Mi a Föld Napja, és mit akar elérni?

Kathleen Rogers a Föld Napja Hálózat elnökének üzenete

Kathleen Rogers | Mi a Föld Napja, és mit akar elérni? - ClimeNews - HírportálKözel 48 évvel ezelőtt, 1970. április 22-én emberek milliói vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a 150 éves ipari fejlődés negatív hatásai ellen.
Az Egyesült Államokban és a világ minden táján a szmog halálos lett, és bizonyíték volt arra, hogy a szennyezés a gyermekek fejlődési késedelméhez vezetett. A biológiai sokféleség hanyatlásnak indult a növényvédő szerek és más szennyező anyagok nagymértékű felhasználása miatt.
A globális ökológiai tudatosság egyre nőtt, és az amerikai kongresszus és Nixon elnök gyorsan reagált. Ugyanezen év júliusában létrehozták a Környezetvédelmi Ügynökséget és számos környezetvédelmi törvényt, mint például a tiszta víz törvény és a veszélyeztetett fajokról szóló törvény.

Egy milliárd ember

A Föld Napja minden évben globális esemény, és úgy gondoljuk, hogy több mint 1 milliárd ember 192 országban vesz részt a világ legnagyobb polgári célú cselekvési napján.

Mi a Föld Napja, és mit akar elérni? - ClimeNews - Hírportál
Ez a politika, és a polgári részvétel napja. Az emberek menetelnek, aláírják a petíciókat, találkoznak választott tisztségviselőikkel, fákat ültetnek, megtisztítják városukat és útjaikat a szeméttől. A vállalatok és a kormányok arra használják, hogy ígéreteket hajtsanak végre, és fenntarthatósági intézkedéseket tesznek közzé. A hit vezetők, ideértve a Ferenc Pápát is, összekötik a Föld Napot az Isten legnagyobb alkotásaival, az emberekkel, a biológiai sokféleséggel, és a bolygóval, amelyen mindannyian élünk.

A Föld Napja Hálózat, a Föld Napja világszerte vezető szervezet bejelentette, hogy a 2018-as Föld Napja arra összpontosít, hogy mobilizálják a világot a műanyagszennyezés megszüntetésére, beleértve az egységes felhasználású műanyagok megszüntetésére irányuló globális erőfeszítések támogatását, valamint a műanyagok ártalmatlanítására vonatkozó globális szabályozást. A Föld Napja Hálózat több millió embert oktat a műanyagok használatával és ártalmatlanításával kapcsolatos egészségre és egyéb kockázatokra, ideértve az óceánok, a víz és a vadon élő állatok szennyezését, valamint az egyre növekvő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a bomló műanyagok komoly globális problémákat okoznak.

Mi a Föld Napja, és mit akar elérni? - ClimeNews - Hírportál
A méregtelenítéstől, és a tengeri élet károsításától kezdve, a műanyagok mindenütt jelenlétére az élelmiszerekben, az emberi hormonok megzavarása, és a súlyos életveszélyes betegségek, és korai pubertás miatt a műanyagok exponenciális növekedése fenyegeti bolygónk túlélését. A Föld Napja Hálózat több éves kampányt épített ki a műanyagszennyezés befejezésére. Céljaink közé tartozik az egyszer használatos műanyagok megszüntetése, a fosszilis tüzelőanyag-alapú anyagok alternatíváinak előmozdítása, a műanyag 100 százalékos újrahasznosításának elősegítése, vállalati és kormányzati elszámoltathatóság, valamint a műanyagokkal kapcsolatos emberi viselkedések megváltoztatása.

A Föld Napja Hálózat műanyagszennyezési kampánya négy fő összetevőből áll:

  • Létrehozva az alulról jövő mozgalmat, hogy támogassa a műanyag-szennyezés szabályozására szolgáló globális keret elfogadását;
  • A polgárok oktatása, mozgósítása és aktiválása világszerte, annak érdekében, hogy a kormányok és a vállalatok ellenőrizzék és szüntessék be a műanyagszennyezést;
  • Az emberek világméretű oktatása a műanyagszennyezéssel kapcsolatos személyes felelősségvállalásra a műanyagok visszautasítására, csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozóan;
  • A helyi kormányzati szabályozási és egyéb erőfeszítések előmozdítása a műanyag-szennyezés leküzdésére.

A Föld Napi Hálózat kihasználja a Föld Napjának platformját és a Föld Napjának 50. évfordulója iránti növekvő érdeklődését, mint a globális cselekvés katalizátora.

Forrás: earthday.org