Két éve tűnt fel az igazi ötödik elem

Egy törékenynek tűnő kislány 2018. augusztus 20-án odaült a svéd parlament elé, hogy megváltoztassa a világot. Pontosan két éve ismerte meg a világ Greta Thunberget. Mi történt vele azóta?

Két éve tűnt fel az igazi ötödik elem | ClimeNews - Hírportál

Olyan ez, mintha Az ötödik elemet látnánk, de mégsem. Egy ifjú, törékenynek tűnő hölgy alakjában egyszer csak feltűnik a szuperhős, hogy megmentse a pusztulásra ítélt világot. Megjelenik New Yorkban is, felforgat maga körül mindent. Greta Thunberg azonban a Milla Jovovich által megformált Leeloo-val szemben valóban törékeny. Betegségei miatt nem tanul hipergyorsasággal, de annál kitartóbb, így végül minden tudást magába olvaszt. Ki is ő valójában?

Asperger és mutizmus

„A szindróma általános jellemzője az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, szemkontaktus kerülése, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák. Az ezzel élők nem tudják értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat, vagy rendszeresen rosszul értelmezik azokat” – így határozza meg az orvosi szaklap az Asperger-szindrómát, amit Gretánál korábban felismertek.

De diagnosztizáltak nála depressziót, kényszerbetegséget és szelektív mutizmust is.

Utóbbit sokan leírták már, de kevesen tudják, mit jelent.

„A szorongásnak ez a megjelenési formája jelentősen meghatározza és akadályozza a gyermek mindennapjait, hiszen az otthoni környezetén kívül nem képes kommunikálni olyan másodlagos szocializációs közegekben, mint az óvoda, vagy iskola” – így ír egy pszichológia szaklap erről a furcsa betegségről.

Iskolai nehézségek

Gretának így telt a gyerekkora, hogy aztán mára világ leghíresebb szószóló legyen a klímaváltozás elleni harcban. Mára a legnagyobb politikai hatalmaktól sem riad vissza. Pedig éppen a félelem rabja volt valaha. Saját bevallása szerint nyolcévesen látott először filmet a jegesmedvék éhezéséről, ekkor kezdődött a klímaszorongása. Az iskolában osztálytársai kirekesztették, gyakran megalázóan bántak vele. Tizenegy éves korában két hónap alatt fogyott le tizenegy kilót, súlyos depresszió tüneteként, ekkor kizárólag a családtagjaival tudott szót váltani.

Augusztus 20. Stockholmban

2018 mindent megváltoztat az életében. Azon a nyáron Svédország is szenvedett a globális felmelegedéstől, lakosai nem a hírekben hallottak a hőhullámról, hanem a bőrükön érezték. Augusztus 20-án, tizenöt évesen Greta kiült a svéd parlament elé, hogy sztrájkoljon a klímaváltozás miatt. Úgy dönt, péntekenként nem jár iskolába. Három nap kellett ahhoz, hogy megjelenjen az első komolyabb cikk róla, hogy aztán a következő másfél évben világszerte főszereplő legyen médiában.

Nagy találkozások, utazások, fellépések

A világjárvány kitörése előtt Greta találkozott többek között Ferenc pápával, Barack Obamával és Jane Goodallal. Beszélt az Európai Parlamentben, az angol országgyűlésben, az amerikai törvényhozásban, a párizsi nemzetgyűlésben. Első, igazán nagy hatást kiváltó fellépése 2019. januárjához, a davosi Világgazdasági Fórumhoz kötődik, ahová 32 óra vonatozást vállalt be, a repülés mint súlyos környezetszennyezés elleni tiltakozásul.

„Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak!

Azt akarom, hogy úgy érezzenek, ahogy én érzem magam minden nap. Ezután pedig azt akarom, hogy cselekedjenek. Azt akarom, hogy úgy viselkedjenek, mintha személyes krízist élnének át. Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is” – mondta többek között a híressé váló beszédében.

 

2019 őszén, miután úgy döntött, ezúttal az egész tanévet kihagyja, emlékezetes utazással jutott el szeptemberben az ENSZ klímacsúcsára, New Yorkba. Napelemekkel és vízalatti áramfejlesztővel szerelték fel a Malizia II nevű vitorlást, amely két hét alatt keresztülszelte vele az angliai Plymouth-ból az Atlanti-óceánt.

„Nekem nem itt kellene állnom. Iskolában kellene lennem az óceán túlsó felén. (…)

Egy tömeges kihalási esemény küszöbén állunk, és önök csak a pénzről és az állandó gazdasági növekedés tündérmeséjéről papolnak. Hogy merészelik?” – hangzott el máig legismertebb beszédében, 2019. szeptember 23-án.

A Time magazin meg is választotta az év emberének, mint olyasvalakit, aki a legnagyobb hatással volt az adott esztendőben az emberiségre.

Egymillió dollár jótékony célokra

Greta Thunberget 2,9 millióan követik a Facebookon, volt már olyan tüntetés, amin pusztán a személye miatt egymillióan vettek részt. Nemrég megkapta az egymillió dollárral járó portugál Gulbenkian-díjat. Ezt azzal indokolták, hogy képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem során.

A teljes összeget jótékonysági célra ajánlotta fel, a klímaválság és az ökológiai válság elleni harcban a frontvonalon szolgálók megsegítésére.

Forrás: VIP

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.