Mi történt a COP27 első napján

A zsúfolásig megtelt első napon António Guterres, az ENSZ főtitkára drámai hangon jelentette ki, hogy “az éghajlati pokolba vezető autópályán” vagyunk.

Mi történt a COP27 első napján

Lelkes és bombasztikus beszédet hallottunk Boris Johnson volt miniszterelnöktől is – és egy meglehetősen langyos és kevéssé inspiráló beszédet a jelenlegi miniszterelnöktől, Rishi Sunaktól. Az éghajlatváltozással kapcsolatos jóvátétel és a veszteségek és károk finanszírozása volt a nap fő témája, és valószínűleg ez lesz az elkövetkező két hétben is, mivel az éghajlatváltozás által leginkább érintett országok képviselői a szén-dioxid-kibocsátó gazdagabb országok segítségét kérik. Íme egy rövid összefoglaló a történtekről.

 • Johnson drámai belépővel jelentkezett a New York Timesnak nyilatkozva, és úgy tűnt, hogy politikai hasznot húz abból a tényből, hogy Sunak eredetileg nem tervezte, hogy eljön Koppenhágába. Azt mondta, hogy nem teljesítjük a Glasgow-ban tett kötelezettségvállalásainkat, például az erdőirtás visszafordítását, és hogy a jelenlegi ütemben nem fogjuk elérni az éghajlati célokat.
 • Kollégám, Damian Carrington egy érdekes vitáról számolt be a gázzal kapcsolatban. Röviden, néhány afrikai ország fosszilis tüzelőanyagokat akar felhasználni a fejlődés ösztönzésére, és áramot akar eljuttatni azokhoz a sok emberhez, akiknek ez hiányzik. Sok ország azonban ellenzi ezt, mivel a “gázhidat” hamis megoldásnak tekintik, egy olyan időszakban, amikor az éghajlat nem engedhet meg magának újabb fosszilis tüzelőanyag-kibocsátásokat.
 • Guterres jellemzően határozott megjegyzéseket tett. Így szólt: “Életünk harcát vívjuk. És vesztésre állunk. Az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik. A globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik. Bolygónk pedig gyorsan közeledik a fordulópontokhoz, amelyek visszafordíthatatlanná teszik az éghajlati káoszt. Az éghajlati pokolba vezető autópályán haladunk, a gázpedálra taposott lábbal.”
 • Al Gore szerint a fosszilis tüzelőanyagok további kitermelésével folytatjuk a “halál kultúráját”, és példaként említette a hatalmas áradásokat Pakisztánban, a hőhullámokat és “esőbombákat” Kínában, valamint a nigériai kitelepítettek millióját.
 • Rövid izgalom volt, hogy Károly király is megjelenik. A megnyitóünnepség online napirendjét böngészve észrevettük, hogy Károly király felszólalóként szerepel. Lehet, hogy egy meglepetésszerű videómegjelenés lesz, mint amilyen a néhai királynőé volt tavaly a Cop26-on? Megkérdeztük a palotát, és azt mondták, hogy tévedésből szerepel a listán. Egy szóvivő azt mondta: “Attól tartok, ez az információ téves, nem fog megjelenni vagy nyilatkozni semmilyen formában, sem virtuálisan, sem más módon”.
  De aztán mégis megjelent egy videón, amelyet Sunak mutatott egy erdőkről szóló rendezvényen.
 • Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley azt mondta, hogy a globális délnek nagyobb hozzáférésre van szüksége a technológiához a klímaválság kezeléséhez és a jobb növekedéshez. Azt mondta: “Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! “Ami a [zöld technológia] előállításához szükséges, az már a globális délen található és ott termelik ki, és északra küldik. És akkor ki vagyunk szolgáltatva azoknak, akik hozzánk akarnak exportálni.”
 • A pakisztáni küldött, Nabeel Munir az éghajlati igazságosságot szorgalmazta. “A veszteség és kár nem jótékonyság, hanem éghajlati igazságosság” – mondta.
  A francia elnök, Emmanuel Macron egyetértett ezzel, mondván, hogy a klímaváltozás által kevésbé érintett gazdagabb országoknak fizetniük kellene, és fogadkozott, hogy az ukrajnai háború nem fogja megállítani a francia haladást az éghajlati célok terén.
 • Sunak úgy döntött, hogy a Macronnal és az olasz elnökkel, Giorgia Melonival folytatott kétoldalú megbeszéléseit inkább a csatornában lévő hajókról beszélgetve tölti, és szenvedélyes beszédet mondott a műsorszolgáltatóknak a migráció kezeléséről.
  Ezt követően “langyosnak” kritizált beszédet mondott az éghajlati vészhelyzetről, mondván, hogy a cselekvés a “helyes dolog”. Az éghajlati válság miatt borzalmas károkat elszenvedő országok elnökeinek beszédei után ez a kijelentés valóban meglehetősen ellentmondást nem tűnt ellentmondásosnak.

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.