A kínai hőhullám a valaha mért legsúlyosabb a világon

A hosszú ideje tartó, szélsőségesen meleg és száraz időjárás egész Kínában hatással van az energia- és vízellátásra, valamint az élelmiszertermelésre.

A kínai hőhullám a valaha mért legsúlyosabb a világonA Jialing folyó medre a kínai Csungkingban (Chongqing) – Zhong Guilin/VCG via Getty Images

Az alacsony csapadékmennyiség és a Kína nagy részén tapasztalható rekordmeleg széles körű hatással van az emberekre, az iparra és a mezőgazdaságra. A folyók és víztározók vízszintje lecsökkent, az áramhiány miatt gyárak zárva tartanak, és hatalmas termőterületek károsodtak. A helyzetnek világméretű következményei lehetnek, ami további zavarokat okozhat az ellátási láncokban és súlyosbíthatja a globális élelmiszerválságot.

Kína nagy részén az emberek két hónapja rendkívüli hőséget tapasztalnak. Több száz helyről jelentették, hogy a hőmérséklet meghaladta a 40 °C-ot, és számos rekord megdőlt. A metróállomásokon pihenőhelyeket alakítottak ki, ahol az emberek kipihenhetik a hőséget.

Augusztus 18-án a Szecsuán tartománybeli Csungkingban a hőmérséklet elérte a 45°C-ot, ami a legmagasabb valaha mért hőmérséklet Kínában a sivatagok uralta Hszincsiang tartományon kívül. Augusztus 20-án a városban a hőmérséklet nem csökkent 34,9°C (94,8°F) alá, ami a valaha mért legmagasabb augusztusi minimumhőmérséklet Kínában. A legmagasabb hőmérséklet 43,7°C (110,7°F) volt.

Ez a leghosszabb és legmelegebb hőhullám Kínában az országos feljegyzések 1961-es kezdete óta. Maximiliano Herrera időjárástörténész szerint, aki világszerte figyelemmel kíséri a szélsőséges hőmérsékleteket, ez a legsúlyosabb hőhullám, amelyet valaha is feljegyeztek.

“Ez a legszélsőségesebb intenzitást a legszélsőségesebb hosszal és egy hihetetlenül nagy területtel kombinálja egyszerre” – mondja. “A világ éghajlati történetében semmi sincs, ami akár csak minimálisan is összehasonlítható lenne azzal, ami Kínában történik.”

A szélsőséges hőséggel együtt Kína egyes részein a kevés csapadék miatt a folyók alacsony szintre zuhantak, 66 pedig teljesen kiszáradt. A Jangce egyes részein a vízszint a legalacsonyabb a feljegyzések 1865-ös kezdete óta. Néhány helyen a helyi vízkészletek elfogytak, és az ivóvizet teherautókkal kellett odaszállítani. Augusztus 19-én, Kína kilenc év óta először hirdetett országos aszályriadót.

Az alacsony vízszint miatt csökkent a vízenergia-termelés. Szecsuánt ez különösen súlyosan érintette, mivel általában az áram 80 százalékát vízenergiából nyeri. A tartományban több ezer gyárnak kellett beszüntetnie működését az áramhiány és a légkondicionálás iránti nagy kereslet miatt. Az irodákat és bevásárlóközpontokat is felszólították, hogy csökkentsék a világítást és a légkondicionálást, hogy energiát takarítsanak meg.

Csak Szecsuánban a jelentések szerint 47 000 hektár termés veszett oda, és további 433 000 hektár károsodott. A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy felhők bevetésével (felhőképződés előidézése) próbálja növelni a csapadék mennyiségét. Tudományosan továbbra sem világos, hogy a felhők bevetése jelentős változást hoz-e.

Kína messze nem az egyetlen szárazság sújtotta hely. Európában az elmúlt 500 év talán legnagyobb szárazsága tapasztalható. Aszály van Afrika szarván, valamint az Egyesült Államok és Mexikó nagy részén is.

Az alacsonyabb terméshozamok ezekben a régiókban súlyosbíthatják a globális élelmiszerválságot. A globális élelmiszerárak már azelőtt rekordszintet értek el, hogy Oroszország megszállta volna Ukrajnát, és bár március óta csökkentek, továbbra is magasabbak, mint a korábbi években. Kína azonban az elmúlt években nagy gabonatartalékokat halmozott fel, így némi hiányt pótolhat.

Az IPCC “eddigi legborúsabb figyelmeztetést” adta ki ma

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület már a 2021-es jelentése szerint is a globális felmelegedés következtében az aszályok egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, ahogy a bolygó tovább melegszik. (IPCC_AR6_WGI_SPM_final_i8olbw (.pdf))

Forrás: NewScientistMichael Le Page


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.