A mostani erdőtüzek a klímaváltozás bizonyítékai

A mostani erdőtüzek a klímaváltozás bizonyítékai - ClimeNews - Hírportál

Az elmúlt hónapok erdőtüzei egyértelmű bizonyítékai a klímaváltozásnak, ezt Stefan Doerr, a Swansea Egyetem földrajz professzora mondta az EuroNews reggeli műsorában.

A kaliforniai erdőtüzek terjedése jól illusztrálja, hogy mi az eredménye a klímaváltozásnak. Hasonlóan a kanadai tüzekhez, vagyis a hosszú száraz időszakok, a kevesebb csapadék, mind-mind a kiváltó okok között van. Bár nem kellene, hogy törvényszerű legyen, de a tüzek vadsága, megállíthatatlansága emberi életeket veszélyeztet.

Látható, hogy a hőmérséklet néhány fokos emelkedése miatt kevesebb az eső, kevésbé csapadékos a tél, a talaj sokkal szárazabb, ezért a fellobbanó tüzek tovább égnek és pusztítanak. Mindezek párosulnak a forró száraz nyárral, az erős széllel, ilyenkor pedig elegendő egy szikra is ahhoz, hogy a fellobbanó lángok mindent elpusztítsanak.

Arra a kérdésre, hogy miként lehetne megelőzni az ilyen pusztító tüzeket a szakértő azt válaszolta, hogy nagy tanulsága az elmúlt hónapok tűzeseteinek, hogy a lakókörnyezeteket másként kell kialakítani. Ahogy Kaliforniában, Paradise városnál látni, mindenfelé éghető fenyőfák voltak, az utcákon a házak körül. Ezek a fák másodpercek alatt lángra lobbannak. Még akár ősszel is mint például most. Hasonló történt a nyáron Görögországban is. Ott csaknem 100-an haltak meg a tűzvészben. Ott is a szárazság, a szél és a növényzet együttes hatása okozta a katasztrófát. A szakértő szerint érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az ilyen éghető növényeket távolabb kellene telepíteni a lakókörnyezettől és abban az esetben a jövőben kevesebb élet esne áldozatául a megállíthatatlan erdőtüzeknek – mondta a szakértő.

Forrás: EuroNews