Klímakatasztrófa

Tegnap rekordhőmérséklet volt a csúcson és tragédia

Legalább 6 halott, 8 sérült és 10 eltűnt a Marmolada gleccseren történt szörnyű összeomlásban 3000 méteren, az észak-olasz Alpokban, miután tegnap rekordhőmérséklet volt a csúcson (több mint 10°C).

 

A Marmoladai nagy jéglavinájáról készült felvételek közelről. A szerzőt nem ismerjük, amint megtudjuk, megírjuk a kommentek között.

A diszpécserszolgálat szerint a lavina “hó, jég és szikla lezúdulásából” állt.

A Marmolada, amely mintegy 3300 méter magas, a legmagasabb csúcs a Dolomitok keleti részén.

“Egy szikla leszakadása egy hasadéknyílást idézett elő a gleccseren, ez körülbelül 15 ember érintett” – tweetelték a katasztrófavédelmi diszpécserek.

Az alpesi mentőszolgálat egy tweetben közölte, hogy a szakasz a Punta Rocca (sziklacsúcs) közelében szakadt le, “a csúcs eléréséhez általában használt útvonal mentén”.

Nem volt azonnal világos, hogy mi okozta a jégszakasz leszakadását, de a június vége óta Olaszországot sújtó intenzív hőhullám is közrejátszott – írja a Milan.

“A hőség szokatlan” –  megjegyezve, hogy az elmúlt napokban a csúcson a hőmérséklet meghaladta a 10 Celsius-fokot. “Ez extrém hőség” a csúcson – mondják. “Egyértelműen valami rendellenes dologról van szó.”

Peter Thorne éghajlati szakértő arra figyelmeztet, hogy a szélsőséges események világszerte egyre gyakoribbak és súlyosabbak. “Legutóbb, amikor ilyen meleg volt az éghajlat, aligátorok voltak a Trafalgar téren (London egyik legnevezetesebb köztere – a szerk.).

“A magas széndioxid-koncentrációjú időszakok – és különösen azok, amikor a szén-dioxid szintje gyorsan emelkedett – egybeestek a tömeges kihalásokkal. Itt van a kihalás mozgatórugója … az üvegházhatású gázok növekedése okozta rövid távú felmelegedés”. – David Windt

Az üvegházhatást okozó kihalások:

  • Kambrium: 490 millió év
  • Ordovícium: 450 millió év
  • Devon: 360 millió év
  • Perm: ~250 millió év
  • Triász: ~200 millió év
  • Jura-kréta: 144 millió év
  • Cenomian-Turóni: 93 millió év
  • PETM: 55 millió év

Mindegyiknek közös oka van, a légkör megnövekedett CO2 szintje. Nincs szükség arra, hogy ezzel kapcsolatban bárki is takargasson valamit. Az egész világon extrém hőmérsékleti adatok ostromolják a csúcsokat. Megbolondult az időjárás, az éghajlatváltozást pedig a bolygó felmelegedése okozza. A globális felmelegedést pedig nagyobbrészt az ember azzal, hogy még mindig elégeti a fosszilis energiaforrásokat. Az ebből keletkező üvegházgázok pedig egy hőcsapdát idéznek elő a légkörünkben, minek következtében rengeteg hőenergia itt reked a légkörünkben. Már ott tartunk, hogy a felhalmozott CO2 mennyiség annyi plusz hőt tart bent, mintha 600 000 Hiroshima-osztályú atombomba robbanna fel, napról napra.

Legrosszabb forgatókönyv, 2100: “A CO2 szintje 1100 ppm … Grönland félig exponált … A világ összes tengeri kikötője vízbe fulladt, korábbi lakosságuk befelé szorult … és a víz még mindig emelkedik … Az anoxia (oxigén nélküli állapot) első nyalábjai emelkednek az [óceán] felszínére … a káosz globális”

A megoldás adott, a probléma gyökér-okát, a máig tartó népességrobbanást kell megállítani és visszafordítani. Kevés időt pedig a karbonsemlegesítések globális elterjedésével lehet nyerni. A téma nem tűr halasztást, a klímakatasztrófa már bárkit, bármikor elérhet. A mostani áldozatok sem gondolták volna, hogy ez bekövetkezik…

Rampasek, László A.


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago