A cementgyártás megújítása is a klímavédelmet szolgálja

A cementipar felelős a globális szén-dioxid-szennyezés 6-8 százalékáért. Miként lehetne megakadályozni, hogy a levegőbe kerüljön a cement gyártása közben? Egy belgiumi cementműben kísérleti üzemet hoztak létre fejlesztők, hogy megoldást találjanak a problémára.

A belgiumi Lixhe mellett épült gyár 70 hektáron terül el, és 180 főt foglalkoztat. Több féle cement készül itt hatalmas mennyiségben, évente 1 millió 400 ezer tonnányit gyártanak. Mindegyik fajta ugyanabból a nyersanyagból készül, mészkőből.

A cementüzemek működése nagyon káros a környezetre. A Heidelbergi Cementmű megújuló erőforrásokért felelős igazgatója, Jan Theulen magyarázza, miért fontos a Leilac nevű projektben zajló kutatás:

Egy tonna cement előállítása közben 0,6 tonna szén-dioxid keletkezik. Főleg a nyersanyagból szabadul fel. Olyan technológiát kell kifejlesztenünk, ami megköti a szén-dioxidot, hogy az ne kerüljön a levegőbe, szennyezve a környezetet.”

A probléma megoldására az üzemben európai kutatási projektet hoztak létre több ország fejlesztőinek részvételével. Egy 60 méter magas kísérleti üzem épült, ami már részben képes a szén-dioxid megkötésére. Ez a teljes gyár kibocsátásának 5 százaléka.

A Leilac projekt koordinátora, Daniel Rennie foglalja össze a fejlesztés lényegét: „Egy modell mutatja, amint egy nagy fém csövet kívülről hevítünk ezer fok körüli forróságúra. A nyersanyagot, a mészkövet felülről juttatjuk be, ami lassan hullik alá. Ahogy a nyersanyag is forrósodik, szén-dioxid szabadul fel. A felszálló gáz felül gyűlik össze, így megköthető.”

A kutatók szerint a technológia csak minimális változtatást követel a cementgyárakban már alkalmazott termelési rendszeren. Más kémiai anyagok hozzáadása nélkül, tisztán gyűjthető össze a szén-dioxid.

Vannak azonban megoldásra váró kihívások, mutat rá Thomas Hills folyamatmérnök: „A nyersanyagnak le kell tudni jutnia a reaktor aljára. Miután leért az óriási henger fenekére, tovább kell juttatni a következő egységekbe. Fontos technológiai követelmény, hogy kellő forróságra lehessen hevíteni a reaktor belsejét, vagyis a hő a megfelelő helyen érje a nyersanyagot.”

A fejlesztők célja, hogy a lehető legtöbb szén-dioxidot meg lehessen kötni biztonságosan és energiatakarékosan. A kutatók számára mindkét szempont ugyanolyan fontos, laboratóriumi körülmények között és a gyári reaktorban egyaránt értékelik a tapasztalatokat.

A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy az üzemben keletkező szén-dioxid 95 százalékát tisztán össze lehessen gyűjteni. Az így kivont tiszta gázt felhasználhatják más iparágak.

A cementgyártás közben jó minőségű, tiszta szén-dioxid vonható ki, ami újrahasznosítható Daniel Rennie, a Leilac projekt koordinátora szerint: „Várakozásaink szerint nagyon tisztán vonható ki a folyamatból a szén-dioxid, ezért kevés finomítást igényel, hogy más ágazatokban, például növénytermesztéshez vagy új üzemanyagok és más egyéb termékek készítéséhez felhasználják.”

A környezetkímélő cementgyártás kifejlesztése segíthet elérni az európai szén-dioxid kibocsátás 80 százalékos csökkentését 2050-re.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.