Kik a felelősek az éhezésért?

Kik a felelősek az éhezésért? | ClimeNews - HírportálKik a felelősek az éhezésért? A BOCS-nak már 1975-ben központi témája volt a világéhezés, és e 45 év alatt számtalan őrült támadott bennünket amiatt, hogy a fogamzásgátlás emberi jogának kulcsszerepét hangsúlyozzuk a szegénységből kiemelkedésben.

Pedig pl. 103 ország 60 évének klaszteranalízise is ezt támasztja alá: https://afrika.bocs.eu

Az alábbi UNICEF jelentés ezt természetesen nem is említheti, hiszen bizonyára veszélyeztetné a pénzügyi forrásait. (Trump pl. 3 éve nem fizeti be az ENSZ Népesedési Programjának az USA esedékes hozzájárulását, most meg már a WHO-tól is visszatartja.)
Az UNICEF-et naggyá tévő igazgatója (1980-1995) még Child Survival Revolution programja fő elemei közé emelte a családtervezést és a lányok iskoláztatását: „A családtervezés nagyobb jótétemény, több embernek és kevesebb költséggel, mint bármely egyéb technológia, ami az emberiség rendelkezésére áll.” (James Grant, UNICEF)
1974-ben, közel fél évszázada a Élelem Világkonferencián Rómában az USA külügyminisztere látványosan kijelentette: „Tíz éven belül nem lesz olyan gyermek, akinek éhesen kell lefeküdnie!” De azóta több mint megduplázódott az emberi népesség, ami szinte minden politikai ígéretet képmutatássá változtat.
1970-ben Béke Nobel-díjának átvételekor a Zöld Forradalom atyja figyelmeztetett, hogy a mezőgazdaság gépesítése, kemizálása, a hibridek, az öntözés és a műtrágya csak épp lélegzetvételnyi időt ad az emberiségnek a népességrobbanás visszafordítására, különben még nagyobb éhezés jön.

Nos, azóta az intenzív mezőgazdaság már félig szétbarmolta a káposztaföldet, de a szaporodó kecskenyáj mégis egyre szörnyűbben éhezik.
Akkor kik is a felelősek a világéhezésért? A népességrobbanás súlyosságát tagadók, a fogamzásgátlás emberi jogát nem támogatók?

Simonyi, Gvula I.
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Food_Conference
https://en.wikipedia.org/wiki/Child_survival_revolution


Folyamatosan nő az éhező emberek száma a világon

Kik a felelősek az éhezésért? | ClimeNews - Hírportál
Moheb Alnabi, egy hét hónapos fiú, felhasználásra kész terápiás ételt eszik Dr. Ibrahim Mohammed mellett a május 22-i jemeni Sana’a kórházban.

Egyre több ember éhezik a világon – állapította meg az ENSZ friss tanulmánya. Több tízmillió fővel bővült az elmúlt öt évben a krónikusan alultáplált emberek száma és a világ országai továbbra is küzdenek a helytelen táplálkozás különböző formáival.

“Az élelmiszerbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban” című éves jelentés legutóbbi kiadásának becslései szerint 2019-ben csaknem 690 millióra nőtt az éhezők száma, ami a 2018-as évhez képest 10 milliós, az 5 évvel ezelőttihez képest pedig 60 milliós emelkedést jelent. Gazdasági okokból milliárdan nem képesek egészségesen vagy táplálóan étkezni.

Az éhezők száma Ázsiában a legmagasabb, de Afrikában nő leggyorsabban az arányuk. A jelentés előrejelzései szerint az egész bolygón a koronavírus járvány miatt több mint 130 millió ember válhat krónikusan éhezővé 2020 végéig.

“Az élelmiszerbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban” a legtekintélyesebb globális tanulmány, amely az éhezés és az alultápláltság megszüntetése irányában tett erőfeszítéseket követi nyomon. A jelentést közösen készítette el az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az előszóban az öt ügynökség vezetői figyelmeztetnek:

„öt évvel azután, hogy a világ elkötelezte magát az éhezés, az élelemmel kapcsolatos bizonytalanság és az alultápláltság minden formájának megszüntetése mellett, még mindig nem vagyunk rajta azon az úton, hogy ezt a célt 2030-ig elérhessük”.

Áttekintve a 2000-es évekig visszamenőleg az éhezés mérőszámait, ugyanaz a konzekvencia vonható le: egy évtizedekig tartó folyamatos csökkenés után, a krónikus éhezéssel kapcsolatos számok 2014-ben elkezdtek lassan emelkedni, és ez a folyamat azóta is tart.

Továbbra is Ázsiában van a legtöbb alultáplált ember (381 millió). Afrika a második (250 millió), majd Latin-Amerika és a karibi térség (48 millió) következik. Az alultápláltságnak, vagyis az éhes emberek általános százalékos arányának globális előfordulása alig változott (8,9 %-on van), azonban az abszolút számok 2014 óta emelkednek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben az éhezés a globális népességgel együtt párhuzamosan nőtt.

Kik a felelősek az éhezésért? | ClimeNews - Hírportál
Az afrikai program – az afrikai táplálékbiztonsági partnerség (ANSP) – Burkina Fasóra, Etiópiára, Malira és Ugandára összpontosít. A tervek szerint közvetlenül 1 millió gyermek és 600 000 terhes és szoptató nő számára előnyös, és hosszú távon közvetetten 25 millió gyermek és 5,5 millió várandós vagy szoptató nő számára előnyös. Makro szinten a program kiépíti a táplálékbiztonság politikai kapacitását; (Akkor miért nő az éhezők száma? – a szerk.)

Ez a tény viszont elrejti a hatalmas regionális egyenlőtlenségeket: százalékos arányát tekintve Afrika a legnagyobb mértékben sújtott régió – népességének 19,1%-a alultáplált – és ez a trend egyre inkább nő. Ez a szám egyébként több mint a kétszerese Ázsia (8,3 %), valamint Latin-Amerika és a karibi térség (7,4%) arányának. A jelenlegi tendenciák alapján 2030-ra világviszonylatban Afrikában él majd a krónikusan éhező emberek több mint fele.

A járvány ára

Az éhezés elleni küzdelem megrekedése mellett a koronavírus járvány fokozza a globális élelmezési rendszerek sebezhetőségét és hiányosságait – azaz minden tevékenységet és folyamatot, amely érinti az élelmiszerek termelését, elosztását és fogyasztását.
Noha még túl korai felmérni a lezárások és az egyéb intézkedések teljes hatását, a jelentés becslései szerint a koronavírus által kiváltott gazdasági recesszió eredményeként minimum további 83 millió, de akár 132 millió ember is éhezhet 2020-ban. Ez a visszaesés további kételyeket vet fel a fenntartható fejlődés 2. céljának (nulla éhezés) megvalósításában.

Tovább a teljes cikkre >>

Forrás: UNICEF Magyarország

Kapcsolódó:

Kik a felelősek az éhezésért? | ClimeNews - Hírportál

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.