Napelem fejlesztések és kihívások Európában

A napelemek iparága az egyik leggyorsabban növekvő iparág. A Business Planet mai adásában annak jártunk utána, hogyan akar Európa megszabadulni az orosz gázfüggőségtől a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia növelésével, és milyen kihívásokkal kell szembenéznie.

 

A napenergia kulcsfontosságúnak tekinthető Európa energiabiztonsága, az éghajlatvédelmi célok és a munkamegszüntetés szempontjából. A SolarPower Europe iparági csoport szerint Európa 2022-ben rekordot jelentő 41,4 gigawattnyi fotovoltaikus energiát telepített, ami 47 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

Jelenleg azonban Kína uralja a napenergia-ipart. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2025-re a napenergia-iparnak akár a 95 százaléka Kínában összpontosulhat.

Tobias Brandis, a németországi Burghausenben működő poliszilíciumgyártó, a Wacker Chemicals elnöke az iparág egyik legsürgetőbb problémájáról mesélt az Euronews riporterének, Andrea Bolithonak.

“Mi tényleg egy úgynevezett energiaigényes iparág vagyunk. Csak el kell képzelni, hogy itt és a második szászországi telephelyünkön együttesen a német villamosenergia-szükséglet körülbelül 0,70-0,8%-át használjuk fel, ami elképesztően sok.

A jövőbeni beruházások szempontjából rendkívül fontos lenne, hogy versenyképes, de egyben kiszámítható energiaszintünk legyen,” mondta Tobias Brandis, akit arról is kérdeztünk, miért Kínában állítják elő a napelemek túlnyomó többségét.

“Kína tényleg lépéseket tett. Úgy tekintették ezt az iparágat, mint aminek nagy stratégiai jelentősége lesz, és eszerint is fektettek be ebbe az iparágba. Európa, és tulajdonképpen ugyanez igaz az Egyesült Államokra is, nem szállt be a versenybe igazán sem gyorsaságban, sem a termelési feltételek tekintetében,” válaszolta.

HMKE hibernáció 2.0 -> Kegyelemdöfés?

A probléma megoldására az EU létrehozta a Solar Alliance-t, amely a termelési kapacitás növelése és a beruházások ösztönzése érdekében egyesíti a vállalkozásokat és az érdekelt feleket. Thierry Breton uniós biztos a megnyitón arról beszélt: a napenergia elengedhetetlen a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és az energiafüggetlenséghez, Európa azonban nagymértékben függ Kínától.

Az egységes piac megkönnyíti az európai együttműködést a gyártás növelése érdekében. A szabad mozgás lehetővé teszi, hogy a vállalatok fellendítsék az európai napenergia-ipart.

Grenoble-ban a francia ROSI start-up a napelemipar másik fontos részével, az újrahasznosítással foglalkozik. A napelemek számának növekedésével párhuzamosan az elhasznált napelemek száma is emelkedni fog, ami hatalmas kihívást jelent az újrahasznosító ipar számára.

Napelem fejlesztések és kihívások Európában A napelemek számának növekedésével párhuzamosan az elhasznált napelemek száma is emelkedni fog – Napelem fejlesztések és kihívások Európában

“Akár 3000 tonna napelemet, vagyis körülbelül 100 000 panelt tudunk újrahasznosítani évente. De holnap ez már nem lesz elég, több tízezer tonnás kapacitásra lesz szükség, mert Franciaországban egyre több hulladék lesz,” fogalmazott a ROSI vezérigazgatója, Antoine Chalaux.

A ROSI kifejlesztett egy módszert a napelemek legértékesebb elemeinek – a szilíciumnak és az ezüstnek – a kivonására. Pirolízis segítségével szedik szét a különböző darabokat, egy triázs eljárással leválasztják a fotovoltaikus cellákat az üvegről, egy kémiai mosás segítségével pedig kinyerik az ezüstöt.

Erre a módszerre egy üzemet is alapítottak. Az egységes piac mellett Európa az ehhez hasonló fenntartható innovációban látja a versenyképesebbé válás lehetőségét.

“Az újrahasznosítás főként európai know-how, és ebben még mindig nagy az előnye Európának. Ha újra akarunk építeni egy hatékony fotovoltaikus ipart Európában, méghozzá nagy léptékben, akkor ezeknek az anyagoknak az újrahasznosítása versenyképesebbé teszi az iparunkat,” véli a ROSI vezérigazgatója.

Az éghajlat, az energiabiztonság és a munkahelyek szempontjából létfontosságú, hogy Európa képes legyen újraindítani a napenergia-iparát.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.