Mire jó a mocsár és az ártér?

Az egyik legnagyobb ostobaság, amit a folyókkal, árterekkel és mocsarakkal kapcsolatban el tudunk követni, az az ár minél gyorsabb átvezetése az országon (igen, a nagy Széchenyi folyószabályozó akciója is egy dilettáns ötlet volt), ahelyett, hogy hagynánk elönteni azokat a területeket, amik annak ki vannak téve.

Mire jó a mocsár és az ártér? - ClimeNews - Hírportál

Így később lenne honnan öntözni aszály esetén. Miért csináljuk mégis ezt az ostobaságot? Mert korábban elkövettük azt az ostobaságot, hogy árterületre építkeztünk, aztán a tönkrement házakat újraépítjük ugyanott. Pedig árterületen nem is szabadna kiadni építési engedélyt, az árvíz sújtotta házak lakói számára pedig árterületen kívül érdemes újat építeni, hogy elkerüljük a probléma újbóli bekövetkezését. Ezzel szemben nincs egyetlen észérv sem, csak kifogások.

Itt az ideje felismerni, hogy az embernek nem legyőznie kell a Természetet, hanem harmóniában kell vele élnie, mert végsősoron attól függ az életünk (még a mezőgazdaság hosszútávú teljesítménye is). Alapszabály, hogy minél kevésbé avatkozunk bele a természet dolgába, annál kevesebb felesleges munkát kell végeznünk. Erre két szélsőséges példa közül az egyik őseink halászó-vadászó-gyűjtögető életmódja, amikor átlag napi 2-4 órát dolgoztak, emiatt volt idejük odafigyelni egymásra és a gyerekekre, társas kapcsolatokat építeni, bölcselkedni és ünnepelni az életet. A másik a modern, profitra és versenyre alapozott mezőgazdaság felelőtlen hozzáállása, ami azt eredményezi, hogy a kártevőirtók megölik a méheket, ami miatt az embereknek kell elvégezni azok munkáját.

Nyilván nem volna értelme annak, hogy a modern technológiák és módszerek mellett visszamenjünk a kőkorszakba, viszont a természethez és egymáshoz való viszonyunk terén célszerű visszatérni őseink több millió éven keresztül bevált hagyományaihoz. Az ember ugyanis csak természetes közegében, a kisközösségben tud békében és egészségben élni (és gyereket nevelni), a természetet megpróbálni legyőzni pedig őrültség, mert azzal saját túlélésünket lehetetlenítjük el.
A mocsár tisztítja a vizet: http://www.ecy.wa.gov/programs/sea/wetlands/functions.html

Sztella Nóra Kántor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.