Idén a Népesedés Világnapja egyben az ICPD cselekvési programjának (A KAIRÓI AKCIÓPROGRAM*) 25. évfordulója.

2,5 milliárd embert adtunk hozzá a világnépességhez “Kairói Konszenzus” elfogadása óta – és ez az oka minden, legfőképpen környezeti problémáinknak!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben alapította meg a világ népességnapját. Azóta minden év július 11-én a népesség növekedésének kulcsfontosságú kérdésére próbálja összpontosítani a figyelmet. Sajnos még mindig gyorsan növekszik a globális népesség, hozzávetőlegesen 1,5 millió emberrel többen vagyunk minden héten.

1994-ben a Nemzetközi Népességi és Fejlesztési Konferencia (ICPD) elfogadta a cselekvési programját – a Kairói Konszenzust. Huszonöt évvel később a 2019-es Népesedési Világnap globális figyelmet igényel, mivel a cselekvési program befejezetlen maradt. Ez egy hatalmas probléma, és sok ember kudarca, hiszen a reproduktív egészség és a jogok biztosításának céljai elengedhetetlenek a fenntartható jövő szempontjából.

A cél egy sokkal alacsonyabb számon stabilizálódott globális népesség, amelyen az emberek fenntartható módon élhetnek egy egészséges ökoszférában, és biztonságosan működhetnek a világ megújuló erőforrásainak határain belül.

Környezetünk és erőforrásaink pusztulását nem lehet megállítani anélkül, hogy megállítanánk a világnépesség növekedését és végül csökkenésbe fordítanánk. Garantálnunk kell a nőknek saját reproduktív döntéseiket.

Henry Way Kendall (1926 – 1999) fizikus.

Rampasek, László A

 

* Az ENSZ Népesedés és Fejlődés Világkonferencia Akcióprogramja Kairó, 1994 (pdf)
© magyar fordítás: BOCS Alapítvány, 2019

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago