Rekordot dönt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása

Azt gondolhatja az olvasó, hogy fenyegetem miközben közel 7 év telt el a párizsi megállapodás óta, és a globális kibocsátás hamarosan rekordot dönt.

Rekordot dönt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása

Továbbá a világ legnagyobb történelmi kibocsátója rövidesen megdönti az olaj- és gázkitermelés eddigi rekordját. A katasztrofális jövő már szinte elkerülhetetlennek tűnik. Csak egy megoldás marad, sokkal nagyobb erővel kell a dekarbonizációt végrehajtani. Nincsen mellébeszélés, mindenkinek és mindennek karbonsemlegesnek kell lennie.

Rampasek, László A.


Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása rekordot dönt, ami a világjárvány idején bekövetkezett visszaesést törli el.

Rekordot dönt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása

A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása 2020-ban 4,6 százalékkal esett vissza, mivel az év első felében bekövetkezett zárlatok korlátozták a globális mobilitást és hátráltatták a gazdasági tevékenységet. Sokan remélték, hogy ez a kibocsátás tartósabb csökkenésének kezdetét jelenti.

A legfrissebb adatok azonban szertefoszlatták ezeket a reményeket. Amint a hét grafikonja mutatja, az üvegházhatású gázok éves globális kibocsátása tavaly 6,4 százalékkal új rekordra emelkedett, és a világgazdasági tevékenység újraindulásával túlszárnyalta a járvány előtti csúcsot.

Az IMF Éghajlatváltozási Mutatók Táblájának frissített adatai alapján a feldolgozóipar és az energiaágazat kibocsátása járult hozzá a legnagyobb mértékben a legutóbbi globális növekedéshez – ez a nemzeti és nemzetközi statisztikai szervezetek közös erőfeszítése, hogy időszerű adatokkal segítsék az alacsonyabb szén-dioxid-felhasználásra való áttérés nyomon követését.

Míg a teljes kibocsátás jelentősen a járvány előtti szint fölé emelkedett, a közlekedés és a háztartások kibocsátása tavaly visszafogottabban nőtt, mivel a világjárvány a globális mobilitást is megnehezítette.

Ez különösen az omikron változat megjelenésével vált nyilvánvalóvá a tavalyi negyedik negyedévben. A közegészségügyi politikai intézkedések számos országban csökkentették a háztartások és a villamosenergia-ágazat kibocsátását.

Fontos lesz figyelemmel kísérni e két ágazat kibocsátását, amint a gazdaságok teljes mértékben újranyílnak a történelmi magas fosszilis tüzelőanyag-alapú energiaárak mellett.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület azt mondta, hogy az általuk vizsgált forgatókönyvek szerint a légkör felmelegedésének a kulcsfontosságú 1,5 Celsius-fok körüli szintre való korlátozásához legkésőbb 2025-ig kell elérnie a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás csúcspontját.

Az éghajlati műszerfal új adatai aláhúzzák azt, amire egyes tudósok figyelmeztettek: az idő fogytán van.

Szerzők: P. Bhanumati, Mark de Haan és James William Tebrake
Forrás: IMF


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.