Népesség

Napi 200 millió dolláros kárt okoz a klímaváltozás

Ötszörösére emelkedett a természeti katasztrófák száma az elmúlt ötven évben – írja jelentésében a Meteorológiai Világszervezet. A hozzáértők szerint a növekedést elsősorban a klímaváltozás és a jobb jelentések okozzák. A hatékonyabb előrejelzéseknek és védelemnek köszönhetően azonban az áldozatok száma ebben az időszakban a harmadára csökkent. A szervezet főtitkára szerint négy évtizeden belül meg lehet állítani a negatív spirált.

„A rossz hír, hogy a gazdasági károk nagyon gyorsan, ráadásul egyre nagyobb mértékben nőnek. A klímaváltozás miatt többször kell szembenéznünk szélsőséges időjárással, és ez a jövő évtizedekben még folytatódni fog. Ha sikerül visszafogni a klímaváltozást, akkor a trendet 2060 körül meg lehet fordítani. Kis szerencsével másfél fok alatt tarthatjuk a hőmérséklet emelkedését” – mondta a szervezet vezetője.

Petteri Taalas szerint a klímaváltozás és a népességnövekedés Afrikában több milliárd embert kényszeríthet hazája elhagyására.

„A jövőben nemcsak a hőmérséklet, hanem a népesség is növekedni fog, ez pedig különösen Afrikában fog kombinált hatásokkal járni. Ha az évszázad végére négymilliárdra nő a kontinens lakossága, és egyre több és egyre nagyobb aszály lesz a kontinens északi és déli felén, akkor ez egészen biztosan hatalmas méretű népvándorlást, és talán menekültkrízist fog okozni.”

Az 1970-es években évente 711 természeti katasztrófa történt, de ez a szám 200 és 2009 között 3536-ra ugrott, vagyis naponta körülbelül 10 ilyen esemény történt – áll a szervezet jelentésében, amely hozzátette: a 2010-es években ez a szám 3165-re mérséklődött.

A klímaváltozás a Földközi-tenger medencéjében lehet a legnagyobb mértékű.

Az elmúlt ötven évben kétmilliónál is több ember halt meg a természeti katasztrófák következtében, az áldozatok körülbelül 90 százaléka az úgynevezett fejlődő országokban élt.

Ötven évvel ezelőtt a szélsőséges időjárási viszonyok mai értéken számolva évente 175 millió dollárnyi kárt okoztak, ez a 2010-es években 1,38 milliárd dollárra nőtt. Mind az öt legtöbb kárt okozó katasztrófa az Egyesült Államokat sújtotta, közülük a legnagyobb pusztítást a Katrina hurrikán okozta 2005-ben.

Forrás: Euronews

Kapcsolódó

Radaranimáció az Ida hurrikán 4 hosszú, pusztító napjáról az USA-ban. A gyors erősödés a Mexikói-öbölben ⇒ legintenzívebb hurrikán, hogy a partot elérte Louisianánál, rekord ⇒ katasztrofális villámárvíz & tornádó kitörése északkeleten.

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago