Népesedési Világnap 2019

Idén a Népesedés Világnapja egyben az ICPD cselekvési programjának (A KAIRÓI AKCIÓPROGRAM*) 25. évfordulója.

Népesedési Világnap 2019 | ClimeNews - Hírportál

2,5 milliárd embert adtunk hozzá a világnépességhez “Kairói Konszenzus” elfogadása óta – és ez az oka minden, legfőképpen környezeti problémáinknak!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben alapította meg a világ népességnapját. Azóta minden év július 11-én a népesség növekedésének kulcsfontosságú kérdésére próbálja összpontosítani a figyelmet. Sajnos még mindig gyorsan növekszik a globális népesség, hozzávetőlegesen 1,5 millió emberrel többen vagyunk minden héten.

1994-ben a Nemzetközi Népességi és Fejlesztési Konferencia (ICPD) elfogadta a cselekvési programját – a Kairói Konszenzust. Huszonöt évvel később a 2019-es Népesedési Világnap globális figyelmet igényel, mivel a cselekvési program befejezetlen maradt. Ez egy hatalmas probléma, és sok ember kudarca, hiszen a reproduktív egészség és a jogok biztosításának céljai elengedhetetlenek a fenntartható jövő szempontjából.

A cél egy sokkal alacsonyabb számon stabilizálódott globális népesség, amelyen az emberek fenntartható módon élhetnek egy egészséges ökoszférában, és biztonságosan működhetnek a világ megújuló erőforrásainak határain belül.

Környezetünk és erőforrásaink pusztulását nem lehet megállítani anélkül, hogy megállítanánk a világnépesség növekedét és végül csökkenésbe fordítanánk. Garantálnunk kell a nőknek saját reproduktív döntéseiket.

Henry Way Kendall (1926 – 1999) fizikus.

Rampasek László

 

* Az ENSZ Népesedés és Fejlődés Világkonferencia Akcióprogramja Kairó, 1994 (pdf)
© magyar fordítás: BOCS Alapítvány, 2019