Talaj alatti öntözésről és tápanyag utánpótlásról

Talaj alatti öntözésről és tápanyag utánpótlásról tartottak bemutatót Kiskőrösön.

A föld és az öntözés témakörével kapcsolatban tartottak bemutatókat szakemberek augusztus 3-4-5-én Kiskőrösön egy középcebei dióültetvényben. A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület szervezésében meghirdetett programmal a termelőknek próbáltak egy olyan új technológiát bemutatni, ami a tápanyagot és a vizet közvetlenül a növények gyökérzónájába juttatja.

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke Nikléczi Gábor elmondta, hogy a termelők számára rendszeresen szerveznek olyan szakmai előadásokat, amelyek segítséget jelenthetnek a különböző mezőgazdasági tevékenységek elvégzésében vagy a hatékonyságot tudják növelni. Az egyesület egy tagja Somogyi Zoltán jelezte az új technológiát, ami után felvették a kapcsolatot a céggel és meghívták a szakembereket július elején egy szakmai előadásra, most pedig Németh Szabolcs dióültetvényében mutatták be a talaj alatti öntözést és tápanyag utánpótlást végző gépet.

Talaj alatti öntözésről és tápanyag utánpótlásrólA talajba helyezett „tű” végén négy lyukon keresztül, sűrített levegővel juttatják ki a külön szertartályba bekevert, az adott területre optimalizált keveréket.

Az új mezőgazdasági eszközről dr. Buda György a ReBuSch technológia tudományos főmunkatársa elmondta, hogy amikor az eszköz fejlesztésébe belekezdtek, akkor komplex módon tekintettek erre, foglalkozva a növénykultúrával és a talajjal is, a teljes ökoszisztémát próbálták előtérbe helyezni. Azt vallják, hogy a növény fejlődése és a növényegészségügy legalább 75 %-ban a talajban dől el, ezért oda kell koncentrálni a kezeléseket.

A talajok helyreállítása évente akár 5,5 milliárd tonna ÜHG-t eltávolíthatna

A bemutatott szerkezetről megemlítette, hogy a munkafolyamatot a talajban végzi el, amely során mintegy 60 cm mélyre le tudja juttatni azokat a tápanyagokat és humusz képző anyagokat, amivel sokkal hatékonyabban és közvetlenebbül lehet a megtámogatni a növények fejlődését, kezelését. A talajkezelés során nemcsak a hatóanyag jut közvetlenül a gyökérzónába, hanem talajlazítás is történik, amit ilyen mélységben a hagyományos módszerekkel nem lehet elvégezni. Az új technológiával mintegy 3 évre lehet lerövidíteni azt a szakaszt, ami hagyományos módszer alkalmazásával 5-15 éves időtartamot venne igénybe.

Talaj alatti öntözésről és tápanyag utánpótlásról

Kiemelte, hogy ezzel a módszerrel néhány éven belül egy teljesen egészséges, biológiai alapú gazdálkodást tudnak átadni a termelőnek. A munkálatok elkezdése előtt talajmintát, növénymintát vesznek és annak eredményei alapján kezdik el célzottan a kezeléseket egy adott területen. A szerkezet úgy működik, hogy a talajba helyezett „tű” végén négy lyukon keresztül, sűrített levegővel juttatják ki a külön szertartályba bekevert, az adott területre optimalizált keveréket. A kiskőrösi homokos talajadottságról megemlítette, hogy a gyengébb termőképességű földeken is komoly javulást tudnak elérni a technológia alkalmazásával. Megfogalmazása szerint mindezt úgy kell elképzelni, hogy nem mindegy, hogy valaki egy 20-30 cm-es vagy egy 1,5 méteres szivacsban van lehetősége növényt nevelni. Amennyiben sok csapadék van, akkor a talaj azt el tudja nyelni, ha csapadékmentes időszak tapasztalható, akkor pedig akár egy éven túl nyúló puffert is tud biztosítani a növényeknek, a humuszos, felépített talajréteg.

Írta: Filus Tibor Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.