Miért problémás a földgáz?

Az uniós adórendszerrel kapcsolatos jelenlegi vita nem csak az atomenergiáról szól. A Bizottság azt is szeretné, ha a földgázt “fenntarthatónak” minősítenék. Ez egy csalárd címke? Válaszolunk a legfontosabb kérdésekre.

Miért problémás a földgáz? | ClimeNews - Hírportál

Tartalomjegyzék

  • Klímabarát módon ég a gáz?
  • Milyen szerepet játszik a metán a gáz éghajlati egyensúlyában?
  • A gáz “fenntartható”?
  • Miről szól az uniós taxonómiai vita?
  • A gáz “hídtechnológia” a klímasemlegesség korában?
  • Mennyi földgáz fér bele az éghajlatbarát jövőbe?
  • Milyen alternatívái vannak a földgáznak?
  • Miről szól az Északi Áramlat 2 körüli vita?

Klímabarát módon ég a gáz?

Nem. A többi fosszilis tüzelőanyaghoz hasonlóan a gáz is éghajlatkárosító gázokat bocsát ki égetésekor – mindenekelőtt szén-dioxidot. A legkedvezőbb dolog, ami erről a gáznemű energiaforrásról elmondható: A lignithez és a fűtőolajhoz képest a legkevésbé káros az éghajlatra. Míg a lignitbrikett egy kilowattóra villamos energia előállításához közel 680 gramm üvegházhatású gázt bocsát ki, addig a földgáz csak 250 grammot. A fűtőolaj a kettő között van 319 grammal. Ez azonban nem tartalmazza a gázkitermelő csővezetékek szivárgásait, amelyekből még több éghajlatkárosító metán szabadul ki.

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) becslése szerint az Oroszországból, Norvégiából vagy Hollandiából származó gázzal működő gáztüzelésű erőművek – a szivárgásokkal együtt – mintegy 40 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak a légkörbe, mint a széntüzelésű erőművek.

Milyen szerepet játszik a metán a gáz éghajlati egyensúlyában?

Az eredmény másképp néz ki, ha például az USA-ból származó fracking-gáz éghajlati mérlegét nézzük. Az ok: a szivárgó kutakból a termelés és a szállítás során kiszabaduló metán.

A földgáz főként metánból (CH4) áll. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint, ha el nem égett formában kerül a légkörbe, az első 20 évben körülbelül 87-szer károsabb az éghajlatra, mint a legfontosabb üvegházhatású gáz, a CO2. A 100 évhez képest még mindig 36-szor nagyobb a hatása. Egy amerikai tanulmány következtetése: a tört gáz ugyanolyan káros hatással lehet az éghajlatra, mint a szén, ha ilyen módon termelik ki.

A gáz “fenntartható”?

Ez teljes mértékben a fenntarthatóság definíciójától függ. 1987 óta az ENSZ a fenntartható fejlődést úgy határozza meg, mint “olyan fejlődést, amely a jelen szükségleteit kielégíti anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek képességét saját szükségleteik kielégítésére”. A fosszilis tüzelőanyagok elégetése azonban éppen a jövő nemzedékek lehetőségeit korlátozza, amint azt a Szövetségi Alkotmánybíróság is megállapította tavaly.

Miről szól az uniós taxonómiai vita?

A gáz uniós adórendszerbe való felvételéről szóló döntés védelmezői azzal érvelnek, hogy a jövőben a gáztüzelésű erőművekre szigorú kibocsátási korlátok vonatkoznak majd. Ezenkívül hidrogénné is átalakíthatónak kell lenniük. Jelenleg azonban még nem világos, hogy mikor lehet ezt a technológiát nagy léptékben alkalmazni. Így továbbra is fennáll a gyanú, hogy a taxonómiába való felvétel nem a valódi fenntarthatóságról szól, hanem a fosszilis iparágba történő befektetések ösztönzéséről. “Az egész vita a taxonómiáról” – mondja Veronika Grimm közgazdász és gazdasági szakértő a Süddeutsche Zeitungban – “mindenekelőtt egy dolgot bizonyít: ennek az eszköznek a lobbizásra való fogékonyságát”.

A gáz “hídtechnológia” a klímasemlegesség korában?

A földgázt mindazonáltal gyakran “éghajlatbarát” energiaforrásként reklámozzák, amely állítólag megkönnyíti az éghajlat-semlegességre való áttérést. Ráadásul a fosszilis energiák használatának alig marad mozgástere, ha komolyan vesszük a 2015-ben Párizsban elfogadott 1,5 fokos határértéket. Egy jelentés szerint ezt a kritikus értéket még akkor is túlléphetnénk, ha a világ azonnal felhagyna az éghajlatra rendkívül káros szénégetéssel – ehelyett azonban folytatná a már kiaknázott olaj- és gázmezők kiaknázását.

Ha a világ az évszázad közepére klímasemlegessé akar válni, a környezetvédelmi és éghajlatvédelmi szervezetek egyetértenek abban, hogy nincs idő az úgynevezett “áthidaló technológiákra”. “Ahelyett, hogy egyik szennyező energiaforrásról a másikra váltana, Európának véget kell vetnie a nukleáris, szén-, olaj- és gázfüggőségének, csökkentenie kell a villamosenergia-fogyasztást, be kell fektetnie az energiahatékonyságba, és elő kell mozdítania a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelést” – áll Ann-Kathrin Schneider, a BUND éghajlatvédelmi szakértőjének sajtóközleményében.

Mennyi földgáz fér bele az éghajlatbarát jövőbe?

A szén és az olaj egyszerű helyettesítése gázzal nem fog működni. A párizsi éghajlat-változási megállapodás alapján, amely az iparosodás előtti időkhöz képest legfeljebb 1,5 fokos további felmelegedést irányoz elő, a következő kép rajzolódik ki: A következő öt évben a gázfogyasztásnak enyhén, majd évente négy százalékkal kellene csökkennie. Az évszázad közepére a globális energiarendszernek teljesen klímasemlegesnek kell lennie. Ez derül ki a Sydneyi Műszaki Egyetem Fenntartható Jövők Intézetének (Institute for Sustainable Futures, ISF) tanulmányából.

A “2050-es éghajlatvédelmi terv” előírja, hogy a német CO2-kibocsátásnak az évszázad közepére 95 százalékkal kell csökkennie. Az ezen alapuló összes energiaellátási forgatókönyvben a gáz veszít jelentőségéből – és 2040-re, de legkésőbb 2050-re teljesen el kellene tűnnie az energiamixből.

Milyen alternatívái vannak a földgáznak?

A környezetvédelmi szervezetek azzal érvelnek, hogy a szél- és napenergia már ma is versenyképes, és tovább bővíthető. A megfelelő tárolóeszközökkel kapcsolatos kutatások előrehaladására – és a szélenergia gázzá alakítására (power-to-gas) – is támaszkodnak. Ennek során a szélturbinákból származó felesleges elektromos energiát hidrogén vagy metán előállítására használják fel. Az elektromos energiával ellentétben ezek a gázok könnyen tárolhatók és felhasználhatók például üzemanyagként.

Miről szól az Északi Áramlat 2 körüli vita?

Az új földgázvezeték körüli vita elsősorban nem a klímavédelemről szól, hanem a piaci lehetőségekről: Oroszország több gázt szeretne Európába értékesíteni, míg az USA ugyanerre a piacra törekszik, bár a saját fracking-gázával, amelyet lehűtenének és cseppfolyósítanának, majd Európába szállítanának. A nagyszabású gázvezeték-projekt kritikusai – az USA mellett számos uniós ország – azzal érvelnek, hogy az orosz gáztól való nagyobb függőség geostratégiai szempontból kockázatos. Moszkva a jövőben az Európába vezető gázvezetéket nyomásgyakorlásra használhatja.

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) 2018-ban készített tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy Németország és Európa már most is jól kiépített csővezeték-hálózattal és ellátási régiókkal rendelkezik, amelyeket tovább lehetne diverzifikálni és szükség esetén cseppfolyósított gázszállításokkal kiegészíteni – olvasható a DIW sajtóközleményében. Az Északi Áramlat 2 “gazdaságilag életképtelen és politikailag motivált”.

Kritika érkezik olyan környezetvédelmi szervezetektől is, mint a NABU, amelyek nemcsak Németország éghajlati céljai miatt aggódnak, hanem a madárrezervátumok miatt is, amelyeken a vezeték már keresztülvezetett.

Forrás: GEO

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.