadnak lenni, és hogyan lehet olyan világot teremteni, amely biztosítja ezt a szabadságot mindenki számára, egyenlő esélyekkel, a kisebb és hatékonyabb demokráciákban való érdemi szerepvállalással, valamint a másoktól – és az éghajlati válságtól – való függetlenséggel, amelyet a természetben vagy a nem emberi világban találunk.

Ilyen szabadságot jelentenek az emberi jogok és a konszenzuson alapuló kormányzás, és ezt úgy érhetjük el, ha mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítunk az életkezdésre. A méltányos kezdésű családtervezés egy ténylegesen működő társadalmi szerződést hoz létre, és semmi sem gyakorol nagyobb hatást a ma előttünk álló válságokra.

Jóvátételt követelünk a következő generációnak | ClimeNews

Ideje szembenézni a valósággal, hogy mi zajlik körülöttünk. Hogyan gondolkodnak mások? Miért van az, hogy Magyarországon majdnem mindenki kapaszkodik még felfelé vakon, miközben észre se veszi, hogy lefelé csúszik már régóta. Lehet, hogy nem ő, de a gyerekei biztosan. Nézzünk bele egy kicsit mi van előkészítés alatt a közeljövővel kapcsolatban.

ExxonMobil tüntetés idén ősszel

A Fair Start Mozgalom őszi demonstrációjának tervei már készülnek, Ők követelni fogják, hogy az Exxon korábbi és jelenlegi vezetői nyilvánosan ismerjék el, hogy kötelesek kártérítést fizetni a jövő generációinak, tekintettel az általuk okozott és évtizedeken át tagadott éghajlati károkra.

Kötelesek helyrehozni ezt a hibát az éghajlat helyreállító projektek finanszírozásával, hogy minden gyermeknek ökoszociális, igazságos életkezdést biztosítsanak. Ez a kötelezettség olyan erkölcsi tény, amelynek intézményesítésére az ENSZ-t is sürgetik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 16. cikkének helyes értelmezése révén.

A környezeti igazságosság éghajlati jóvátételt jelent, mely magába foglalja a karbonsemlegesítési kötelezettséget is.

Ez minden nagy szén-dioxid kibocsátóra igaz. Magyarországon kb. 200 cégről van szó, akik a legnagyobb mértékű éghajlati katasztrófáért felelősek, miközben a lakosságot szolgálják ki olcsón, a gyermekek jövőjét feláldozva. Ehhez pedig a fogyasztók a vásárlásaikon keresztül asszisztáltak. Így működtek évtizedeken keresztül. Senki nem mondhatja el, hogy nem felelős a történtekért, nem mutogathat másra, nem tolhatja a felelősséget másra. Kiemelt bűnözők viszont azok, akik tudtak erről és szándékosan tönkretettek környezetvédelmi mozgalmakat, tagadják a globális felmelegedést, az éghajlatváltozást és folyamatosan dezinformálnak erről.

Jóvátételt követelünk a következő generációnak | ClimeNewsKelet-Európában nagyon meleg van!

Akció a COP26-on

Az őszi COP26-ra is készül a fent említett szervezet egy “Mondd el az igazat” akcióval, és tüntetést is fontolgatnak. A klímakockázatok nyilvánosságra hozataláról szóló törvény koncepcióját továbbfejlesztve arra fogják kérni a világ vezetőit, hogy hozzák nyilvánosságra a családtervezési politikájuk klímára gyakorolt hatását, valamint vegyék figyelembe a népességnövekedés múltbeli multiplikátorhatását a sikertelen klímavédelmi politikájukban. Ez a közzététel lehetővé teszi számunkra, hogy méltányos jóvátételt kérjenek a gyermekeik számára.


Az éghajlati válság a legnagyobb fenyegetés a gyermeke jövőjére nézve. A kormányok csak rontanak a helyzeten. Ön készen áll arra, hogy fellépjen gyermekeiért és jövőjükért? Mit tenne azért, hogy minimalizálja a klímaváltozás által okozott károkat? Mit fog mondani nekik, hogy mit tett azért, hogy megvédje őket?

A minimum amit megtehet és ez adhat mindenkinek reménységet, hogy van megoldás, – még ha rövid idő is áll rendelkezésre hozzá – mert karbonsemlegesítheti az életviteléből adódó környezeti lábnyomát.

„Az egyetlen módja a közvetlen felelősségvállalásnak a kibocsátásainkért, hogy lehetővé tesszük, hogy valahol máshol a világban azzal megegyező mennyiségű károsanyag ne kerüljön a légtérbe. Röviden, ellentételezzük azt.” /Martin Wright, Guardian Sustainable Business/

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.