Vészhelyzet

Rekordot dönt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása

Azt gondolhatja az olvasó, hogy fenyegetem miközben közel 7 év telt el a párizsi megállapodás óta, és a globális kibocsátás hamarosan rekordot dönt.

Továbbá a világ legnagyobb történelmi kibocsátója rövidesen megdönti az olaj- és gázkitermelés eddigi rekordját. A katasztrofális jövő már szinte elkerülhetetlennek tűnik. Csak egy megoldás marad, sokkal nagyobb erővel kell a dekarbonizációt végrehajtani. Nincsen mellébeszélés, mindenkinek és mindennek karbonsemlegesnek kell lennie.

Rampasek, László A.


Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása rekordot dönt, ami a világjárvány idején bekövetkezett visszaesést törli el.

A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása 2020-ban 4,6 százalékkal esett vissza, mivel az év első felében bekövetkezett zárlatok korlátozták a globális mobilitást és hátráltatták a gazdasági tevékenységet. Sokan remélték, hogy ez a kibocsátás tartósabb csökkenésének kezdetét jelenti.

A legfrissebb adatok azonban szertefoszlatták ezeket a reményeket. Amint a hét grafikonja mutatja, az üvegházhatású gázok éves globális kibocsátása tavaly 6,4 százalékkal új rekordra emelkedett, és a világgazdasági tevékenység újraindulásával túlszárnyalta a járvány előtti csúcsot.

Az IMF Éghajlatváltozási Mutatók Táblájának frissített adatai alapján a feldolgozóipar és az energiaágazat kibocsátása járult hozzá a legnagyobb mértékben a legutóbbi globális növekedéshez – ez a nemzeti és nemzetközi statisztikai szervezetek közös erőfeszítése, hogy időszerű adatokkal segítsék az alacsonyabb szén-dioxid-felhasználásra való áttérés nyomon követését.

Míg a teljes kibocsátás jelentősen a járvány előtti szint fölé emelkedett, a közlekedés és a háztartások kibocsátása tavaly visszafogottabban nőtt, mivel a világjárvány a globális mobilitást is megnehezítette.

Ez különösen az omikron változat megjelenésével vált nyilvánvalóvá a tavalyi negyedik negyedévben. A közegészségügyi politikai intézkedések számos országban csökkentették a háztartások és a villamosenergia-ágazat kibocsátását.

Fontos lesz figyelemmel kísérni e két ágazat kibocsátását, amint a gazdaságok teljes mértékben újranyílnak a történelmi magas fosszilis tüzelőanyag-alapú energiaárak mellett.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület azt mondta, hogy az általuk vizsgált forgatókönyvek szerint a légkör felmelegedésének a kulcsfontosságú 1,5 Celsius-fok körüli szintre való korlátozásához legkésőbb 2025-ig kell elérnie a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás csúcspontját.

Az éghajlati műszerfal új adatai aláhúzzák azt, amire egyes tudósok figyelmeztettek: az idő fogytán van.

Szerzők: P. Bhanumati, Mark de Haan és James William Tebrake
Forrás: IMF


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

7 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago