Categories: Felelős társaságok

Mostantól bárki másolhat elektromos autót (Tesla)

Megőrült a Paypalból milliárdossá lett, magánűrhajózást fellendítő Elon Musk? Első ránézésre úgy tűnhet: úgy döntött, mától bárki felhasználhatja elektromos autójának, a Teslának szabadalmait. Ezzel nagyon sokat segít versenytársaiknak, akiknek nem kell feltalálniuk a spanyolviaszt, hanem alapot kapnak saját fejlesztéseikhez. Musk viszont üzletember: céljai vannak és nem buta. Ezzel a lépéssel is ő járhat jól.

Tegnap még a Tesla szabadalmaival volt tele egy fal a Palo Altó-i központban. Ez többé nincs így. A nyílt forráskódú mozgalom szellemében, az elektromosjármű-technológia fejlődésének érdekében eltávolítottuk.

Ezzel a mondattal kezdődik a SpaceX-et is vezető Elon Musk forradalmi bejelentése az elektromos autókat gyártó Tesla blogján. A lépés jelentősége óriási: a cég megnyitotta szabadalmait  a versenytársak előtt, pedig a legkorábbiak is csak 2026-ban járnának le. Mint Musk annyit ötlete, ez is őrülten hangzik (először senki sem gondolta komolyan, hogy ilyen hamar, ekkora sikereket ér el a SpaceX-szel), de lehet, hogy valójában zseniális. Volt már hasonló lépés a szoftverpiacon: a Sun rengeteg szabadalmát megnyitotta, hogy a cég iránti egyre kisebb érdeklődést fokozzák. Most azonban teljesen másról van szó.

Musk szerint a Teslát azért alapították, hogy a hipszter elektromos autókból fősodor legyen, kiszorítsák mai, benzines társaikat.  Alapból azért szabadalmaztatták találmányaikat (több százat), mint bármelyik másik cég, mert Musk attól félt, hogy a nagyobb autógyárak egyszerűen lemásolják a technológiákat, és beépítik a benzines kocsikba anélkül, hogy az alternatívákkal foglalkoznának. Ez pedig még rosszabb, mint a szabadalmak. A Tesla most azt ígéri, szellemi tulajdonának védelme helyett „nem perel be senkit, aki jóhiszeműen használja a technológiáját”.

A cég már együttműködik több autógyártóval, például a Mercedes-Benzzel elektromos autókkal kapcsolatos kutatásaikon. Múlt héten pedig arról tárgyaltak a BMW-vel, hogy építsenek közös infrastruktúrát a kocsikhoz. Most úgy döntöttek, inkább az egész világgal megosztják a technológiát, mert gyorsabb fejlődést eredményez, mint néhány kétoldalú stratégiai partnerszövetség.

Gyors tempó ez egy olyan cégtől, ami még mindig küzd azért problémákkal: nem egyértelmű, hogy hosszú távon sikeresek lehetnek-e, és technológiai problémákkal is birkóznak, még akkor is, ha a hivatal ellenőrzése végül mindent rendben talált a kigyulladt akkumulátorok ügyével kapcsolatban. A mérleg másik serpenyőjében ott van az új töltő, amit az angol sajtó csak superchargernek (szupertöltő) hív: sokkal gyorsabban feltölthetőek vele a kocsik, akár percek alatt. Ezzel pedig ledolgozták azt a hátrányt, amit eddig a benzines kocsikkal szemben tartottak. Egyelőre csak pár száz töltőállomás van, Európában húsz, de 2015-re már az egész USA-t lefednék, és az EU területén is jó párat építenek még (Magyarországig sajnos nem érnek el).

Néhányan hősnek nézik tevékenységért Muskot, mások naiv idealistának tartják, amiért fő célja az elektromos autókkal a klímaváltozás elleni küzdelem. De a Paypalból meggazdagodott milliárdos nem naiv, a Tesla nem a jótékonykodásról szól. Azt is tudja, hogy a küzdelem nem az elektromos autók piacából való részesedésről szól, hanem a régi megoldás és az elektromos autók harcáról. Nem más gyártók elektromos autóival kell foglalkoznia: ők minél több pénzt raknak minden egyes új akkumulátorba, annál olcsóbb lesz a termék.

Minél több elektromos autó lesz az utón, annál nagyobb lesz az igény az elektromos töltőállomásokra. A szabadalmak megnyitásával tehát a cég ugyan másokon keresztül, de saját magának nyit utat. Mellékhatásként pedig talán bevitt egy gyomrost is az amerikai szabadalmi rendszernek: ha bejön a számítása, egyre többen követhetik majd példáját, és vége lehet annak, hogy minden gondolatot (mondjuk a lekerekített sarkú négyzetet) levédjenek, csak azért, hogy utána értelmetlenül hosszú pereskedéssel erre szakosodott cégek milliókhoz jussanak.

Forrás: index.hu

 

 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago