Klímaváltozás: a fatelepítés nem elég

A Copernicus Climate Change Service friss adatai szerint a február globálisan nem volt olyan meleg, mint az elmúlt öt évben, a hőmérséklet 0,1 Celsius fokkal az 1991-2020 közötti átlag alatt maradt.

Klímaváltozás: a fatelepítés nem elég | ClimeNewsFebruári hőmérséklet-analízis | Euronews

Ugyanakkor, ha részletesebben megnézzük, az látszik, hogy rendkívüli hónap volt. Az Egyesült Államok középső és déli részei az átlagnál hidegebbek voltak, sarkvidéki levegő áramlott, egészen Texasig. Szibériában sokkal hidegebb volt az átlagnál, Grönlandon viszont melegebb volt az idő.

Szélsőséges időjárás Európában

Európa szívében pedig hideget és meleget is tapasztalhattunk a múlt hónapban. A németországi Göttingen városában rekord hideget, mínusz 24 fokot mértek február 14-én, kevesebb mint egy héttel később pedig plusz 18 fokot. Ez már a klímaváltozás jele lenne? Erről kérdeztük Daniela Domeisen meteorológust, a svájci ETH professzorát Zürichből.

— Ez a változékonyság valószínűleg még nem maga a klímaváltozás. A február eleji hideget nagyrészt egy sarkvidéki vortex okozta, és miután az megszűnt, a hőmérséklet visszaállt az ilyenkor megszokott szintre, vagyis fölé emelkedett, ami viszont a klímaváltozás jele – mondta Daniela Domeisen, a svájci ETH professzora.

A fatelepítés nem elég

Az EU 2030-ra hárommilliárd fát ültetne el, azzal a céllal, hogy fokozza a biodiverzitást. De sokan kérdik, hogy a faültetés tényleg hatékony eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben. Észak-Olaszországba utaztunk, hogy többet tudjunk meg erről.

Ezek a fák most ébrednek téli szunyókálásukból ezen a napsütéses napon, itt Cremona mellett. Mostantól egészen őszig, minden nap szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, magyarázta Diego Florian, a Forest Stewardship Council elnöke.

— A napfénynek és a levegőben lévő szén-dioxidnak hála, a fa növekszik, és miközben növekszik, átalakítja a szén-dioxidot – mondta Diego Florian, a Forest Stewardship Council elnöke.

Viszonylag egyszerű kiszámolni, hogy fa mennyi szén-dioxidot képes tárolni. Egy ilyen fa mint ez itt, nagyjából egy tonna szén-dioxidot köt meg. De mennyi fát kellene ültetni ahhoz, ellensúlyozzuk a teljes kibocsátást?

— Az átlag európai polgár évi 5-7 tonna közötti szén-dioxidot bocsát ki, vagyis elméletben minden európai polgár után 5-7 fát kellene ültetni – mondta Fabrizio Malaggi, a Parco Oglo Sud vezetője.

De nem minden erdőnek egyforma a szén-dioxid-elnyelő képessége. A mennyiség a fák fajtájától, a környezettől és az erdőgazdálkodástól is függ. Az ültetett fiatal erdőségeknek viszont nagyon jó a szén-dioxid-elnyelő képessége.

— Egy olyan erdő mint ez, sokat ad hozzá a szén-dioxid elnyeléséhez. Ezekből a fákból tartós használati cikkek készülhetnek, tovább tárolva a bennük lévő szén-dioxidot. Így tizenkét évre is meg lehet kötni azt a szén-dioxid-mennyiséget, ami egyébként a légkörben lenne – mondta Mauro Masiero, a padovai egyetem professzora.

Egy jól hasznosított erdő tehát akár évtizedekre is eltárolhatja a szén-dioxidot. De szakértők szerint ehhez fontos, hogy hagyjuk abba az erdőirtást, becsüljük meg a már meglévő az erdeinket, és csökkentsük a kibocsátást.

— Nem kell aggódnunk a faültetés miatt, de először a kibocsátást kellene csökkenteni, kevésbé szennyező technológiák alkalmazásával. Aztán foglalkozhatunk azzal, hogy mit csináljunk azzal, amit nem sikerült csökkenteni. De nem faültetéssel kell kezdeni – mondta Diego Florian, a Forest Stewardship Council elnöke.

Forrás: Euronews | Climate Now

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.