A közeljövőben reális esélye van egy kiterjedt áramszünetnek

AUSZTRIA: Videót készítettek a lakosságnak, mit kell tenni egy – akár a közeljövőben bekövetkező – tartós áramszünet esetén.

A közeljövőben reális esélye van egy kiterjedt áramszünetnek

Az áramszünet, pontosabban egy jelentős területet érintő, esetleg Európa-szerte előforduló áram-, infrastruktúra- és ellátási zavarnak reális kockázata van – hirdetik az osztrák fegyveres erők. Hogy javítsák az ország ellenálló képességét egy ilyen forgatókönyv esetén, tájékoztató videót készítettek.

A fegyveres erők segítségnyújtási protokollja mellett a film fontos megelőző és védőintézkedéseket is bemutat, amelyeket mindenkinek meg kell valósítania a szűkebb környezetében. Fontos, hogy a lakosság önellátásra való képessége, tudatossága fejlődjön – hisz egy esetleges infrastrukturális zavar minden egyénre ki tud terjedni. És erre most kell felkészülni, amikor ez csak “gyakorlat”. Képzeljük el, hogy az élelmiszer ellátás, a közlekedés, a kommunikáció, a média sem működik…

FIGYELMEZTETÉS: Elektromos áramszünet! Katasztrofális áramszünet Európa-szerte! Tervezz meg egy 14 napos időszakot, amikor nem hagyhatod el a lakásodat, és megszűnnek a közszolgáltatások!

A közeljövőben reális esélye van egy kiterjedt áramszünetnek – figyelmeztet Klaudia Tanner, Ausztria védelmi minisztere. Ezzel összefüggésben az osztrák fegyveres erők a médián keresztül lakossági felvilágosító kampányt indítottak egy katasztrofális áramszünetről.

Előzmény

2021. január 9-én Közép-Európa-szerte hatalmas hiány volt a villamosenergia-lefedettségben, így a frekvencia is csökkent: Az áramkimaradást csak az európai villamosenergia-hálózat nagyfogyasztóinak azonnali leállásával lehetett elkerülni – írja a diepresse.com.

Nem ez lenne az első eset, hogy az osztrák hadsereg helyesen jósolja meg az arányok válságát. Az utcai reklámkampány, a “Blackout – mit tegyünk, ha mindennek vége?” 6300 magyarázó plakátot helyezett ki Ausztria 2095 településére. A cél a lakossági tanácsadás. A sajtóban megjelenő hirdetések a következő címmel íródnak: „Sötétítés!” Tervezz egy 14 napos nyaralást otthon!

Az osztrák katonai szakértők ajánlása szerint Ausztriában várhatóan legalább egy napig nem lesz áram, egész Európában pedig egy hetes kimaradások várhatók.

Ugyanezen források szerint a következő 5 évben 100%-os az áramszünet valószínűsége.

A mobiltelefonok, a vezetékes telefonok és az internet megbénul. Megszűnnek a bankautomaták, benzinkutak, a legtöbb tömegközlekedés, liftek, fűtési- és hűtési rendszerek, jelentős gondok lesznek a vízellátásban és a csatornázásban. A háztartásokban a fő probléma az, hogy áramhiány miatt meghibásodnak a hűtőberendezések vagy a fűtési rendszerek, aminek évszakonként eltérő és drámai hatásai lehetnek. Az élelmiszer beszerzése is nehéz lesz – idézi a b1.ro.

„Olyan lesz, mint egy tábor négy fal között” – mondják az osztrákok.

Az Osztrák Fegyveres Erők a Szövetségi Védelmi Minisztérium honlapján tájékoztatják a bundesheer.at oldalt azokról a tárgyakról, amelyeket mindannyiunknak kéznél kell lenni.

“Vegyen egy akkumulátoros rádiót, vagy győződjön meg arról, hogy hozzáférhet az autórádióhoz. Tartsa tele tankkal az autóját, legyen akkumulátoros hordozható lámpája, gyertyák, tűzoltó készülékek és szén-monoxid-figyelmeztetők. Tároljon ivóvizet a háztartásban, személyenként napi 2 litert 3-5 napig. Az élelmiszer tartalékok is legalább ennyi időre legyenek elegendők.

Legyen otthon tartalék a legfontosabb gyógyszerekből, és mindenképpen legyen szükséges gyógyszerek két hétig, készpénzünk.

Veszélyhelyzet esetén az alábbi eszközökre van szükség:

– Elemes rádió (vagy autórádió)
– Zseblámpák vagy fényszórók (elegendő tartalék elemmel)
– Gyertyák, öngyújtók, tűzoltó készülékek, szén-monoxid riasztó
– Víz (2 liter/fő; 3-5 nap), italok, tea, kávé
– Tartós élelmiszer 2 hétig (nem romló hús -pl kolbász, szalonna, rizs, konzerv…)
– Nélkülözhetetlen gyógyszerek 2 hétre, elsősegélynyújtó készlet
– Piperecikkek, szemeteszsákok, ragasztószalagok, cipzár
– Tűzhely, grill, tüzelőanyag
– Készpénz bankjegyekben és apró érmékben
– Hálózsákok, takarók, meleg ruhák
– Játékok, kockák, tollak
– Az autónak mindig legalább félig legyen tele a tankja.

Mit kell tenned azonnal?
A családdal és a barátokkal együtt gondolja át, milyen problémák merülnek fel, és milyen lehetséges megoldásokat lehet már most előkészíteni.

– Be kell vásárolni 2 heti készletet az alapvető és nem romló élelmiszerekből.

– Fel kell tölteni az elsősegély-készletet

– Meg kell beszélni egy helyszínt, ahol találkozhatnak, ha a telefonok leállnak (például olyan gyerekekkel, akik iskolában vagy máshol vannak, távol az otthontól)

Az osztrák belügyminiszter szerint a rendőrség 72 órán át képes megszervezni az ország vagy az érintett terület normális működését. További négy napig még ura tud maradni a helyzetnek.

Ausztriában 100 laktanyában készülnek fel, hogy úgynevezett “biztonsági szigetek” legyenek. Így lehetővé teszik a hadsereg működését és kommunikációját még áramszünetben is. Szövetségi szinten integrált irányító központ jön létre.

A figyelemfelkeltés érdekében az ORF osztrák állami televízió is hamarosan sugározza a „Amikor minden sötét…” című sorozatot.

Ízelítő a tájékoztató anyagból, melynek címe Blackout (Áramszünet) – széles körben elterjedt, esetleg Európa-szerte előforduló áramszünet.

 

Részlet a film leírásából:

“Fontos a lakosság önellátásra való képessége. A fegyveres erők segítségnyújtási műveletekben nyújtott szolgáltatásai mellett a film fontos megelőző és védőintézkedéseket is bemutat, amelyeket mindenkinek meg kell valósítania a magánszférájában.”

MediaForrás

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.