A Keeling-görbének el kell hajolnia, hogy a 1,5 Celsius-fok tartható legyen

A Keeling-görbének el kell hajolnia ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra tudjuk korlátozni.

A Keeling-görbének el kell hajolnia, hogy a 1,5 Celsius-fok tartható legyen

A Keeling-görbe egy ikonikus grafikon, amely azt mutatja, hogy a szén-dioxid (CO2) szintje hogyan emelkedik a légkörben, ami a globális hőmérséklet növekedéséhez vezet.

Ha azonban meg akarjuk állítani a globális hőmérséklet-emelkedést, akkor a CO2 felhalmozódásának a levegőben nem csak véget kell vetni, hanem vissza is kell fordulnia. A Keeling-görbe esetében ez teljes irányváltást jelentene – először lassabb emelkedést, majd megállást és csökkenést.

Ha a Párizsi Megállapodásban kitűzött célt, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos szintre való korlátozását el akarjuk érni, akkor ennek az irányváltásnak a következő néhány éven belül meg kell kezdődnie, és a görbének az évszázad közepe előtt meg kell állnia.

A Met Office 2022-re vonatkozó előrejelzésünk szerint a CO2-szint növekedése idén valamivel lassabb lesz, mint az elmúlt évtizedben tapasztaltak. Ez azonban a természetes szén-dioxid-elnyelők átmeneti erősödésének köszönhető, és valószínűleg rövid életű lesz.

Gyorsulás

A CO2-koncentráció a légkörben a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből és az erdőirtásból származó, emberi eredetű kibocsátások miatt növekszik. Jelenleg 50%-kal magasabb szinten van, mint az ipari forradalom előtt. A légkörbe kerülve a CO2 több száz évig is ott maradhat. A globális kibocsátás hatalmas mértéke azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban kerül a légkörbe, mint ahogyan a természetes folyamatok el tudják távolítani.

A globális kibocsátás az elmúlt 60 évben folyamatosan nőtt, ami azt jelenti, hogy a CO2 egyre gyorsuló ütemben halmozódik fel a légkörben.

Ez látható az alábbi ábrán, amely a Keeling-görbe teljes felvételét mutatja. Az 1960-as évek végén a CO2-szint évente körülbelül 1 ppm (1 ppm per millió részecske) sebességgel emelkedett. A 21. század első éveire ez az emelkedés évi 2 ppm-re gyorsult, és az elmúlt 10 évben tovább gyorsult, közel évi 2,5 ppm-re.

A Keeling-görbe: a légköri CO2-koncentráció a hawaii Mauna Loán 1958 és 2021 között. A sötétkék görbe havi adatokat mutat a szezonális ciklussal, a sárga vonalak a különböző időpontokban megfigyelhető trendeket szemléltetik. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének adatai. Az ábrát Joe Goodman készítette a Carbon Brief számára a Highcharts segítségével.

Bár a globális kibocsátás az elmúlt évtizedben viszonylag állandó volt, a légkör CO2-szintje tovább emelkedett. Mint fentebb említettük, ez azért van, mert a kibocsátások miatt további CO2 kerül a légkörbe, amely csak lassan távolodik el a természetes folyamatok révén.

Ahogy a CO2-koncentráció növekszik, ez tovább erősíti az üvegházhatást, és a globális hőmérséklet emelkedését okozza.

Ha a hőmérséklet emelkedését meg akarjuk állítani, akkor a CO2-kibocsátást le kell állítani. Ha azonban a kibocsátást nem sikerül teljesen leállítani, akkor a “nettó nulla” kibocsátás elérése érdekében a CO2-t fokozottan el kell távolítani a légkörből, hogy az összhatás semleges legyen.

A jövőbeli Keeling-görbe 1,5C esetén

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egy sor útvonallal rendelkezik, amelyek részletezik, hogyan alakulhat a társadalom – és annak kibocsátása – ebben az évszázadban. Az SSP1-1.9 néven ismert egyik ilyen útvonal szerint a globális felmelegedés az évszázad közepén meghaladja az 1,5 Celsius-fokot, majd az évszázad végére 1,5 Celsius-fok alá csökken.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az SSP1-1,9 forgatókönyv hogyan alakulna a légköri CO2-koncentráció 2058-ig (piros vonal) – amikor a Keeling-görbe mérései már egy évszázadon át tartanának.

Ebben a forgatókönyvben a CO2 légköri felhalmozódása az elkövetkező években gyorsan lelassul. A 2020-as évek elején a CO2-emelkedés üteme kezdetben évi 2 ppm-re lassul, majd a 2030-as évek elején tovább csökken évi 1 ppm-re. A 2040-es évek elejére az emelkedés megáll – a légkörben nem növekszik tovább a CO2 mennyisége. Ettől kezdve ebben a forgatókönyvben a CO2-szintek csökkenni kezdenek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy még a CO2-koncentráció csökkenése esetén sem várható, hogy az éghajlat azonnal hűlni kezd, mivel a CO2-re adott hőmérsékleti reakció lassú. A CO2-koncentráció enyhe csökkenése csupán ellensúlyozza a múltbeli kibocsátásokból származó, még “folyamatban lévő” felmelegedést, így a hőmérséklet hosszabb ideig magas marad.

A Keeling-görbe CO2-koncentráció-adatsorának az SSP1-1.9 forgatókönyvvel összhangban lévő előrejelzése 2058-ig, a mérések kezdete óta eltelt egy évszázadig. A sötétkék görbe a megfigyelt havi adatokat mutatja, a piros színű kiterjesztés a legutóbbi szezonális ciklus hozzáadásával számított illusztratív havi értékeket mutatja az előre jelzett éves átlagokhoz. A sárga vonalak különböző időpontokban mutatják a tendenciákat. Az ábrát Joe Goodman készítette a Carbon Brief számára a Highcharts segítségével.

Előrejelzés 2022-re

Bár a CO2-koncentráció hosszú távú emelkedését az emberi kibocsátás okozza, az emelkedés üteme évről évre gyorsul és lassul, mivel a szárazföldi ökoszisztémák és az óceánok által biztosított természetes szénelnyelők erőssége változó.

Ezeket a változásokat az éghajlati változékonyság okozza. Például a csapadékosabb körülmények általában nagyobb mértékű növénynövekedést és ezáltal nagyobb CO2-felvételt eredményeznek a földfelszínen. Ezzel szemben a szárazabb körülmények között átmenetileg nagy mennyiségű szén szabadulhat fel a talajból és az erdőtüzekből.

Ezek a változások szoros összefüggést mutatnak az El Niño-Déli Oszcilláció (ENSO) éghajlati jelenséggel. Például, ahogyan azt előre jeleztük, a legnagyobb éves CO2-emelkedés 2015 és 2016 között volt, amikor a nagy El Niño esemény a trópusok nagy részén forróbb és szárazabb körülményeket okozott, ami kiterjedt erdőtüzekhez és összességében alacsonyabb szénfelvételhez vezetett.

2019 és 2020 között a Covid-19 világjárványra adott társadalmi válaszlépésekkel összefüggő globális kibocsátás nagymértékű – de átmeneti – csökkenése ellenére a légköri CO2-felhalmozódás a korábbi évekhez hasonlóan alakult, mivel az enyhe El Niño-hoz hasonló körülmények ismét a természetes szén-dioxid-elnyelők átmeneti gyengülését okozták.

2021-ben ennek az ellenkezője történt – az enyhe La Niña körülmények átmenetileg fokozott szénfelvételt eredményeztek, ami a CO2-emelkedés lassabb ütemét eredményezte, mint az előző években. Most, hogy egy második “kettős La Niña” van folyamatban, a Met Office 2022-re is hasonló helyzetet jósol.

Előrejelzésünk szerint idén a CO2-szint 2,14 ppm-mal (±0,52) fog emelkedni a tavalyi évhez képest. Ez a növekedés kisebb, mint az elmúlt 10 év átlaga, amely 2,45 ppm volt.

Bár ez közel van ahhoz az átlagos emelkedési ütemhez, amelyre a 2020-as évek elején szükség van ahhoz, hogy az IPCC 1,5 Celsius-fokos forgatókönyvének megfelelően alakuljon, ez csak a természetes szén-dioxid-elnyelők átmeneti erősödése miatt következik be, és ez valószínűleg rövid ideig tart.

Amint a La Niña esemény véget ér, arra számítunk, hogy a CO2-emelkedés üteme visszatér körülbelül 2,5 ppm/évre, hacsak a kibocsátás nem kezd jelentősen csökkenni.

Jó úton halad a világ?

Az IPCC meghatározó 2018-as jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához a globális CO2-kibocsátásnak gyorsan csökkenni kell – a 2030-as évekre a felére kell csökkennie, és a század közepére el kell érnie a nullát.

Hasonlóképpen, ahogy az alábbi ábra is mutatja, a különböző Földrendszer-modellekkel végzett újabb számítások azt sugallják, hogy ahhoz, hogy a CO2-kibocsátás az SSP1-1.9 forgatókönyv szerint alakuljon, a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának a 2050-es években vagy röviddel azt követően nullára kellene csökkennie.

Történelmi fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás (sötétkék vonal) és a jövőbeni fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás, amely az SSP1-1.9 forgatókönyv szerinti CO2-koncentrációt eredményezné az integrált értékelési modell (IAM: szaggatott narancssárga vonal), öt Földrendszer-modell (ESM: vékony piros vonal) és az ESM-ek átlaga (vastag piros vonal) alapján. A kibocsátások évi gigatonnányi szénben (GtC/év) vannak megadva. Megjegyzendő, hogy ez nem a teljes kibocsátás, mivel a földhasználatból származó kibocsátások és a felvétel nem szerepelnek benne. Történelmi adatok: Global Carbon Project; jövőbeli előrejelzések: Liddicoat és munkatársai. Joe Goodman grafikonja a Carbon Brief számára a Highcharts segítségével.

Ez a forgatókönyv a globális erdők terjeszkedését feltételezi, ami némi CO2-t vesz fel a légkörből, de közel sem eleget ahhoz, hogy a jelenlegi szinten ellensúlyozza a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását. Az erdőterületek kiterjedése csupán késlelteti azt az időpontot, amikor a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának el kell érnie a nullát, ahelyett, hogy helyettesítené a kibocsátáscsökkentést.

Ezt követően a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása nettó negatívvá válik – több CO2-t távolítanak el a légkörből, mint amennyit hozzáadnak. Ez az eltávolítás a fokozott erdőborítás általi felvételen felül történik – feltételezve a technológiai CO2-eltávolítást.

Az SSP1-1,9 CO2-koncentrációs pálya egy másik hasznos viszonyítási alapot ad a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására irányuló nemzetközi törekvés megvalósulásának nyomon követéséhez.

Bár egyre nagyobb a szkepticizmus azzal kapcsolatban, hogy az 1,5°C-os cél politikailag megvalósítható-e, jelenleg – legalábbis a Föld rendszerének szempontjából – azzal lehet érvelni, hogy fizikailag még mindig lehetséges “életben tartani” az 1,5°C-ot. A modellek szerint a CO2 okozta felmelegedés akkor szűnik meg, amikor a teljes kibocsátás eléri a nettó nullát.

Ha azonban a légköri CO2 emelkedésének üteme nem kezd jelentősen lassulni a következő néhány éven belül, akkor a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozásának esélye gyorsan el fog tűnni.

Forrás: CarbonBrief

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.