A jetBlue is kompenzálni fogja a belföldi járatok emisszióját

Idén nyártól a nagy amerikai légitársaságok közül elsőként a jetBlue is kompenzálni fogja minden belföldi járatainak károsanyag-kibocsátását.

A jetBlue is kompenzálni fogja a belföldi járatok emisszióját | ClimeNews

A Flightglobal szerint az Egyesült Államok egyik legnagyobb diszkont légitársasága idén júliustól vezeti be a kompenzációt.

A New York-i központú légitársaság emellett a San Francisco-i járatok esetében az év közepétől fenntartható forrásból származó kerozint tölt a repülőgépekbe. Az alternatív tüzelőanyag szemétből és melléktermékekből készül, ezt a jetBlue a finn Neste cégtől szerzi be, amely a KLM-nek is szállít. A vállalat azt nem közölte, hogy mennyi fenntartható üzemanyagot vásárol.

Robin Hayes, a légitársaság vezetője azt mondta, cselekedniük kell, hogy csökkenteni tudják annak az iparágnak a környezeti lábnyomát, amely kultúrákat köt össze és támogatja a globális gazdaságot.

Ahol tudunk, csökkentünk, ahol ez nem megy, ott ellentételezünk

– fogalmazott.

A jetBlue is kompenzálni fogja a belföldi járatok emisszióját | ClimeNews

A jetBlue-nak most is van egy kisebb spektrumú kompenzációs programja, eddig 1,17 millió tonna káros anyagot ellentételeztek. Az új program azonban ezen felül tovább 7-8 millió tonna szén-dioxid kibocsátást lesz képes semlegesíteni.

A cég közlése szerint ennek olyan hatása lesz, mintha 1,5 millióval kevesebben autóznának.

Konkrét projekt megemlítése nélkül a légitársaság azt közölte, hogy fejlődő országokban támogatnak olyan kezdeményezéseket, amelyek helyben csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

Európában az Air France, és a British Airways vezette már be a belföldi járatok által kibocsátott szén-dioxid teljes kompenzálását. (Az EasyJet is! a szek.)

Ami az alternatív, fenntartható üzemanyagot illeti, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint a jelenleg 15-20 millió literes gyártókapacitás a már bejelentett beruházások megvalósulásával 1,3 milliárd literre emelkedhet. A bioüzemanyagokkal ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Forrás: AIRportal.hu


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.