Klímaválság

A metán „szándékos semmibe vétele” !

A metán kb. 86-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

A metán erősségével kapcsolatban különböző számokat lehet megjegyezni a következő okok miatt:

Amikor a metán kiáramlik, akkor a becslések szerint több, mint 150-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Több mint 150-szer olyan erős!

Azonban a metán, amikor levegőnek van kitéve, akkor elkezd víz-molekulára, és szén-dioxid molekulára bomlani. Így az üvegházhatást okozó gázok kevésbé hatásos formájává válik.

De csak lassan!

Tehát a 86-as szám egy 20 év alatti időre érvényes. 100 év alatti időszakra pedig ez a szám kb. 23 szoros erősséget jelent a szén-dioxidhoz képest.

Tehát ez azt jelenti, hogy az első évben rendkívül veszélyes, és idő múltával válik kevésbé veszélyessé.

DR. PETER WADHAMS:

Az elmúlt két-három évben egy közös orosz / alaszkai expedíció zajlott a kelet-szibériai tengeren, és azt figyelték meg, hogy a kelet-szibériai tenger egészében nagy mennyiségű metánkiáramlás történik. A terület több millió négyzetmérföldnyi zónája most engedi fel az összes jégbezárt metánt.

DR. NATALIA SHAKHOVA:

Nos, a légkörben lévő metán, a metán összmennyisége a jelenlegi légkörben körülbelül 5 gigatonna. A szibériai sarkvidéki tengeraljzatban metán formájában eltárolt szén mennyisége megközelítőleg száz, és ezer gigatonna között van. Természetesen csak ennek 1% -a szükséges, hogy a légköri metán-terhelés kétszeresére nőjön. De ennek az 1% -nak felszabadulásához úgy gondolom, hogy nem sok kell, figyelembe véve a permafroszt területek állapotát, és a jelenleg érintett metán mennyiségét.

Több, mint 2-szeresére emelné a Föld üvegházhatású gáz terhelését, beleértve a szén-dioxidot is. Ez azt jelenti, hogy az és több, mint 400ppm szén-dioxid-világról 800–1000ppm-nyi egyenértékre menne fel.

 

Peter Wadhams a ScientistsWarning.TV-ben átfogó elemzéssel mutatja be azt ködösítő megközelítést, amelyet a tudományos közösség egy része tanúsít az északi-sarki, sekély tengervizekben lévő, potenciálisan nagyon veszélyes metán-hidráttal (CH4) kapcsolatosan. A beszélgetés 2019. márciusában lett rögzítve.

Felhívtam a figyelmét egy videóra, amelyet a Yale Climate Connections állított össze 2019 januárjában, amelyben azt az álláspontot képviselték, hogy a sarkvidéki esetleges metánkiáramlás miatt valójában nem kell túlságosan aggódni. Nem bízván teljesen a videó állításaiban, szerettem volna, ha Dr. Wadhams vállalja a beszélgetést. Az interjú számos olyan területet érint, ahol a tudomány, és a tudósok nem olyan objektívak, mint amilyeneknek lenniük kellene.

Nyilvánvaló, hogy a sarkvidéki permafroszt területekben jégbezárt „metánforrások” – legyenek azok szárazföldiek, vagy esetünkben tenger alattiak – egy olyan potenciális, mérhetetlenül jelentős veszélyforrást jelentenek, hogy sok tudósból, és politikai döntéshozóból „szándékos semmibe vételt” váltanak ki. EMBERI OSTOBASÁG ! Még a tudományos közösségben is !

Dr. Wadhams azt is megjegyzi, hogy eddig hiányzott a metán kitörésének különféle szinteken történő megfelelő kockázatelemzése, ám ezt most kiemelt feladatként kellene kezelni.

Képaláírás-szerző (Magyar) Dávid Zsuzsa
Forrás: UPFSI


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago