Mire jó a mocsár és az ártér?

Az egyik legnagyobb ostobaság, amit a folyókkal, árterekkel és mocsarakkal kapcsolatban el tudunk követni, az az ár minél gyorsabb átvezetése az országon (igen, a nagy Széchenyi folyószabályozó akciója is egy dilettáns ötlet volt), ahelyett, hogy hagynánk elönteni azokat a területeket, amik annak ki vannak téve.

Mire jó a mocsár és az ártér? - ClimeNews - Hírportál

Így később lenne honnan öntözni aszály esetén. Miért csináljuk mégis ezt az ostobaságot? Mert korábban elkövettük azt az ostobaságot, hogy árterületre építkeztünk, aztán a tönkrement házakat újraépítjük ugyanott. Pedig árterületen nem is szabadna kiadni építési engedélyt, az árvíz sújtotta házak lakói számára pedig árterületen kívül érdemes újat építeni, hogy elkerüljük a probléma újbóli bekövetkezését. Ezzel szemben nincs egyetlen észérv sem, csak kifogások.

Itt az ideje felismerni, hogy az embernek nem legyőznie kell a Természetet, hanem harmóniában kell vele élnie, mert végsősoron attól függ az életünk (még a mezőgazdaság hosszútávú teljesítménye is). Alapszabály, hogy minél kevésbé avatkozunk bele a természet dolgába, annál kevesebb felesleges munkát kell végeznünk. Erre két szélsőséges példa közül az egyik őseink halászó-vadászó-gyűjtögető életmódja, amikor átlag napi 2-4 órát dolgoztak, emiatt volt idejük odafigyelni egymásra és a gyerekekre, társas kapcsolatokat építeteni, bölcselkedni és ünnepelni az életet. A másik a modern, profitra és versenyre alapozott mezőgazdaság felelőtlen hozzáállása, ami azt eredményezi, hogy a kártevőirtók megölik a méheket, ami miatt az embereknek kell elvégezni azok munkáját.

Nyilván nem volna értelme annak, hogy a modern technológiák és módszerek mellett visszamenjünk a kőkorszakba, viszont a természethez és egymáshoz való viszonyunk terén célszerű visszatérni őseink több millió éven keresztül bevált hagyományaihoz. Az ember ugyanis csak természetes közegében, a kisközösségben tud békében és egészségben élni (és gyereket nevelni), a természetet megpróbálni legyőzni pedig őrültség, mert azzal saját túlélésünket lehetetlenítjük el.
A mocsár tisztítja a vizet: http://www.ecy.wa.gov/programs/sea/wetlands/functions.html

Sztella Nóra Kántor