Népesedési Világnap 2019

Idén a Népesedés Világnapja egyben az ICPD cselekvési programjának (A KAIRÓI AKCIÓPROGRAM*) 25. évfordulója.

Népesedési Világnap 2019 | ClimeNews - Hírportál

2,5 milliárd embert adtunk hozzá a világnépességhez “Kairói Konszenzus” elfogadása óta – és ez az oka minden, legfőképpen környezeti problémáinknak!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben alapította meg a világ népességnapját. Azóta minden év július 11-én a népesség növekedésének kulcsfontosságú kérdésére próbálja összpontosítani a figyelmet. Sajnos még mindig gyorsan növekszik a globális népesség, hozzávetőlegesen 1,5 millió emberrel többen vagyunk minden héten.

1994-ben a Nemzetközi Népességi és Fejlesztési Konferencia (ICPD) elfogadta a cselekvési programját – a Kairói Konszenzust. Huszonöt évvel később a 2019-es Népesedési Világnap globális figyelmet igényel, mivel a cselekvési program befejezetlen maradt. Ez egy hatalmas probléma, és sok ember kudarca, hiszen a reproduktív egészség és a jogok biztosításának céljai elengedhetetlenek a fenntartható jövő szempontjából.

A cél egy sokkal alacsonyabb számon stabilizálódott globális népesség, amelyen az emberek fenntartható módon élhetnek egy egészséges ökoszférában, és biztonságosan működhetnek a világ megújuló erőforrásainak határain belül.

Környezetünk és erőforrásaink pusztulását nem lehet megállítani anélkül, hogy megállítanánk a világnépesség növekedését és végül csökkenésbe fordítanánk. Garantálnunk kell a nőknek saját reproduktív döntéseiket.

Henry Way Kendall (1926 – 1999) fizikus.

Rampasek, László A

 

* Az ENSZ Népesedés és Fejlődés Világkonferencia Akcióprogramja Kairó, 1994 (pdf)
© magyar fordítás: BOCS Alapítvány, 2019

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.