IPBES jelentés “A biológiai sokféleség és a járványok”

Jelentős bizonyítékok arra utalnak, hogy valószínűleg Dél-Kínából vagy a szomszédos országokból származik a COVID-19, ahol a SARS-sal összefüggő koronavírusok legnagyobb változatossága található, az emberek és a denevérek közötti kapcsolat gyakori, az emberi populációk terjeszkednek és gyorsan megváltoztatják a tájat.

IPBES jelentés "A biológiai sokféleség és a járványok" | ClimeNews

Október végén nyilvánosságra hozták a 2020. július végén tartott IPBES műhelytalálkozó jelentését. A munkában Földvári Gábor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa is részt vett. A dokumentum közel 100 oldalban elemzi, hogyan függ össze a világjárványok kialakulása az egyre súlyosabb biodiverzitás válsággal.


Mi is az IPBES?

Az “Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES)” egy független, kormányok közötti testület, amelyet a tagállamok 2012-ben alapítottak. A politikusok és döntéshozók számára tudományos igényű értékeléseket készítenek bolygónk élővilágának, ökoszisztémáinak és az emberiség számára nyújtott természeti javak gyorsan romló helyzetéről. Ugyanakkor gyakorlati megoldásokat és eszközöket is kínál ezen természeti értékek védelmére és fenntartható használatára.

Az IPBES fő célkitűzése hogy a tudomány tudásbázisának és eredményeinek segítségével erősítse a bölcsebb politizálást a természet és az élővilág védelme és fenntartható használata, valamint az emberiség “jól-lét”-ének és ökológiai szempontból is fenntartható fejlődésének érdekében. Az IPBES tevékenysége az élővilág szempontjából hasonlatos ahhoz, mint amit az IPCC vállalt fel a klímaváltozás megfékezéséért.


A jelentésben összefoglalt tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a járványok egyre gyakoribb felbukkanása várható az őket elindító folyamatok egyre intenzívebbé válása miatt. Megelőző stratégiák nélkül a járványok egyre többször jelennek meg, gyorsabban terjednek, több embert ölnek meg és minden eddiginél nagyon kárt okoznak a világgazdaságban. A jelenlegi járványügyi stratégiák a már megjelent betegségre való reagáláson alapulnak egészségügyi intézkedések és technológiai megoldások (elsősorban új oltások és gyógymódok) formájában. A COVID-19 azonban bizonyítja, hogy ez az út lassú és bizonytalan. Miközben a világ lakossága az elérhető oltásra vár, az emberéletben, betegségben, elvesztett megélhetésben és gazdasági összeomlásban mérhető költségek hatalmasra nőhetnek.

A járványok különböző, állati gazdaszervezetek által hordozott mikróbákból erednek, de megjelenésüket teljes egészében az emberi tevékenység váltja ki. Az okok ugyanazok a globális környezeti változások, amelyek a biodiverzitás csökkenésért és az éghajlatváltozásért is felelősek. Ilyenek a földhasználat változása, a mezőgazdaság terjeszkedése és intenzifikációja, valamint a vadon élő fajok kereskedelme és fogyasztása. Ezek révén kerül szorosabb kapcsolatba az ember és a háziállatok a vadon élő fajokkal, amely megfertőződéséhez, néhány esetben pedig valódi világjárványokhoz vezet. Az utóbbiak aztán az kereskedelmi útvonalakon és városi gócpontokon keresztül gyorsan terjednek. A demográfiai nyomás (túlnépesedés), és fejlett és fejlődő országok gazdasági igényeinek kielégítésére irányuló fogyasztás és kereskedelem exponenciális emelkedése egy sor biológiai sokféleségben gazdag fejlődő országból származó új betegség megjelenését eredményezte.

“A demográfiai csapdában rekedt szegény országok helyzete viszont tragikus, hiszen a Föld túlterheltsége miatt már nincs elég erőforrás ott is ilyenfajta fogyasztói társadalmak kialakulására. Ráadásul amíg Európának még volt hová kizúdulnia és ez csak tízmilliókat jelentett, a szegény országok népességrobbanása ma évente több mint hetvenmillióval növeli az emberiség létszámát. Így a szegénység és a túlnépesedés egymást tartósítják.” – Simonyi, Gyula I.

A jelentés készítői konkrét javaslatokat is tesznek arra vonatkozóan, hogy egyéni, közösségi és globális szinten mit tehetünk a megelőzés érdekében. A kutatók egyetértenek abban, hogy a megszokott problémamegoldásaink nem fognak működni, és alapvető, a gondolkozásmódunkat érintő változtatásokra van szükség a jövő járványainak elkerülése érdekében.

A járványok gyakoriságának és hatásainak csökkentéséhez szükség lesz a természet megőrzésére és helyreállítására. Ide tartoznak a társadalmi paradigmák elmozdulásai, a fenntarthatatlan fogyasztást okozó célok és értékek, és a biológiai sokféleség túlzott használatainak stratégiái, ezek a járványok mögöttes mozgatórugói.

A jelentés összes bizonyítéka azt bizonyítja, hogy az új kórokozók átterjedése felgyorsul, akárcsak a klímaváltozás hatása. Mindkét kérdés esetében optimális idő áll rendelkezésre az új globális megelőzési politikák megindítására, ezt követően rendkívül nehéz enyhíteni. A kutatások azt mutatják, hogy az optimális idő most van, és ezek a szakpolitikai lehetőségek utat teremthetnek az átalakuló változások számára a járványok megelőzése érdekében.

ClimeNews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.