A jelenlegi terméshozamok tarthatatlanok

Global Footprint Network: A terméshozamok fenntartása hosszútávon aligha lehetséges.

A jelenlegi terméshozamok tarthatatlanok | ClimeNews - Hírportál

A Global Footprint Network atyja, Mathis Wackernagel legújabb könyvében rámutat, hogy a szervezet az egységes statisztikai adatok hiánya miatt az emberi ökolábnyomot jellemzően alá-, a biokapacitást pedig túlbecsüli. A jelenlegi módszertan alapján nem tudják figyelembe venni a talajpusztulást és a rétegvizek fogyását, illetve a biokapacitásba beleszámítják a fosszilis üzemanyagok és az agrokemikáliák termésátlagot növelő hatását.

A biokapacitás elméletben a természet hosszútávú regeneratív képességét volna hivatott mutatni, ám a rétegvizek nem megújuló ásványkincsnek számítanak, a fosszilis energia nem megújuló energiaforrás, az agrokemikáliákat pedig még csak nem is a természet adta, hanem gyárakban termelik (jórészt fosszilis energiahordozókból).

Más szóval, a természet hosszútávú megújulóképessége, vagyis a valódi eltartóképesség még annál is alacsonyabb, mint az ökolábnyom-számítás mutatja. A hivatalos számok szerint a Föld kb. 4,5 milliárd embert tudna hosszútávon eltartani a jelenlegi egy főre jutó ökolábnyom mellett (ami alacsonyabb, mint a magyar egy főre jutó ökolábnyom), ám a fenti beismerés fényében valójában jóval kevesebbet. Magyarán nemhogy 9-10 milliárd embert nem fogunk tudni hosszútávon etetni, de még ennyit sem.

A jelenlegi terméshozamok tarthatatlanok | ClimeNews - Hírportál

A talajok ugyanis világszerte pusztulnak, a rétegvizek néhány évtizeden belül elfogynak (van, ahol hamarabb), és nem vehetjük adottnak a modern, műtrágyákra és növényvédő szerekre támaszkodó gépesített intenzív mezőgazdaságot sem. Arról nem is beszélve, hogy az egyre súlyosbodó klímaválság egyre szélsőségesebb időjárást eredményez, ami tovább rontja a termésátlagokat. Mindez azt jelenti, hogy egyre kisebb területen fogunk tudni termelni, egyre kevesebb lehetőségünk lesz öntözni, méghozzá egyre kedvezőtlenebb időjárási viszonyok mellett, mindeközben pedig újra megnő a mezőgazdaság emberi munka iránti igénye.

Lehet persze hiú ábrándokat szövögetni a megújuló energiára alapozott talajkímélő, vízzel takarékosan bánó ökológiai mezőgazdaságra… Ám a valóság az, hogy tárolókapacitásokkal együtt a megújuló energia által biztosított nettó energia szintje jóval alacsonyabb a jelenlegi világátlagnál, vagyis kevesebb energia jutna élelmiszer termelésre, és minden másra. Sőt, a számítások alapján annál a kritikus szintnél is alacsonyabb, ami ahhoz kellene, hogy egyáltalán fennmaradhasson a jelenlegi globalizált civilizáció, a működéséhez szükséges infrastruktúrájával és intézményrendszerével. Amikor pedig nő az éhezés, az emberek prioritása nem az, hogy takarékoskodjanak az öntözővízzel és megóvják a talajt, hanem az, hogy minél többet kisajtoljanak belőle, mert még az is kevés, amit ad.

A Húsvét-sziget népessége is stabilan nőtt, és az ottani civilizáció csúcspontján a becslések szerint nagyjából huszonötezren éltek. Ám mint minden „elvevő” civilizáció a történelem folyamán, idővel felélték a kulcsfontosságú természeti erőforrásokat, amire gazdaságuk épült (beleértve a mezőgazdaságot). Egy elvevő civilizációból ugyanis hiányoznak a negatív visszacsatolások; a természeti erőforrásokat végtelennek és kimeríthetetlennek tekinti, ezért önnön népességét és gazdaságát folyamatosan növelni kívánja. A növekedést pedig egészen az összeomlás pillanatáig annak bizonyítékának tekintik, hogy korlát nélkül növekedhetünk. Olyan ez, mint amikor egy fiú ahelyett, hogy öröksége hozamaiból gazdálkodna, tisztességgel eltartván kis családját, nagy lábon él, sok utódot nemz, és közben magát az örökséget is költik. Látszólag minden rendben, ám amikor elfogy, mindenki nyomorba süllyed, vagy éhen hal.

„A számítási módszer nem vészmadárkodó jellegű. Ellenkezőleg, az [ökológiai] túlterhelés alábecsülése oldalán hibázik. Az emberiség igényét – az Ökológiai Lábnyomát – alábecsüljük, mivel nem minden igény jelenik meg az ENSZ statisztikáiban. A biokapacitás oldalát viszont valószínűleg túlbecsüljük, mivel néhány pusztító jelenség, mint például a talajpusztulás vagy a felszín alatti vizek fogyása még nem került bele a jelenlegi számításokba a konzisztens adatok híján. Ez azt jelenti, hogy a valóságban a biokapacitási deficit valószínűleg nagyobb, mint a mostani jelentéseink állítják, amit később részletesebben is tárgyalunk a könyvben.” Mathis Wackernagel, Bert Beyers: „Ecological Footprint: Managing Our Biocapacity Budget”  2019

A Global Footprint Network saját bevallása szerint túlbecsüli a biokapacitást, vagyis a Föld eltartóképességét„Ugyanez érvényes a gépiesített mezőgazdaság termésátlagaira. A jelenlegi számok, amik az ENSZ Élelmelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetétől (FAO) származnak, nem mutatják meg, hogy a magasabb terméshozamok mekkora részben származnak a fosszilis energia és az agrokemikáliák tömeges felhasználásától. Vagy a felszín alatti vizek kimerítéséből. A jelenlegi terméshozamok fenntartása hosszútávon aligha lehetséges.” – Mathis Wackernagel, Bert Beyers: „Ecological Footprint: Managing Our Biocapacity Budget”, 2019

A jelenlegi terméshozamok tarthatatlanok

 

Category: Klímavészhelyzet

Kántor Sztella Nóra

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.