Civilizáció

Merre tartunk a COP25 után?

Elégtelenre vizsgázott a COP25 * és az EU megállapodások, tele felmentésekkel és halogatásokkal, gyakorlatilag ennek a civilizációnak nem létező 2050-es céldátumának 1,5 vagy legalább 2 C fokon belüli értéken tartásával kapcsolatban.

A képen látható éles és határozott irányváltásról nincsen tudomásom, a kormányok, sőt az EU klímavédelmi megállapodásai sem tartalmaznak olyan elemet, hogy már az első évben a globális összkibocsátás a szükséges 7-8%-kal csökkenjen. Karbonadóról tanácskoznak és kártyázgatnak tovább az ingyen környezetszennyezési kvótákkal. Ingyen! Arról van szó, hogy környezetszennyezési engedélyeket adnak (kvótának álcázva) a legnagyobb környezetszennyező vállalkozásoknak, a felesleggel meg marakodjanak, üzleteljenek, bohóckodjanak lehetőleg olyan alacsony áron ami még nem fáj senkinek, és nem veszik észre, vagy tudomásul, hogy a gyerekeik elől élik közben fel a jövőjüket, teleokádva a légkört mindenféle szennyező és üvegházhatást okozó anyagokkal.

Nem lettem bizakodóbb a politikai vezetőink felelőtlen gondolkodásának megváltozásával kapcsolatban sem a nemzetközi fórumokon, sem idehaza (tisztelet a kivételnek). Megy a politikai acsarkodás és alkudozás a megoldások végrehajtásának szorgalmazása helyett, közben az ábrán látható legfelső fekete vonalon halad minden!

Már a gyerekek is tudják, – akik az utcán sztrájkolnak a saját jövőjükért minden pénteken -, hogy minél tovább nem történik semmi, annál élesebb kanyart kell venniük a menekülésük érdekében. Sőt nap-nap után, erre egyre kevesebb az esélyük.

Ez erkölcstelen, legfőképpen velük szemben!

Már így is drámaiak az adatok a mai fiatalok örökölt terhére vonatkozóan. Mit képzel a mai vezető szerepet legfőképpen betöltő korosztály? Nem érzi a felelősségét a klímavészhelyzettel kapcsolatban? Tömeges öngyilkosságba kényszerítve másokat is, mert a természet nem válogat. Mit képzel a magyar lakosság 2/3-ad része, akik a klímamegbolondulás megoldása elé helyeznek bármit? Nem ezt tartják a legsürgetőbb megoldandó feladatnak.

Bízom benne, hogy a kormány kihirdeti a valódi klímavészhelyzetet, és a vészhelyzetnek megfelelően hozza meg a döntéseit ugyan olyan gyorsasággal, ahogy ezt teszi más területeken. És minden döntésüket a klímaváltozás elleni küzdelmük alá fogja rendelni.

Még nagyobb a bizodalmam, – ahogy a tendencia ezt mutatja is – a vállalatok felé, akik felismerték, hogy a karbonsemlegesség elérése (ÜHG kibocsátásainak csökkentésével, és igazolt, megtörtént szén-dioxid csökkentési és/vagy elkerülési egységek vásárlásával történő kiegyenlítéssel) nem ördögtől való, és az elérhető leggyorsabb és leghatékonyabb klímavédelmi tett.

A karbonsemleges cégek azok, akik mutatják az irányt egy valóban fenntartható gazdaságba.

A többiek vagy nem csinálnak semmit a profit folyamatos maximalizálásán kívül, vagy zöldrefestenek, átverik a fogyasztókat, és közönséges klímabűnözők, emberiség elleni bűntettben társtettesek kategória mind a két eset.

Rampasek, László A.

* “Az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC, rövidebben FCCC) Rio de Janeiróban lett aláírásokkal hitelesítve 1992. június 13-án. Végleges formája New Yorkban készült 1992. május 9-én. A Magyar Köztársaság megerősítő okiratát 1994. február 24-én helyezték letétbe az ENSZ Főtitkáránál. 2006-ban már 188 ország vett részt a keretegyezményben.

Az aláírók elismerték, hogy az üvegházhatású gázok a Föld ökoszisztémáját megbontják. Politikai határozattal elfogadták a szakmailag rendkívül vitatott hokiütő-elméletetet és ugyancsak politikai döntéssel deklarálták, hogy az éghajlat változása káros.[1] Célkitűzésükben meghatározzák ezen gázok légköri koncentrációinak stabilizálását, hogy minimálisra csökkentsék a további veszélyhelyzetek kialakulását. Kötelezettséget vállaltak a felek a közvélemény tájékoztatására, a kutatásra és a rendszeres megfigyelésre. Megalakították a Felek Konferenciáját (Conference of the Parties, COP), amelyen a globális felmelegedés problémáit kívánják megoldani.” /Forrás: Wikipedia/

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago