Nem tartották be ígéreteiket

A TED színpadán a Nobel-díjas Al Gore áttekinti a klímavédelem jelenlegi helyzetét, és felhívja a figyelmet azokra az intézményekre, amelyek nem tartották be ígéreteiket, mivel továbbra is a környezetszennyező ágazatokba áramoltatják a pénzt.

 

Elmagyarázza, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok pénzügyi érdekei hogyan akadályozzák a kulcsfontosságú országokban a politikai döntéshozatali folyamatot – és globális megvilágosodásra buzdít az éghajlati válság leküzdésére. “Ne adjuk fel a reményt” – mondja Gore. “És ne feledjék, hogy a politikai akarat önmagában is megújuló erőforrás.”

Videóátirat

Al Gore: Köszönöm szépen.

Whitney Pennington Rodgers: Üdv, Al. Örülök, hogy itt van! Mint azt említettem, felemelő előadást tartott az őszi Climate Countdownon azokról a dolgokról, amiket meg kell tennünk, hogy átalakítsuk a klímaváltozást és megváltoztassuk a dolgokat. Ön szerint mi a helyzet az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekkel most, fél évvel később?

AG: Először is köszönhetően részben a TED-közösség számos tagjának, óriási előrelépést láthattunk az olcsó, megfizethető napenergia, szélenergia, elektromos járművek, akkumulátorok, a megújuló mezőgazdaság, zöldhidrogén és a fenntartható erdőgazdálkodás terén. De sajnálatos módon, a válság egyre súlyosabb és sokkal gyorsabb, mint amire számítottunk. Egyre rosszabb lesz és gyorsabb, mint amilyen ütemben a problémát megoldjuk. Mindenünk megvan, amire szükségünk lehet, kivéve a kellő politikai akaratot. Ez már egy ideje így van.

A glasgow-i klímakonferencia óta sok visszalépést láttunk, figyeltük a pénzügyi intézményeket, a bankokat és a nagybefektetőket, ahogy egyre több és több pénzt pumpálnak a fosszilis energiahordozókba. Ez szó szerint őrület. Ma további 162 millió tonnát juttatunk a bolygót körülvevő vékony légkörbe. És a felhalmozott mennyiség annyi plusz hőt tart bent, mintha 600 000 Hiroshima-osztályú atombomba robbanna fel, napról napra. Tudják, mindössze 150 kilométerre innen, a brit columbiai Lytton városban egy éve 121,3 Fahrenheit-fokot mértek. 49,6 Celsiust. Több mint 80 melegrekord dőlt meg itt, Brit Columbiában alig egy évvel ezelőtt. Egyébként egy nappal később az egész város leégett. Tegnap a Fülöp-szigeteken tömeges halált okozott egy újabb szörnyű vihar, amit a klímaválság idézett elő. Chile pont tegnap hirdetett aszályvészhelyzetet.

De látjuk a megoldások fejlődését. Sajnos a pénzügyi befolyás és az olajtársaságok elfoglalták a politikai döntéshozatalt a kulcsfontosságú országokban, és szándékosan butítottak el annyi embert, amennyit tudtak szerte a világon, hamis üzenetekkel, amelyekről tudták, hogy hamisak. Tudták, ez tökéletesen bebizonyosodott. Következményképp a politikai döntéshozatali folyamat kulcsfontosságú országokban beragadt, megbénult.

Az áttöréshez szükséges politikai akaratot tehát sokkal hatékonyabb módon kell kifejezni. Közeledünk egy politikai “eseményhorizont” felé. És az Egyesült Államokban a JP Morgan Chase, a Citi, a Wells Fargo és mások, mint a Bank of America, itt a Kanadai Királyi Bank és további bankok Kanadában csatlakoztak a Net-Zero Banking Alliance-hez, majd tavaly megduplázták a pénzt, melyet a kátrányhomokba fektettek, ami az egyik legmocskosabb fosszilis energiahordozó. Tudják, amikor a drogosok nem tudják használni a vénáikat a karjaikban és lábaikban, a lábujjaik közé szúrnak. Ilyen a kátrányhomok is.

Azt szeretném ezzel mondani, hogy ez az a pillanat, amikor fel kell nőnünk a feladathoz. Abraham Lincoln azt mondta, hogy a helyzet nehézségekkel teli, és nekünk meg kell ragadnunk a helyzet adta lehetőséget. Mivel az ügyünk új, új módon kell gondolkodnunk és cselekednünk is. Meg kell találnunk a módot a demokrácia válságának megoldására, hogy megoldjuk az éghajlati válságot.
(Taps)

WPR: Tudja, azt hiszem, az ukrajnai háború miatt az energia biztonságának kérdése most egyre inkább a középpontba kerül. Kíváncsi vagyok, mit gondol: ez felgyorsítja vagy lelassítja az energetikai átállást?

AG: Igen, nos, ennek kellene a globális megvilágosodás pillanatának lennie. Ez a háború az energiahordozókról szól, ahogyan azt már sokan mondták. És egyes európai országok félelme, amely teljesen érthető, hiszen függnek az orosz gáztól és olajtól, az energiafüggőség újabb következménye. És akkor belefutunk ebbe a szörnyű helyzetbe, hogy az Egyesült Államok más olajhatalmaknak, például Szaúd-Arábiának, Venezuelának és Iránnak könyörög, hogy több fosszilis tüzelőanyagot termeljenek ki. Ezt fenyegetésnek kell tekintenünk a nemzet- és globális biztonságra nézve. Ez egy fenyegetés a hátrányos helyzetű közösségek számára. Az elégetett fosszilis anyagokból származó szénszennyezés minden évben kilencmillió emberrel végez. A COVID-ban elhunyt emberek számának többszöröse hal meg évente a fosszilis energiahordozókból származó légszennyezésben. Pénzt takaríthatunk meg, harcolhatunk az infláció ellen is. A fenntarthatóság forradalma, magába foglalva a megújuló energiát, jelentősen növeli a pénz értékét. Az árak újra leeshetnek. Több oka is van, miért kéne elérnünk a döntés pillanatát, hogy nagy változást hajtsunk végre és leszokjunk a fosszilis tüzelőanyagokról. Nem pumpálhatunk több és több pénzt rövid távú profitra törekedve olyan tevékenységekbe, melyek elpusztítják az emberiség jövőjét. Ez nem a gyávaság ideje. Ez nem a meghátrálás és az emberiség sorsa iránti közöny ideje.

WPR: Ha arra gondolunk, hogy itt a változás ideje, az IPCC kiadott egy jelentést, amelyben azt mondták, ha meg szeretnénk fordulni a kanyarban, 2025-ig van időnk erre, a CO2 szint tetőzéséig. Ez csupán három év. Mennyire gondolja ezt realisztikusnak?

AG: Nos, valóban azt mondták, hogy 2020 és legkésőbb 2025 között kell tetőznie.
Engedjék meg, hogy néhány jó hírt is megoszthassak arról a szörnyű jelentésről. Azt is elmondták, hogy ha elérjük a tényleges nettó nulla CO2-kibocsátást, akkor a hőmérséklet növekedése három-öt éves késéssel megáll. Ha nullán marad a kibocsátás, az ember által a légkörbe bocsátott szén-dioxid fele már 25-30 év alatt eltűnik a légkörből. Megvannak a technológiáink, megvannak a megoldásaink, képesek vagyunk megállítani az emberiség jövőjének fokozatos pusztítását, és meg tudjuk kezdeni a hosszú gyógyulási folyamatot. Ehhez ki kell törnünk a politikai rendszereink fogságából. Azt mondják, a bojkott nem működik. Bojkottálnunk kellene az összes bankot és pénzügyi intézményt?
(Taps)

Tudják, néhány tudós, klímatudós a múlt héten bejelentette és elkezdte. Ajtókhoz, fosszilis tüzelőanyagokkal működő üzemek kapujaihoz bilincselve magát. Ha a klímatudósok arra jutottak, hogy több tény, több adat, több kutatás egyáltalán nem hasznos, ha mi, az emberek nem találjuk meg az eszközöket, hogy kitörjünk az önrendelkezés felé, melyet börtönbe zártak a hatalmas, jelentős szennyezők, akik csak a profitot nézik. Ezért mondják a tudósok, hogy ki kell menniük az utcára. Sajnálom, hogy ennyire felhúztam magam emiatt.

WPR: Ezt mindannyian megértjük.
(Taps és éljenzés)

AG: De igen, az IPCC jelentése egy aszimptotikus görbe, ami egyre közelebb és közelebb kerül az abszolút pánikhoz. Minden jelentés nagyon hasonló.

Ez a valóság. Voltaire mondta egyszer, hogy ha meg tudod győzni az embereket az abszurditásról, akkor rá tudod venni őket, hogy szörnyűségeket kövessenek el. Ezt látjuk ma Ukrajnában. Ezt látjuk világszerte ezzel a könnyelmű közömbösséggel az emberiség jövőjével szemben. Mit mondunk majd a következő generációknak, amikor visszanéznek, és látják, hogy volt lehetőségünk.

Megvannak az eszközeink. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ahhoz, hogy 2030-ig 50%-kal csökkentsük a kibocsátást, minden szükséges technológiával rendelkezünk, teljesen kidolgozva, kész megvalósítási tervekkel, amelyek bizonyítottan működnek. A következő 50%-hoz, 2030 és 2050 között az összes technológia a fejlesztések különböző fázisaiban lesz. Ha úgy döntünk, hogy elég gyorsan fejlesztjük őket, készen lesznek. Abba kell hagynunk a jövőnk tönkretételét. Egyszerűen hangzik, de ki kell törnünk ebből a bénultságból.

WPR: Valóban ki kell törnünk ebből a bénultságból. Hölgyek és urak, Al Gore.

AG: Még egy dolgot el kell mondanom, amit már elmondtam. Ne adjátok fel a reményt. És mindig emlékezzetek rá, hogy a politikai akarat, maga is megújuló erőforrás.
Köszönöm.

WPR: Köszönöm, Al.
(Taps és éljenzés)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.