Meddig bírja még a Föld?

Ez itt a kérdés – Meddig bírja még a Föld? – 2021. március 26-i adása 3 tudóssal. Színvonalas beszélgetés szakemberektől, mely sok embert gondolkodásra késztethet.

Ez itt a kérdés – Meddig bírja még a Föld? (2021. március 26.)
Gulyás István vendégei:
Ferencz Orsolya – űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Hetesi Zsolt – fizikus
Timár Gábor – geofizikus

Elsőre azt sem gondolnánk, hogy a környezetvédelem és az űrkutatás milyen szoros kapcsolatban állnak. De vajon a világűrben keresendő a jövő, vagy itt a Földön élhet tovább az emberiség még sok millió évig? Új életet lehetőségeit kutatjuk a Marson vagy kihasználjuk a bolygónk adta lehetőségeket? Meddig bírja még a Föld?

Charles Darwin geológiai megfontolások és számítások alapján több milliárd évesre becsülte a Földet. Nem sokkal Darwin után William Thomson (matematikus) a Föld lehűléséből következtetve százmillió évre tippelt, majd később, ekkor már Lord Kelvin néven ezt húszmillió évre pontosította – hangzott el az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Húszmillió év megdöbbentően kevés idő a Föld és a földi élet kialakulására: ennek az ellentmondásnak a feloldása a 19. század közepének egyik központi tudományos témája volt.

Megjegyzés: Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok a múlt század elejére tisztázódtak. A Föld korát illetően kialakult a tudományos konszenzus, miszerint megközelítőleg 4,55 milliárd éves. [1][2] Az eddig talált legősibb fosszília tanúbizonysága szerint pedig az élet legalább 3,5 milliárd évvel ezelőtt megjelent a bolygón.[3]

Napjainkban természeti katasztrófák sora, földrengések, áradások pusztítanak. A gleccserek olvadása vagy éppen az extrém időjárási viszonyok okozhatnak fejtörést a tudósoknak. A klímakutatók globális felmelegedésről beszélnek.

Elsőre azt sem gondolnánk, hogy a környezetvédelem és az űrkutatás milyen szoros kapcsolatban állnak. De vajon a világűrben keresendő a jövő, vagy itt a Földön élhet tovább az emberiség még sok millió évig? Új életet lehetőségeit kutatjuk a Marson vagy kihasználjuk a bolygónk adta lehetőségeket? Meddig bírja még a Föld?

Kötelező ismeretanyagot nyújt a videóban látható és hallható beszélgetés.

Forrás: M5 | HIRADO.HU

[1] https://www.scientificamerican.com/article/how-science-figured-out-the-age-of-the-earth/
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0012821X80900242
[3] https://phys.org/news/2017-12-oldest-fossils-life-earth-began.html

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.